2024. április 25., csütörtök

Babaváró hitel: egy helyen az igénylés feltételei

Cikkünkben összefoglaljuk a babaváró hitel igénylésének legfontosabb feltételeit, az igényléshez szükséges dokumentumoktól kezdve a TB jogviszony kérdésköréig részletezzük azokat, illetve kitérünk arra is, hogy mi történik akkor, ha nem születnek gyermekeink a szerződésben meghatározott időtartamon belül.

 1. A babaváró hitelről általánosságban

A babaváró hitel 10 millió forintos szabadfelhasználású kölcsön, bizonyos feltételek teljesülése esetén kamatmentes. A babaváró hitel állami támogatása több szinten elérhető, a garantált kamatmentes törlesztés mellett a törlesztés felfüggeszthető, a meglévő tőketartozások elengedhetők.

A legfontosabb feltételek az életkorral és a társadalombiztosítási státusszal kapcsolatosak. A kölcsönt olyan házaspárok vehetik igénybe, akik az igénylés időpontjában 18 év felettiek és 41 év alattiak. Legalább egy kérelmező házastársnak legalább három éves TB jogviszonya kell legyen.

szülő-gyerek kapcsolat

Forrás: Pixabay

 1. Szükséges dokumentumok

A banki gyakorlat eltérő lehet a babaváró hitel hitelminősítésénél, de általában leírják, hogy milyen dokumentumokra lehet szükség a kérelemhez. Ezek a következők: személyi igazolvány, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, NAV jövedelemigazolás, TB jogviszony igazolás (három év), bankszámlakivonat.

Továbbá:

 • Munkavállalói jövedelem igazolása: Munkáltatói igazolás, legfeljebb 30 napos. A munkáltatói igazolás mellett a NAV online keresetkimutatása is alkalmas.
 • 2 hónapnál nem régebbi bankszámlakivonat összes oldalának másolata.
 • Nyugdíjasként: 1 éves időtartamú elszámoló lap másolata. Rokkantsági ellátások esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság határozatának másolata is szükséges.
 • Egyéni vállalkozók: Az előző évi NAV jövedelemigazolás.
 • A gyermek után családi pótlékra jogosultak részére: a Magyar Államkinc stár által kiállított igazolás másolata, vagy a saját névre szóló bankszámla kivonata, amelyre az államkincstárból a családi pótlékot utalták.
 • Egyéb bevétel igazolása (például: ingóság bérbeadás, cafeteria): Az egyéb bevétel fajtája szerint mellékelni kell a NAV által kiállított jövedelemigazolás másolatát.
jövedelemigazolás

Forrás: Pixabay

 1. A TB jogviszony

A TB jogviszonnyal rendelkezők lévők közt a babaváró hitel igénylésének volumene jelentősen megnőtt a jelenlegi szabályozás mellett. Korábban a három éves TB-jogviszony legfeljebb egyszer, maximum 30 napra szakadhatott meg, mostanra pedig már nem okoz gondot, ha ez többször is bekövetkezik. Fontos, hogy ezek egyike sem tarthat 30 napnál tovább. Ez nagy változás, mert a járvány miatt sokan váltottak munkahelyet, és a 3 év alatti 30 napos megszakítás könnyen bekövetkezhetett.

További változás, hogy az özvegyek elhunyt házastársuk halála után külön igényelhetnek kölcsönt. Fontos, hogy a babaváró hitel feltételei szerint ezt a gyermek születése előtt meg kell tenniük. A házastárs akkor is jogosult babaváró hitelre, ha az elhunyt házastárs az elhalálozáskor, vagy azt megelőző három hónapon belül a babaváró hitel TB-jogviszonyára vonatkozó feltételeinek megfelelt.

babaváró hitel elhunyt házastárs esetén

Forrás: Pixabay

 1. Maximum 10 millió forint igényelhető

A babahitel maximális összege 10 millió forint, ami szabadon felhasználható, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni, hogy a kölcsön lakáshitelhez is igénybe vehető (önerőként), a hitelösszeg 75%-áig. Ehhez azonban a babaváró hitel felvételét követő 90 napon belül lakáshitelt is igényelni kell.

 1. A gyermeknek öt éven belül meg kell születnie

A babaváró hitel kamatmentes, ha a szerződés aláírásától számított öt éven belül legalább egy gyermek születik. Ennek elmulasztása számos következménnyel jár, amelyek közül érdemes megemlíteni azt, hogy az addig igénybe vett állami támogatást egy összegben kell visszafizetni, és a hitel piaci kamatozású lesz. A legtöbb kedvezmény három gyermek esetén vehető igénybe, és így jár a legtöbb támogatás. Az első gyermek születése után a hitel kamatmentes, az állam az ügyfél kérésére három évre felfüggesztheti a törlesztést. Harmadik gyermek születése esetén pedig már nincs szükség további kifizetésekre, és minden fennálló tőketartozást elengednek.

babaváró hitel gyermekek számának függvényében

Forrás: Pixabay

 1. Érdemes babaváró támogatást igényelni?

A babaváró hitel igénylése nem mentes a veszélyektől. Mint látható, a szerződés be nem tartása anyagi terhet ró a hitelfelvevőre az azonnali visszafizetéssel és a megemelt törlesztőrészlettel. Lehetnek okai annak, hogy gyermekeink nem születnek meg, ezért érdemes kalkulálni ezzel is az igénylés előtt.

Bár a babaváró hitel igénylése kockázatos, ne feledkezzünk meg a másik oldalról sem. Több tízmillió forint kamatmentes, szabadon felhasználható hitelhez juthatunk akár többször is. Fiatal párként gyermeket tervezve ez egy olyan összeg, ami sokat segíthet a családunknak.

A babaváró hitel feltételei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük