2024. április 27., szombat

2024 végéig igényelhető a Babaváró hitel

A Babaváró hitellel kapcsolatban számos aggály merült fel leginkább az év utolsó hónapjában, ezért több olyan bank is volt, aki a hitel befogadását az év végéhez közeledve megszakította. A hitel igénylésének határideje alapvetően 2022. december 31. volt, bár számítani lehetett a konstrukció meghosszabbítására, viszont a szakértők az igénylési feltételek módosítását várták. Az év végén több olyan lakástámogatás is volt, amiről nem tudtuk, hogy megmaradnak-e az új esztendőben.

Ugyanakkor a december 28-án megjelent kormányrendelet szerint 2023-ban is ugyanazon feltételek mellett igényelhető a Babaváró. Sőt, a jogszabály-módosításból az is kiderül, hogy egészen 2024 végéig élhetnek a lehetőséggel a családalapításban gondolkozó párok. A bankok legtöbbje már újraindította a hitel forgalmazását.

Ismét igényelhető a Babaváró

A pénzintézetek többségében a Babaváró hiteligénylések befogadása szüntelenül zajlott – a banki honlapokon közzétett információk szerint. Értelemszerűen az új információk tükrében ez nem is változott, így az Erste Banknál, a Gránit Banknál és a K&H Banknál ugyanúgy elérhető a konstrukció.

A korábban szünetelést elrendelő pénzintézetek esetében szintén újraindult a kérelmek befogadása a honlapon közzétett információk szerint:

  • A CIB Bank honlapjáról lekerült a felfüggesztést tartalmazó felhívás.
  • A MagNet Bank szintén leszedte a felfüggesztésről szóló információt, amelyet a januári hirdetménnyel váltottak fel.
  • Az MKB Bank is ugyanígy járt el.
  • Az OTP Bank felhívása szerint kitolódott a konstrukció igénylésének határideje, így az új évben továbbra is fogadnak be kérelmeket.
  • A Raiffeisen Bank honlapjáról szintén leszedték a Babaváró forgalmazásának felfüggesztéséről szóló felhívást.
  • A Takarékbank is ismét elérhetővé tette a konstrukciót.
  • Az UniCredit Bank honlapjáról leszedték a korábbi információkat, amelyet lecseréltek a januártól érvényes kondíciós listára.
babaváró hitel feltételei
creditline.hu

Jövő év végéig velünk marad a Babaváró

A konstrukció eredetileg tervezett határidejét 2022. december 31-re tűzték ki, azonban a kormány a Magyar Közlöny 2022. évi 218. számában kitolta az igénylés határidejét egészen 2024 végéig. A hosszabbításról a pénzintézetek sem kerültek korábban értesítésre, így decemberben már több bank is felfüggesztette a hitelkérelmek befogadását, hiszen nem biztosíthatták az ügyfeleknek, hogy az év végéig aláírásra kerül szerződésük. Habár lehetett számítani a konstrukció meghosszabbításra, az információ mégis váratlanul érintette a hitelintézeteket, akiknek erre gyorsan kellett reagálni. Ez meg is történt, hiszen a korábban felfüggesztést elrendelő bankoknál újra elérhető a konstrukció.

A Babaváró támogatás 2019. július 1-től elérhető a családot tervező párok számára. A legmagasabb igényelhető hitelösszeg 10 millió forint, futamideje pedig maximum 20 év lehet. A hiteltörlesztés kezdő részlete legfeljebb 50 ezer forint lehet, amely már magában foglalja az állami kezességvállalás díját is.

Az összeg kihelyezését követően az első 5 évben a hitel kamatmentes, amennyiben legalább egy gyermeket vállal a pár, viszont ha ez nem valósul meg, akkor az igényelt összeget maradéktalanul vissza kell törleszteni 120 napon belül. A Babaváró igénylésekor érvényben lévő 5 éves futamidejű állampapírokon elérhető hozam 131 százalékát kell visszafizetni a kamattámogatásnak. Ezen felül a futamidő hátralévő részében a korábban kamattámogatott konstrukció piaci kamatozású személyi kölcsönre vált át.

12 hetes magzati kortól elérhető kedvezmények

  • 1 gyermek esetén: Az igényléstől számított első 5 éven belül születendő gyermek esetén a konstrukció kamatmentessé alakul a futamidő végéig, illetve a törlesztés 3 évre felfüggesztheti.
  • 2 gyermek esetén: A második gyermek 12 hetes magzati korától ismét kérhető a törlesztés 3 évi felfüggesztése, illetve a tartozás 30 százaléka támogatássá alakul.
  • 3 gyermek esetén: A fennmaradó tartozás teljes egészében támogatássá alakul, azaz a hitel megszűnik.

A családot tervező pároknak tehát nem szabad elkeseredni, ugyanis a Babavárót egészen 2024 év végéig igényelhetik. Jó hír, hogy ugyanazok a feltételek lesznek érvényesek, mint a konstrukció bevezetésekor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük