2024. június 16., vasárnap

Iskolakezdés: az albérlet nyert a lakásvásárlással szemben

A július végén várva várt felvételi ponthatárok kihirdetését követően 13 százalékkal emelkedett az albérletek iránti érdeklődések száma. Ugyanakkor az eladó lakásokat átmenetileg 30 százalékkal többen tekintették meg. Az egekben lévő albérletárak miatt az egyetemisták szülei elgondolkoztak, hogy melyik éri meg jobban: a lakásvásárlás vagy az albérlet? Régen egyértelmű volt a kérdés, azonban azóta a világ már nagyot fordult: nemcsak az árak szálltak el, de a kamatkörnyezet is jelentősen megugrott. Ma már nem olyan egyértelmű, hogy hogyan jövőnk ki jobban anyagilag.

Nagyobb az érdeklődés a kiadó lakások, mint az albérletek iránt

A kérdést egy korábbi cikkünkben már mi is boncolgattuk, majd arra a végeredményre jutottunk, hogy attól függ! Jelenleg a körülményektől függ, hogy melyik éri meg jobban. Mindazonáltal feltehetőleg el fog jönni az a pont, amikor újra jobban megéri majd venni, mint bérelni.

albérlet vs lakásvásárlás

Az ingatlan.com állítása szerint több újdonság is érkezett az idei albérletszezonban a felvételi ponthatárok kihirdetését követően. Az ingatlanhirdető platform szerint ugrásszerű növekedés volt tapasztalható a kiadó lakások iránti keresletben. Ez feltehetőleg azzal indokolható, hogy az albérletek díjai az elmúlt hónapok alatt szépen lassan az egekbe szöktek. A felvételi eredmények kihirdetését követően országos szinten 13 százalékos emelkedés ment végbe az albérletek iránti heti érdeklődések számában. Ezzel egyidőben viszont 30 százalékkal növekedett az eladó lakásokkal kapcsolatos érdeklődők száma. Ez olyan mértékű, amelyre még nem volt példa.

Lakásvásárlás vagy albérlet?

Az eladó lakások piacán jelenleg egy megtorpanás és árcsökkenés látható. Ezt szem előtt tartva az egyetemisták szülei elgondolkoztak azon, hogy az albérlet árainak megugrása miatt érdemesebb-e most lakást vásárolni. Az érintettek jelentős része végső soron a lakásbérlést választotta inkább, szemben a lakásvásárlással – tudható meg Balogh Lászlótól, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől. Hozzátette, hogy az eladó lakások iránti érdeklődések száma egy héttel ezután már visszatért a korábbi számokhoz. Emögött feltehetőleg az húzódik, hogy az elmúlt néhány évben végbement lakásár-korrekció még nem jutott el arra a pontra, hogy az a potenciális vásárlókat tényleges vásárlóvá formálja.

Az ingatlan.com szakértője szerint a megugró kereslet közel azonnal felszívja a növekvő kínálatot is. Országos szinten a cég portálján már több mint 13 400 kiadó lakás és ház hirdetése szerepel, így bőséges kínálat áll a bérlők rendelkezésére. Sőt, az sem ritka, hogy a legjobb albérleteket mindössze pár óra leforgása alatt kiadják az ingatlantulajdonosok. Balogh László azt is hozzátette, hogy az albérletszezonban a következő kiugrásra augusztus 15. után számíthatunk. Ez az a dátum, amikor az egyetemek és főiskolák közzéteszik, hogy ki az, aki bekerült az intézmény kollégiumába, azaz ki az, akinek máshogy kell megoldania a lakhatását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük