2024. május 17., péntek

Babaváró hiteligénylés többször? Lehetséges!

A Babaváró hitel kiemelkedően kedvező konstrukció a szabad felhasználású hitelek között, viszont a hitelkamatok emelkedése miatt még inkább növekedni fog a konstrukció pénzügyi előnye. Ez az előny abból származik, hogy az első öt évben a Babaváró hitel kamatmentes, illetve a vállalt gyermekek számától függően a teljes futamidő alatt kamatmentes maradhat, mi több, elengedik a tartozást vagy annak egy részét. Ettől függetlenül bármelyik hitel igénylése alapos megfontolást igényel, hiszen a Babavárót a párok csak egyszer igényelhetik. De biztosan csak egyszer?

Milyen előnyökkel rendelkezik a Babaváró?

A Babaváró hitelt mindenképp érdemes igényelni, ha pároddal családalapításban vagy lakásvásárlásban gondolkodtok, hiszen jelenleg ez az egyetlen olyan kölcsön, ami kamatmentes. Az első öt évben egyáltalán nem szükséges kamatot fizetni, viszont ha ebben az időszakban legalább egy gyermeket vállaltok (vagy örökbefogadtok), akkor a futamidő végéig kamatmentes marad a hitel.

A konstrukció kedvezőségét az is bizonyítja, hogy az első gyermek megszületését sem kell megvárni, már 12 hetes magzati korától felfüggeszthető a törlesztés három évre. A második gyermekkel újra felfüggeszthető a törlesztés, sőt, a tartozás 30%-a is elengedésre kerül. A harmadik gyermek megszületésével pedig a fennálló adósságot teljes mértékben elengedi a bank.

Ahhoz, hogy a Babavárót igényeljük, számos feltételnek kell megfelelni, például

  • csakis házaspárok igényelhetik,
  • mindkét félnek rendelkezni kell hazai lakcímmel,
  • a pár legalább egyikének rendelkeznie kell minimum 3 évnyi folyamatos TB jogviszonnyal,
  • csakis egyszer lehet igényelni a hitelt.

Az utolsó kitétel viszont nem teljesen igaz!

Válás vs. Babaváró

Abban az esetben, ha a pár igényli a Babaváró hitelt és gyermekük születik, majd ezt követően elválnak, akkor a kamatmentes hitelből piaci kamatozású hitel lesz, ami azt jelenti, hogy jóval többet kell havonta visszafizetni a banknak. A pár ezután nem veheti igénybe a konstrukciót, még akkor sem, ha új családot alapítanak. Ekkor az sem jelenthet megoldást, ha az előző Babavárót maradéktanául visszafizetik a futamidő alatt.

Más a helyzet, ha a hiteligénylés utáni 5 évben nem született gyermeke a párnak és úgy válnak el, hiszen ekkor nemcsak piaci kamatozásúvá válik a hitel, hanem a futamidővel arányosan igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetniük, ráadásul egyösszegben. Ez már igencsak jelentős pénzügyi terhet jelent, viszont van némi jó is a rosszban: újraházasodás esetén a gyermek születésére vonatkozó 5 év újraindul, tehát a hitel kamatmentes, majd a további gyermekekkel részben vagy egészben elengedésre kerül a tartozás. 

Keressünk fel több bankot!

Tévhit, hogy csak egy banknál adhatjuk be a hiteligénylési kérelmet. Előfordulhat ugyanis, hogy míg az egyik bank elutasítja a kérelmet, addig egy másik banknál pozitív az elbírálás. Ez azért lehetséges, mert a pénzintézetek eltérő hitelbírálati rendszert alkalmaznak:

  • az igénylést életkorhoz is köthetik: van, ahol 18 éves kor felett, van, ahol csak 23 éves kortól igényelhető a hitel,
  • az igénylés sikeressége függhet a jövedelemelvárástól is: bizonyos bankok esetében ez 100 ezer forint, máshol a minimálbér, de ennél magasabb bevételt is előírhatnak.

Tehát ha a a bank elutasítja a hitelkérelmünket, akkor nem kell elkeseredni, hiszen a többi pénzintézetnél is próbálkozhatunk. A kérelem beadása előtt viszont érdemes hitelszakértőhöz fordulni, aki tisztában van azzal, hogy az egyes bankok milyen feltételeket írnak elő az igényléshez, így nem kell végigcsinálni többször a folyamatot feleslegesen.

Új bank – nagyobb kedvezmények

Az állami kamattámogatás miatt a Babaváró hitel nemcsak a fiatal pároknak kedvező, hanem a pénzintézeteknek is, így a bankok mindent megtesznek azért, hogy az ügyfeleket magukhoz csábítsák. Ez abban nyilvánul meg, hogy több bank igencsak jelentős egyszeri visszatérítést biztosít az igénylőknek, amelynek mértéke 70 és 150 ezer forint között mozog. A kedvezményhez viszont szigorú feltétel is társul: a bankok általában előírják, hogy a párnak ne legyen benyújtott kérelme a Babaváró igénylésére az adott banknál. Ha az akció indulása előtt már nyújtottál be kérelmet, akkor célszerű másik akciót hirdető bankot felkeresni, ugyanis ott még jogosult lehetsz a kedvezményre. A család bővülése esetén pedig érdemes megtakarításon gondolkoznod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük