2024. június 15., szombat

Pénztárcakímélő iskolakezdés: 10 pénzügyi tipp Neked!

Habár a nyári szünetnek még közel sincs vége, sok család már megkezdte az előkészületeket a tanévkezdésre. Még ha a bevásárlás nem is történt meg, a beszerzendő eszközök listája biztosan megvan már. Függetlenül attól, hogy az iskolakezdés kisiskolás vagy egyetemista gyermekedet érinti, a tanévkezdésre mindenkinek be kell szerezni néhány eszközt.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos pénzügyi kérdésekben a Magyar Nemzeti Bank is segítséget nyújt saját oldalán, hiszen az ezzel kapcsolatos teendők pénzügyi döntéseket is igényelnek. Az iskolára való felkészülés többségében az augusztust érinti, így ez nagy valószínűséggel a családi kasszában is nyomot hagy. Ugyanakkor nem kell, hogy kiürüljön a zsebünk a hónap végére: megfelelő tervezéssel, előzetes tájékozódással és körültekintéssel több ezer, vagy akár több tízezer forintot is spórolhatunk. Mutatunk néhány tippet, hogy pénztárcakímélően kezdd a tanévet!

10 pénzügyi tipp a pénztárcakímélő iskolakezdéshez

Az iskolakezdés finanszírozási kihívásokat állíthat elénk, de a tervezéssel és az okos pénzügyi döntésekkel nem ürül ki zsebünk a hónap végére. Íme néhány pénzügyi tipp a pénztárcabarát tanévkezdés útján való elinduláshoz!

1. Készíts költségvetést!

Mindenekelőtt készíts egy részletes költségvetést, amely tartalmazza az iskolakezdéssel kapcsolatos összes kiadást és költséget! Amennyiben egyetemistaként egy másik városban kezded a tanévet, akkor érdemes a kollégium, albérlet, közös költség, rezsi, élelmiszer és minden hasonló költségét feltüntetni. Értelemszerűen fel kell rá írni a tanszerek, könyvek, füzetek és egyéb eszközök költségeit is. Minden tételhez jelölj ki egy meghatározott keretet, és ne lépd azt túl! Ez segít azonosítani azokat a területeket, ahol visszafoghatod a költségeidet és elkezdhetsz megtakaríthatni!

2. Határozz meg megtakarítási célokat!

Ha már megvan a költségvetés és az, hogy összesen nagyjából mennyibe fog kerülni az iskolakezdés, akkor már azt is meg tudod határozni, hogy ehhez havonta mekkora összeget kell félrerakni. Ha időben elkezded, akkor biztosan nem kell aggódnod a tanévkezdés miatt!

3. Járj utána, hogy milyen iskolakezdési támogatásban részesülsz!

Alap esetben az iskoláztatási támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára, továbbá a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytató gyerekeket érinti. A támogatás a tanév utolsó napjáig jár, azonban életkorhoz kötött. Addig jár, amíg

  • a gyermek a 20. életévét,
  • a sajátos nevelési igényű gyermek a 23. életévét betölti.

Budapest XIII. kerületi Önkormányzatának közleménye szerint például “A gyermekenként kétszer 5.000 forint értékű utalvány igénylésére kizárólag a XIII. kerületi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen itt élő szülő jogosult. A támogatást egy családból egy szülő igényelheti.”

Erről részletesen a Magyar Államkincstár oldalán és az illetékes önkormányzatoknál tájékozódhatsz.

4. Hasznosíts újra!

A tankönyvek és az iskolai felszerelések kimondottan drágák lehetnek, ezért érdemes lehet használt könyveket beszerezni, vagy akár egyes könyvek digitális változatát megkeresni. A használt tárgyak adás-vételére ma már számos platform áll rendelkezésre, így mindenképpen megér egy próbát. 

Célszerű lehet azt is megnézni, hogy az előző tanévből maradtak-e olyan eszközök, amelyeket idén újra fel lehet még használni, gondolunk itt a hátizsákra, ételhordóra vagy akár írószerekre. Ezzel a taktikával nemcsak hogy több ezer forintot spórolhatsz, hanem az újrahasznosítás révén hozzájárulsz a fenntarthatósághoz is!

5. Fogd vissza a megélhetési költségeket!

Ha otthonodtól távol jársz iskolába, esetleg a gyermekednek más városban található az iskolája, akkor érdemes lehet elgondolkozni a kollégium lehetőségén! Ez általában alacsonyabb költséggel jár, mintha egyetemistaként albérletbe költöznél. Ha pedig gimnazista fiatalról van szó, akkor is a kollégium jobban megérheti, mint autóval szállítani minden nap oda-vissza.

Pénzügyi tippek a pénztárcakímélő iskolakezdéshez

6. Használd ki a diákkedvezmény előnyeit!

Sok vállalkozás és szolgáltató diákkedvezményeket kínál, még ha nem is nagy összegben, de lehet vele spórolni. A legtöbb városban a tanulóbérlet olcsóbb, mint a felnőtteké, de például tanuláshoz szükséges programoknál, szoftvereknél is találkozhatunk kedvezményekkel. Vásárlás előtt tehát mindig érdemes rákérdezni, hogy van-e diákkedvezmény.

7. Keresd a kedvezményes, akciós ajánlatokat!

Keress kedvezményeket, akciókat és a “ha többet veszel olcsóbb” ajánlatokat tanszerekre! Azon is érdemes elgondolkozni, hogy a prémium márkás iskolaszerek helyett saját márkás termékeket vásárolunk, hiszen minőségben nem feltétlenül rosszabbak ezek a termékek, mégis olcsóbbak. Arról nem is beszélve, hogy ugyanazt a célt szolgálják.

8. Válassz megfizethető tanórán kívüli tevékenységeket!

Bár az iskolán kívüli tevékenységek elengedhetetlenek a gyermek fejlődésének szempontjából, több olyan formája is van, ami megfizethető. Ha jól beszélsz valamilyen idegen nyelvet, saját magad megtaníthatod azt iskola után gyermekednek. Ha játszol hangszeren, akkor szintén magad lehetsz az oktató. Ha tele vagy kreativitással és szeretsz alkotni, akkor iskola után közösen készítsetek valamit!

9. Kerüld az impulzusvásárlást!

Minden esetben ragaszkodj a költségvetésedhez, és kerüld el az impulzusvásárlásokat! Ehhez vásárlás előtt készíthetünk egy listát arról, hogy mire és miből mennyire van szükség. Próbálj meg ellenállni a listán nem szereplő termékek megvásárlásának!

10. Vond be a gyerekeket a pénzkezelésbe!

Beszéld át gyermekeddel a költségvetést és vond be őket a pénzügyi döntésekbe! Ez segíthet nekik megérteni a felelős pénzügyi döntések fontosságát, illetve már viszonylag fiatal korban tudatosabbá formálja őket költési szokásokkal kapcsolatban.

Ne feledd, hogy a pénztárcakímélő iskolakezdés pénzügyi fegyelmet és tervezést igényel. Ha időben elkezded a megtakarítást és a felkészülést, akkor nem okozhat fejfájást a tanévkezdés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük