2024. július 20., szombat

Bankonként eltérhetnek a Babaváró életkori előírásai

A Babaváró hitelt a családalapításban gondolkozó párok egészen 2024 végéig igényelhetik. Mielőtt belevágnátok a projektbe fontos tudni, hogy a jogszabályban foglalt megkötések teljesítése nem elegendő az igényléshez, hiszen a hitelintézetek sokszor ennél szigorúbb előírásokat fogalmaznak meg, ami bankonként is eltérő lehet. A cikkben az életkori előírásokkal kapcsolatban gyűjtöttünk össze minden lényeges információt.

Miért előnyös a Babaváró?

A Babaváró hitel több szempontból is előnyös lehet a családalapítást tervező fiatal pároknak. A személyi kölcsönök kategóriájába tartozó konstrukció egyik legnagyobb előnye, hogy szabad felhasználásra engedi át a pénzt, másik oldalon pedig 10 millió forintos összeghez juthatnak az igénylők – mindezt kamatmentesen. További jó hír, hogy az igényléskor nem szükséges ingatlanfedezetet nyújtani.

Szintén fontos előny, hogy a támogatott konstrukció akár 20 éves futamidő mellett is igényelhető, valamint a havonta visszafizetendő összeg legfeljebb 50 ezer forint lehet. Jelenleg ez a legkedvezőbb hitellehetőség a piacon, főleg akkor, ha gyermekvállalás előtt állsz. Ebben az esetben a kölcsön mellé olyan előnyöket is igénybe vehetsz, mint a kamatmentesség, a törlesztés felfüggesztése, illetve a fennálló tartozás egészének vagy egy részének elengedése, vagyis az összeg vissza nem térítendő támogatássá alakulása.

Korábban ismertettük a konstrukció igénylésének általános feltételeit, most pedig az életkori előírásokat vettük célba. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyek azok az előírások, amelyek bankonként eltérhetnek.

A Babaváró életkorral kapcsolatos előírásai

A jogszabályba foglalt általános előírások között több olyan is található, ami az életkorra vonatkozik. A konstrukció egyértelmű célja a gyermekvállalás ösztönzése, ebből kifolyólag a leendő édesanya életkora nem haladja meg a 40 évet. Ez minden esetben kötelezően teljesítendő, így az ennél idősebb leendő édesanyák nem igényelhetik a támogatást. Az életkor vonatkozásában minimum előírást is rögzít a jogszabály: a pár mindkét tagjának be kell töltenie 18. életévét, ha szeretné igénybevenni a Babaváró lehetőségét.

Milyen eltérő életkori előírásokkal találkozhatunk?

Mivel a bankok saját hitelbírálati szempontokat is alkalmaznak, így szigorúbb feltételeket is előírhatnak a hiteligénylőknek. Ezen felül a bankok más-más bevett gyakorlattal rendelkeznek, így az is elképzelhető, hogy míg az egyik banknál 18 éves korodtól igényelheted a hitelt, addig máshol ez 21 vagy 23 év is lehet.

A hitelképességed megvizsgálása során a bank figyelmet fordít a hitelmúltra is. Ez a fiatalokat hátrányosan érinti, hiszen ha nem igényeltek korábban hitelt, akkor a bank nem fogja tudni, hogy mennyire megbízhatóan törlesztették adósságukat. Tehát azok a fiatal igénylők, akiknek nem volt még korábban hitele, nagyobb kockázatot jelentenek a banknak, mint a korábbi hiteleit megfelelően rendező ügyfelek. Ennek következtében a bankok itt is eltérő gyakorlatokat alkalmazhatnak.

Nem csak a leendő édesanya ha életkora számít 

A hitelnyújtó bankok a minősítés során azt is megvizsgálják, hogy a pár férfi tagja hány éves lesz a hitel futamidejének végén. Vannak olyan bankok, akik az apa maximum életkorát is megszabják, például legfeljebb 65 éves lehet a hitel kifutásakor, de olyan bankkal is találkozhatunk, ahol 70 vagy 75 éves kor a felső korhatár.

Mindez azért lényeges, mert ha a futamidő végén az apa életkora meghaladja az előírt maximumot, akkor elképzelhető, hogy csak rövidebb futamidő mellett igényelhetjük a Babaváró kölcsönt. Ebben az esetben a törlesztőrészletre vonatkozó előírás miatt nem használhatja ki a 10 millió forintos keretet sem, ugyanis ezt kevesebb idő alatt kellene visszatörleszteni a banknak, ami a magasabb havi törlesztőben csapódna le.

A babaváró hitel életkori előírásai

A pénzintézetek eljárásrendje mindenki számára publikus, a hirdetményekben minden fontos információt meg lehet találni, de valószínűleg alacsony azok száma, akik ebbe ennyi időt és energiát szeretnének fektetni. Gyakran a csavar már akkor érkezik, amikor minden szükséges dokumentum a rendelkezésünkre áll, elhatároztuk magunkat az igénylés mellett, felkerestük a bankfiókot és elindítottuk az igénylést.

Nincs általános tanács arra, hogy hol érdemes elindítani a hiteligénylést. Az egyes előírás- és eljárásbeli különbségek miatt célszerű lehet egy pénzügyi szakértőt felkeresni, aki tisztában van a bankok közötti hasonlóságokkal és különbségekkel, így bármiben tud segíteni. A szakértő felvázolja az egyes opciókat, így pontosan meg tudja mondani, hogy melyik bankhoz érdemes fordulnod. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük