2024. június 16., vasárnap

Zöld pénzügyek – fokozódik a verseny a legzöldebb bank címért

A magyar bankszektorban számos fenntarthatósággal kapcsolatos eseménynek lehettünk tanúi az elmúlt időszakban. A magyar bankok közül most a Magyar Bankholding jutott fontos elhatározásra: a bankcsoport csatlakozik a Mastercard globális zöld koalíciójához az ESG stratégia részeként. A fizetési szolgáltató „Priceless Planet Koalíció” elnevezésű programjához való csatlakozással a cél a fiatalabb generációk figyelmének felhívása a fenntarthatóságra és a zöld pénzügyek jelentőségére.

A Bankholding egyesülésének utolsó lépése 2023 tavaszán várható, így hazánkban ezáltal a legnagyobb bankok rangsorában a második helyet fogja elfoglalni, így érdemes lehet folyamatosan tájékozódni a holdinggal kapcsolatos hírekről. A bank 2022 nyarán osztotta meg a nagyközönséggel az ESG stratégiáját, amelynek keretében a kitűzött célok a környezetvédelem, a társadalom és a vállalatirányítás területeire vonatkoznak.

Egyre zöldebbé válik a Magyar Bankholding

A bank eddig is hangsúlyt helyezett a zöld működésre és a fenntarthatóságra, hiszen fontos célként állította fel magának a magyar lakosság fenntartható pénzügyi ismereteinek fejlesztését. A Mastercard “Priceless Planet Koalíciójának” egyik célkitűzése, hogy 100 millió fát ültessen globálisan 2020 és 2025 között a fogyasztók, a pénzintézetek, a kereskedők és a városok összehangolt részvételével. A programhoz való csatlakozással a bankholdig arra törekszik, hogy a fiatalok körében bővítse az informáltságot a fenntarthatósággal és a zöld pénzügyekkel kapcsolatban. A következő néhány hétben várható az együttműködés elindulása. A holding olyan fontos tartalmakat tervez közzétenni, amiben a hangsúlyt a hasznos ismeretekre és a hatékony cselekvés elindítására helyezi.

„Amikor a Mastercardnál létrehoztuk a „Priceless Planet Koalíciót”, az az elv vezérelt bennünket, hogy partnereinkkel közösen sokkal többet tudunk tenni a bolygónkért, mint külön-külön programokat indítva. Éppen ezért óriási öröm számunkra, hogy a Magyar Bankholding is csatlakozott ehhez a közös erőfeszítéshez, hiszen az ő közreműködésükkel több százezer emberhez érhetünk el és tehetünk nagy lépést a 100 millió fa elültetésének irányába. A mai egy nagyon fontos nap és bízunk abban, hogy a globális együttműködésen felül számos hazai fenntarthatósági kezdeményezésen is dolgozhatunk majd együtt” – nyilatkozta a bejelentést követően Eölyüs Endre, a Mastercard Country Managere.

priceless planet koalíció

Helyre kell tenni a tévhiteket

A sajtóközlemény azt is megemlíti, hogy a törekvéseik között szerepel a digitális bankkártyák használatának népszerűsítése is. Ennek hangsúlyozása azért lényeges, mert sokan úgy gondolják, hogy azok a bankkártyának minősülnek zöldnek, amelyek fenntartható anyagokból készülnek – azonban ez nem igaz. A zöldnek gondolt kártyák gyártása is jelentős károsanyag-kibocsátással jár, tehát az előállítás, a tárolás és a szállítás folyamata szinte közel azonos a plasztik kártyákéval. Éppen ezért fontos eloszlatni a tévhiteket, hiszen a digitális kártyák a legzöldebbek, hiába készül több bankkártya újrahasznosított műanyagból.

A fenntarthatóságra való törekvés nemcsak a lakosok, a vállalatok és a kormányzat feladata, hanem a bankoknak is ki kell venni a részüket belőle. A bankoknak is ösztönözni kell ügyfeleiket a zöldebb gondolkodásra, a fenntarthatóságra törekvő pénzügyi magatartásra, miközben ismertetni kell a zöld pénzügyi termékek előnyeit.

A bankpiacon erős verseny alakult ki a legzöldebb bank címért, ami egyrészt hatalmas erény, másrészt pedig minden banknak zölddé kell válni 2025-ig, így feltehetőleg a jövőben is számos fenntarthatóságot célzó zöld intézkedésnek lehetünk majd tanúi. A zöld működés az éghajlatváltozással és környezettel kapcsolatos kockázatok beazonosítását, mérését, kezelését, felügyeletét és közzétételét jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük