2024. május 20., hétfő

Fenntartható pénzügyek – a zöld kötvények 

A fenntartható pénzügyek és a zöld kötvények területéről nem esik elég szó. Érdemes ezeket a befektetési lehetőségeket is megismerni, ugyanis elősegítik a környezetvédelmet és társadalmi felelősséget a pénzügyi döntéshozatalban. A zöld kötvények kifejezetten környezetbarát projekteket finanszíroznak, ezzel segítve az üzleti szektor átállását a fenntarthatóbb gyakorlatokra. Az ilyen jellegű kezdeményezések hozzájárulnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a társadalmi felelősségvállaláshoz egyaránt. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudnunk róla!

Mit takar a zöld keretrendszer?

A fenntarthatósági célok megfelelő kiválasztása és összehasonlíthatósága érdekében több nemzetközi szervezet összefogásával jöttek létre a ,,zöld” keretrendszerek. Ezek olyan nemzetközi sztenderdek, amelyek körvonalazzák azokat a gazdasági tevékenységeket, amelyek a Zöld Kötvény Sztenderdek fenntarthatósági céljai, a szakmai célok és a befektetők nézőpontja szerint is megfelelőek.

Az első zöld keretrendszer a Climate Bonds Initiative elnevezésű nemzetközi szervezethez köthető. A 2013-as keretrendszert egy évvel később a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség zöldkötvény-sztenderdje követte. Az unió csak később, 2019-ben kezdte el összerakni saját zöldkötvény-sztenderdjét. A végleges verzió még nem került elfogadásra.

Hazai viszonylatban 2022 a megjegyzendő dátum, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank ekkor publikálta a Zöld Kötvény Kibocsátási Útmutatóját. Az útmutató legfőbb funkciója a fenntartható finanszírozás előmozdításának támogatása. Ennek eszköze ez a dokumentum, ami egyfajta útmutatóként szolgál a zöld kötvények kibocsátásának témájában. Ezek pedig a későbbiekben a fenntartható tőkepiaci forrásbevonás elsőszámú módszerei lehetnek.

A zöld kötvények vonatkozásában a BÉT a jegybank útmutatójában szereplő irányelveket követi. Ez alapján három Zöld Kötvény Keretrendszernek megfelelő kötvénynél tünteti fel a tőzsde honlapján a zöld hitelpapír megkülönböztetést. Ez 

  • a Green Bond Principles a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség által kidolgozott sztenderd,
  • a CBI Standard a Climate Bonds Initiative által kidolgozott sztenderd,
  • vagy az EU Green Bond Standard (még csak tervezet).

Emellett a jegybank különféle szabályokat is előír a kereskedelmi bankoknak, hogy minél hamarabb zölddé váljanak.

De mik is azok a zöld kötvények?

A hagyományos kötvényekhez viszonyítva a zöld kötvények esetén annyi az eltérés, hogy kifejezetten olyan beruházások forrásaként szolgálnak, amelyek rendelkeznek valamilyen környezet- vagy klímavédelmi előnnyel.

A jegybank tájékoztatója szerint “A zöld kötvényekre vonatkozó nemzetközi sztenderdek alapján a zöld kötvényekből származó források kizárólag a sztenderdek kritériumrendszerének megfelelő, új vagy meglévő zöld projektek részbeni vagy teljes finanszírozására vagy refinanszírozására használhatók fel.” Ez azt jelenti, hogy a zöld kötvény források nem használhatóak fel bármire, csak a sztenderdekben foglalt fenntarthatósági célok finanszírozhatóak belőle. A zöld kötvények kibocsátásához több dokumentum szükséges. Ennek tartalmaznia kell a kötvény által követett zöld célokat.

Milyen zöld kötvények találhatóak a piacon?

A fenntarthatósági célokkal kapcsolatban 4 kötvényt érdemes megismerni:

  • Green Bond: Ez a zöld kötvények alaptípusa. A kötvény forrásai csak olyan zöld gazdasági tevékenységekre fordíthatóak, amelyek megfelelnek a nemzetközi sztenderdeknek.
  • Social Bond: Ez a kötvénytípus társadalmi célokat szolgál. Felhasználása ugyanúgy történhet, mint a Green Bond esetén.
  • Sustainability Bond: Az előző két kötvény ötvözete, vagyis környezeti és társadalmi célokat szolgál egyszerre.
  • Sustainability-Linked Bond: A kötvény által fizetett pénzáram (általában kuponok) mértéke egy bizonyos vállalati szintű környezeti cél függvénye. Ilyen lehet például egy cég CO2 kibocsátása egy adott időpontban. Ha a megfogalmazott cél nem teljesül, akkor gyakori megoldás az is, hogy a kötvény által fizetett kupon nő.

Miért jó az ilyen típusú kötvénykibocsátás?

A zöld kötvények mellett számos érv szól: a fenntarthatósági előnye mellett jelentős tőkepiaci kereslet van rá. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos vállalati kötvényekhez viszonyítva többnyire magasabbak a hozamai.

A zöld kötvények népszerűségét növeli az ESG alapok terjedése is. Ezek a szociális és felelős vállalatirányítási befektetésekre fókuszálnak. Az ESG befektetések iránti kereslet globálisan és európai szinten is megugrott az elmúlt években. 

Hazai szinten a jegybank is igyekszik ösztönözni a fenntartható kereskedelmi banki eszközök arányának növelését. Ennek egyik eleme a vállalati és önkormányzati zöld tőkekövetelmény kedvezmény. Ez azt jelenti, hogy a zöld kötvények banki jegyzésének költségeit csökkenti, ami növelheti a keresletet. A fenntartható és zöld befektetések iránti kereslet fokozódás nemcsak a bankoknak, hanem a tőkepiac szereplőinek is köszönhető. Ez pedig azért jó, mert fejlesztheti a zöld kötvények piacát, illetve magasabb kötvényhozamokat generálhat.

Miért válaszd a zöld kötvényeket?

És miért éri meg a kisbefektetőknek ezeket a kötvényeket választani? A zöld kötvények több szempontból is előnyösek lehetnek: ezek a kötvények olyan projekteket finanszíroznak, amelyek környezetbarát vagy fenntartható fejlesztéseket céloznak meg. Ez nemcsak a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget tükrözi, hanem magas hozamokat is biztosíthat a befektetők számára, miközben pozitív hatással lehetnek a környezetre és a társadalomra. Ezek a projektek lehetnek például megújuló energiaforrások, energiatakarékossági kezdeményezések vagy akár fenntartható infrastruktúra fejlesztések. Összeségében tehát nemcsak jó ügyeket támogatsz, hanem pénzügyileg is jól járhatsz vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük