2024. június 13., csütörtök

Minden banknak zölddé kell válni 2025-ig

Az MNB megújította zöld ajánlását, amelyben három időbeli szakaszt határoz meg, amelyek során a hitelintézeteknek és fióktelepeknek át kell állni teljes mértékben a zöld működésre. Az átállás folyamata 2025-ig tart, a zöld működés alatt pedig az éghajlatváltozással és környezettel kapcsolatos kockázatok beazonosítását, mérését, kezelését, felügyeletét és publikálását értik. Ahhoz, hogy az egész gazdaság karbon semlegessé váljon, nélkülözhetetlen a bankok zöld működésének megteremtése.

A zöld működés szükségessége

A jegybank megújította a hazai hitelintézetekre vonatkozó zöld ajánlását, amely az éghajlatváltozási és környezeti kockázatok kezelését, valamint a környezeti fenntarthatósági tényezők érvényesítését tartalmazza. Az ajánlás frissítésére azért volt szükség, mert a korábbi dokumentum óta megváltozott az ezzel kapcsolatos uniós szabályozás, illetve a jegybank időközben több felmérést és piaci konzultációt is végzett. A változások és az új információk ismeretében konkrétabb elvárásokat támasztanak a hitelintézetekkel szemben, így az elérendő célok megfogalmazásával motiválják a bankokat a hosszú távon is fenntartható működésre.

Az MNB kitételeit a hitelintézeteknek fokozatosan kell teljesíteni, ami három konkrét dátumot jelent:

  • 2022. szeptember 15,
  • 2023. július,
  • 2025. januárja.

A jegybank tudástárában számos hasznos információt fogalmaz meg az ajánláshoz kapcsolódó zöld pénzügyi folyamatokról.

Már idén cselekedni kell!

A piac szereplőinek már idén szem előtt kell tartani az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokat, jövőre pedig már részletesebben kell megfelelni az ajánlásnak. Az előírások egyaránt megfogalmaznak rövid, közép és (minimum 10 éves) hosszútávú terveket a kiemelt szektorokra, földrajzi területekre, termékekre és szolgáltatásokra vonatkozóan.

A hitelintézet megfelelő működésének érdekében az irányító vezető testületnek már idén meg kell ismerni, meg kell érteni és felügyelni a környezeti és klímaváltozási kockázatok banki működésre gyakorolt hatását, hogy ezzel összehangolják a piaci szereplők kockázatvállalási hajlandóságát és stratégiájukat. A jegybank azt is megfogalmazta, hogy a hitelintézeteknek még az idei évben ki kell alakítani az éghajlatváltozás és környezeti kockázatok kezeléséért, kontrolljáért felelős szervezeti egységet vagy vezetőt, akinek rendszeresen jelenteni kell a bankvezetés felé.

Kulcsfontosságú a klímakockázat időben történő beazonosítása

Ezen felül az MNB azt is elvárja, hogy a hitelintézetek mérjék fel és elemezzék a klímakockázatok banki kockázatokra gyakorolt hatását, ide értve a hitel-, működési-, piaci- és likviditási kockázatokat. Ahhoz, hogy ezt a bankok meg tudják valósítani, meg kell alkotni olyan eljárásokat, eszközöket és módszereket, amelyek képesek ezeket a kockázatokat számszerűsíteni. A klímakockázatok nyomonkövetéséhez a kitettségek, ügyfelek és portfóliók szintjén is ki kell alakítani a megfelelő módszertant.

Az ajánlásnak megfelelően egy olyan hitelezési politikát kell a bankoknak kialakítani, ami a környezeti szempontokat figyelembe véve tartalmazza a bankok fenntarthatósági céljait és standardjait is. A banki működésben a hitelkockázat-vállalás és -kezelés során ellenőriznie kell, hogy a hitelezettek az igényelt összeggel valóban fenntartható célokat finanszíroznak-e. Ennek már a hitelminősítés során is meg kell jelennie éghajlatváltozási és környezeti kockázati átvilágítás formájában. Ezen felül a magas kockázati csoportba tartozó ügyfeleket folyamatosan figyelemmel kell kísérni a bankoknak.

A bankok saját működése során mérni kell

  • a tevékenységükhöz kapcsolódó közvetlen karbonkibocsátását és
  • a vásárolt energiához kötődő karbonkibocsátását is.

Ez idővel nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett kibocsátásokra is vonatkozni fog. Az említetteken felül a bankoknak arra is számítani kell, hogy publikálniuk kell az éghajlatváltozás és környezeti kockázatok csökkentésének érdekében tett intézkedéseiket is.

Meg kell említeni azt is, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokkal foglalkozó ajánlások köre széles, viszont a fokozódó klímakockázatok miatt a jegybank fontosnak tartja a hitelintézetek fenntarthatóságra való ösztönzését. Az ajánlás remélhetőleg hozzájárul majd a gazdaság karbon semlegessé válásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük