2024. június 16., vasárnap

Melyik a legjobb állampapír jelenleg?

A Magyar Nemzeti Bank havi inflációs értékelése szerint az éves összevetésben számított infláció értéke 24,5 százalék volt tavaly decemberben. A tartósan magas inflációs környezetben olyan megtakarítások kerülnek előtérbe, amelyek kamatozása az inflációhoz kötött, úgynevezett inflációkövetők. Az első megtakarítási forma, ami a legtöbbeknek ezzel kapcsolatban eszébe jut a Prémium Magyar Állampapír, de mutatunk több olyan állampapír típust, ami a jelenlegi gazdasági környezetben kedvező befektetés lehet.

Az állampapírok idei kamatai

Természetesen minden befektetés esetében az az első gondolat, hogy vajon mennyit nyerhetünk vele? Az állampapírok fontosabb tulajdonságait és kamatait az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

állampapírok típusai, kamatozásai, futamidejei.
creditline.hu

A jelenlegi magas inflációs környezetben az egyik legjobb döntés az inflációkövető állampapír lehet, aminek feltételét jelenleg a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) teljesíti. A 4 és a 6 éves futamidő mellett megvásárolható papíroknak jelenleg a 2027/J és 2029/J sorozata van forgalomban. Mindkét állampapír típus esetében fix kamatot kapnak a befektetők az első év végén, ennek mértéke 11,75 százalék.

A második évtől viszont változó kamatozásúvá alakul a papír, ettől az évtől kezdve a kamat már az infláció értékéhez igazodik. Ez azt jelenti, hogy a kamatbázis az előző évi infláció, amelyre egy előre meghatározott kamatprémiumot fizet az állam. A kamatprémium a 4 éves papír esetében 0,75 százalék, a 6 éves típusnál pedig 1,5 százalék. Az állampapíron nyerhető hozam tehát két részből tevődik össze.

A PMÁP egyértelműen előnyös, hiszen a befektetett pénzt reálértéken tartja (tehát értéke nem csökken az infláció miatt), sőt még reálhozamot is nyerhetünk vele. Szem előtt kell tartani azonban a hátrányát is: a papír időben jelentős késéssel követi le az infláció mértékét.

Melyik más állampapír éri meg?

Ismét forgalmazásra került a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), aminek kamatozása jelenleg 14,6 százalékon áll. Ez a papír változó kamatozású, de ez nem az infláció függvényében változik, tehát nem inflációkövető. A BMÁP kamatát a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamához kötötték, amihez egy 1 százalékos kamatprémium tartozik.

A Prémium Magyar Állampapírral szemben jelentős előnye, hogy a kamatkörnyezetben bekövetkező változásokat időben gyorsabban leköveti, ugyanis a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy heti aukciók keretében kerül forgalomba, illetve hozama a vételi és eladási ár különbségeként számítódik ki. Az előnye tehát abban rejlik, hogy amíg a Diszkont Kincstárjegyek átlaghozama magas, addig a Bónusz Magyar Állampapírral is jelentős hozamra tehetünk szert. A papírt régebben kivezették, hiszen akkoriban a kincstárjegyhozamok 0 százalék körül alakultak, így a befektetőknek nem volt érdeke ezt a papírt választani. A BMÁP kedvezőségét az is biztosítja, hogy futamideje rövid (mindössze 3 év), illetve viszonylag sűrűn (3 havonta) fizet kamatot.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) régebben igencsak népszerű befektetési formának számított, viszont reális okokból a befektetési kedv csökkent: az 5 éves futamidő alatt átlagosan 4,95 százalék kamatot fizet éves szinten. Ez kimondottan alacsony, hiszen már egy jól megválasztott lekötött betét is képes ennél magasabb kamatot biztosítani fél éven belül.

Rövid futamidejű és magasabb kamatot biztosító kedvező befektetés lehet még

  • az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP): kamata 9 százalék (az éves hozam az EHM alapján 8,9 százalék),
  • az egyéves Kincstári Takarékjegy (KTJ): kamata ugyanúgy 9 százalék, a kétéves jegyé pedig már 9,5 százalék (EHM: 9,09 százalék).

Melyik a legjobb választás?

Értelemszerűen az egyénenként eltérő, hogy kinek mi számít kedvező befektetésnek. Figyelembe kell venni a futamidő hosszát, a kamat nagyságát, a kamatfizetések gyakoriságát, a névértéket stb. Mivel a legtöbb állampapír több éves futamidővel rendelkezik, így nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az adott állampapír a legjobb lesz, hiszen nem tudni, hogy néhány év múlva is ugyanolyan kedvezőnek fog majd számítani.

Ha kizárólag a jelenlegi helyzet alapján szeretnénk dönteni, akkor a Bónusz Magyar Állampapír kiváló választás lehet, hiszen ez a papír biztosítja most a legmagasabb éves kamatot. A helyét hamarosan a Prémium Magyar Állampapír fogja átvenni, aminek márciusban fog a kamata emelkedni. Kedvezőség szempontjából ezt követi a Kincstári Takarékjegy és az Egyéves Magyar Állampapír, illetve a Babakötvény, viszont utóbbi vásárlása feltételhez kötött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük