2024. július 21., vasárnap

A világon már minden valuta jobban teljesít, mint a forint

Már túlléptünk az idei év felén, és biztossá vált, hogy már minden egyes valuta jobban teljesít, mint a magyar forint. Már nemcsak az euróhoz képest van elmaradva a valutánk, hanem a török lírához és az argentin pesohoz viszonyítva is. Az euró a 420 forintos határt súrolja, de a dollár is szárnyal.

Mélyrepülésben a forint

A héten is hatalmas mélyrepülésben van a forint: szerdán már elérte a 416 forintot is, szinte minden nap újabb negatív rekordot döntve. A piacnyitáskor 406 forintos szintről a délutáni órákra egészen 416 forintig emelkedett ez euró-forint árfolyam.

Július 5-én többszörös mélypontot döntöttünk, már minden meghatározó valutával szemben mélyponton állt a forint, tehát nemcsak az euróval, dollárral, svájci frankkal szemben gyengült drasztikusan, hanem a többi régiós fizetőeszközzel szemben is. Sosem volt még olyan magas a román lej, a lengyel zloty, a cseh korona és a bolgár leva forinttal szembeni árfolyama, mint ezen a sötét keddi napon.

Forrás: Bloomberg

Minden a forint erősödését akadályozza

Nemcsak a forint van jelenleg kedvezőtlen helyzetben, az euró dollárral szemben jegyzett árfolyama is két évtizedes mélypontra került, illetve jelentősen gyengült a meghatározóbb devizák ellenében. Mindez azzal indokolható, hogy a jelenlegi gáz- és energiaválság a gazdaságokat kivételesen rossz helyzetbe sodorja, ezzel drasztikus válságot okozva, amelyet pedig részben bizonyos iparágak leállása, részben pedig a folyamatosan fokozódó megélhetési válság indokol.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy nyilatkozott, hogy a forint mélypontjait egyik oldalon az európai kilátások romlása okozza és ennek egyértelmű következménye az euró romlása, másik oldalon pedig a magyar gazdasággal szembeni aggodalmak indokolják. A gázárak elszabadulása egyaránt kedvezőtlen hatást gyakorol a költségvetés egyenlegére és a folyó fizetési mérleg jövőjére. Mindez a folyamatosan mélyrepülésben lévő forinttal együttesen rontja a magyar gazdaság egyensúlyát a finanszírozás árának növekedésén keresztül, ezzel ördögi kört kialakítva és tovább gyengítve valutánkat. A befektetőket az említetteken felül nyugtalanítja az extraprofit adó kiterjesztése, amellyel a gázárak elszabadulása okozta negatív következményeket igyekeznek orvosolni.

Az OTP elemzési központja a forint bezuhanását azzal magyarázta, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások leállása, illetve a Norvégiában zajló olaj- és gázkitermelés területén dolgozók sztrájkja miatt az európai gázárak 170 euró fölé szaladtak, míg ez az elmúlt években 10-20 euró közötti volt. Ez ahhoz vezetett, hogy az Európával szembeni recessziós aggodalmakat nagyban felerősítette. Ebből kifolyólag az európai kamatemelési várakozások is csökkentek, visszaestek a hosszú hozamok, így az euró 20 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben. Körülbelül két hónapja a piac azokhoz a várakozásokhoz igazodott, hogy az Európai Központi Bank akár 2,75%-ra is emelheti két év alatt az irányadó kamatlábat. Jelenleg ez az 1,8%-os szintről 1,6 százalékra csökkent. Míg Németországban a 10 éves hozam 15 bázisponttal csökkent (1,2% alá), addig Amerikában 8 bázisponttal mérséklődött (2,8% körüli szintre). Az emelkedő gázárak, a recessziós aggodalmak és a dollár erősödése kimondottan negatív hatást gyakorolt a gázáraktól és az európai növekedésektől nagyban függő devizákra.

A forint mélyrepülése révén a feltörekvő piacok leggyengébben teljesítő valutájává vált, hiszen az elmúlt fél év tekintetében 20 százalékot bukott a dollárral szemben. A második helyen a török líra, a harmadik helyen pedig az argentin peso áll, ezt követi a lengyel zloty, illetve a chilei peso. Az utóbbiaknál a bukás nem éri el a 15%-ot. Ezzel szemben a cseh korona, a román lej és a bolgár leva teljesítménye a forinthoz képest igencsak kedvező: a rekord dollár árfolyammal szembeni gyengülésük a 10%-ot sem éri el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük