2024. június 13., csütörtök

Babaváró 2024: tudnivalók egy helyen

A fiatal házaspárok körében közkedvelt Babaváró hitel feltételei 2024-től megváltoztak. Azzal feltehetőleg mindenki tisztában van, hogy a szabad felhasználású kölcsön összege 11 millió forintra emelkedett, de más változások is voltak. Bár a módosítások nem olyan jelentősek, nézzük meg, hogy mit kell tudni idén erről az egyedi konstrukcióról!

Miért ilyen népszerű a Babaváró kölcsön?

A Babaváró kölcsön népszerűsége egyszerre több tényezőből fakad. Egyrészt a 11 millió forint összegű, szabad felhasználású kölcsön hatalmas segítség lehet a családalapítást tervező fiatal párok számára.

Másrészt kiemelendő, hogy a kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, de ha ebben az időszakban egy baba is érkezik a házaspárhoz, akkor a futamidő végéig nem kell kamatot fizetniük. 

Harmadrészt pedig nincs még egy olyan piaci vagy államilag támogatott konstrukció, ami ennél kedvezőbb feltételek mellett nyújtana kölcsönt. Ráadásul a vállalt gyermekek számától függően vissza nem térítendő támogatássá alakulhat a tartozás 30 vagy 100%-a. Nem is csoda, hogy ennyien lecsaptak már erre a lehetőségre.

Mik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételek?

A gyermekvállalásra vonatkozó feltételek az idei évben nem változtak, de a teljesség kedvéért vegyük számba ezeket is. 

  • A futamidő első öt évén belül született gyermekkel a kamatmentességet végig élvezhetjük. Emellett pedig a törlesztés 3 évre felfüggeszthető.
  • A második gyermek megérkezésével (a 12 hetes magzati kor betöltésével) a törlesztő további 3 évre felfüggeszthető. Ezen felül pedig a fennálló tartozás 30%-át az állam elengedi.
  • A harmadik gyermekkel pedig a tartozás teljes összegét elengedi az állam.

Ennek megfelelően továbbra is azok a házaspárok járnak a legjobban, akik 3 gyermeket is terveznek. A megfelelő időzítéssel ugyanis 11 millió forint összegű ,,ingyen pénzhez” juthatnak a családalapítást tervező fiatalok.

Azt is fontos tudni, hogy a kedvezmények kihasználásakor csakis azok a gyermekek vehetőek figyelembe, akik már a szerződés megkötését követően születtek és közös háztartásban élnek az igénylőkkel.

Mekkora a Babaváró törlesztőrészlete?

A Babaváró hitel esetében az egyik legfontosabb változás, hogy bár továbbra is csak házaspárok igényelhetik, mostmár 11 millió forintos összeghez juthatnak. Ez az eddigiekhez képest 1 millió forinttal több, azonban így a havi törlesztő is nőtt. Ez viszont nem túl jelentős, a korábbi 50 ezer forinthoz képest 51 ezer forintra emelkedett.

Mindazonáltal a hitel futamideje nem változott, 2024-ben is ugyanúgy legfeljebb 20 éves futamidő mellett vehetjük igénybe a támogatott konstrukciót.

Mik az életkori feltételek idén?

Az életkori feltételek tekintetében nem változott, hogy a házaspár mindkét tagjának 18 évesnél idősebbek kell lennie. Ugyanakkor vannak jelentősebb változások is az idei évtől kezdve: az igénylő pár hölgy tagja legfeljebb 29 éves lehet a hitelkérelem leadásakor. Ez 2019-től kezdve 41 év volt, így ez most lényegi csökkentés. Nem szabad azonban elkeseredni, hiszen 2025 elejéig könnyítés van még érvényben. Ez alapján még a 40. életévét betöltött nők is igényelhetik a Babaváró kölcsönt, de kizárólag akkor, ha a baba betöltötte a 12 hetes magzati kort. Ebben az esetben a párok ugyanúgy jogosultak minden kedvezményre, amit a konstrukció nyújt.

Milyen feltételek vannak még?

Az továbbra is feltétel a házastársakkal szemben, hogy legyen bejelentett magyarországi lakcímük, illetve egyiküknek minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell felmutatni. Ez az utóbbi feltétel sokak számára azonban problémát jelenthet. 

Fontos azt is tudni, hogy a TB felkelek is megváltoztak. Mostmár a hazánkban dolgozó, de külföldön adózó ügyfelek jogviszonyát is figyelembe veszik a 3 éves előírásba. Az is könnyebbség lett, hogy a tb jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak. Ez azoknak a vállalkozóknak lehet például jó hír, akik átmenetileg felfüggesztették vállalkozói tevékenységüket.

Azt már szinte nem is kell említeni, hogy mindkét igénylőnek büntetlen előéletűnek kell lennie, nem lehet köztartozásuk, illetve negatív státuszuk a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR).

Mit kell teljesíteni a Babaváró kedvezményeihez?

Amennyiben megfelelünk a jogszabályban foglalt kritériumoknak, az már mindenképpen plusz pont, viszont önmagában még nem elegendő. Az igénylésben a következő lépést a hitelképesség vizsgálata jelenti, ami igencsak kétesélyes lehet. A hitelintézetek szabad kezet kaptak az ügyfelek hitelképességének vizsgálatában, amit saját minősítési szabályaik alapján végezhetnek el. Ezzel azt állapítják meg, hogy az igényel ő házaspárnak adhatnak-e hitelt, és ha igen, akkor mekkora összegben. 

És ha ez még nem lenne elég, akkor a hitelintézetek szigorúbb feltételeket szabhatnak meg a hiteligénylőkkel szemben, mint amit a kormányrendelet tartalmaz. Néhány bank például nem 18 éves minimum korhatárt szab meg az igénylőkkel szemben, hanem 21, vagy akár 23 év is lehet az alsó korhatár. Az egyes jövedelemtípusokat is különféleképpen vehetik figyelembe a hitelintézetek. Sőt, az sem egységes, hogy milyen minimális jövedelmet várnak el az igénylő pártól. Ráadásul a férj életkora is van, ahol meg van szabva: a futamidő lejáratakor életkora például nem lehet magasabb, mint amit a bank egyedileg meghatároz.

A bankok hitelbírálati folyamata jelentős eltéréseket tartalmazhat, így érdemes alaposan átgondolni, hogy a Babaváró kölcsönt melyik hitelintézetnél igényeljük. Rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg, ha egy független hitelszakértő véleményét kérjük, amit ne feledjünk, hogy akár ingyenesen is megtehetünk. A szakértők ugyanis az egyedi jellemzőinknek megfelelően képesek ahhoz a pénzintézethez irányítani, ahol a legnagyobb eséllyel, a legjobb feltételek mellett igényelhetjük a kölcsönt. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük