2024. április 23., kedd

CSOK kisokos: tudnivalók az év végi hajrához

Azoknak, akiknek szándékukban áll a városi CSOK igénybevételén keresztül élvezni az állami támogatást, most érdemes belehúzni. A lakásvásárláshoz vagy építkezéshez felhasználható jelentős összegű támogatás és kedvezményes hitel ugyanis már csak év végéig igényelhető. Amennyiben érintett vagy a témában, jó hasznát veheted kisokosuknak, amiben számos olyan információt találhatsz, amelyek a támogatás igényléséhez kulcsfontosságúak.

Mi a különbség a városi és a falusi CSOK között?

A városi CSOK, vagy általában csak önmagában emlegetett CSOK a családi otthonteremtési kedvezményt foglalja magába. A támogatást a kormány arra a célra szánta, hogy a családok minden hazai településen igénybe tudják venni használt vagy új lakóingatlan vásárlásához vagy építéséhez. A támogatás minden változata gyermekvállaláshoz van kötve.

Ennek egy speciális típusaként említhető a falusi CSOK, amely kizárólag meghatározott kistelepüléseken történő használt lakások vásárlására és felújítására nyújt lehetőséget. A falusi CSOK a tervek szerint 2024-től továbbra is elérhető marad, miközben a városi formája jövőre megszűnik. A városi CSOK-ot egy új támogatás váltja majd fel, a kormány nyilatkozata szerint  ennek részleteit az idei év végéig fogják kialakítani.

Meddig igényelhető a támogatás?

A támogatás 2015. júliusában került bevezetésre, az igénylésre pedig 2023. december 31-ig van lehetőség. A falusi CSOK ugyanakkor változatlan formában megmarad.

Hol vehető igénybe a támogatás?

A városi CSOK azokban a városokban, többnyire nagyobb lélekszámmal rendelkező településeken vehető igénybe, amelyek nem szerepelnek a falusi CSOK listáján. Az igénylő lakóhelye helyett az a mérvadó, hogy hol található az a lakóingatlan, amelyet a CSOK támogatásával megvásárolnánk, építenénk vagy felújítanánk.

Milyen célokra használható fel?

A CSOK igénylése és felhasználása több formában is lehetséges. A felhasználás céljai között szerepel a használt ingatlan megvásárlása, a meglévő ingatlan bővítése, az újépítésű ingatlan megvásárlása, illetve az új ház felépítése is. A támogatás összege attól függ, hogy milyen célra és hány gyermek mellett igényeljük a támogatást.

Mekkora a vissza nem térítendő támogatás összege?

Általánosságban elmondható, hogyha új lakásra szeretnénk igényelni a támogatást, akkor nagyobb összeghez juthatunk, mintha használt lakásra szeretnénk felhasználni.

Újépítésű lakára igényelt támogatásnál:

 • egy gyermek esetén 600 000 forint,
 • két gyermek esetén 2 600 000 forint,
 • három gyermek esetén 10 000 000 forint jár.

Használt lakásra igényelt támogatásnál:

 • egy gyermek esetén 600 000 forint,
 • két gyermek esetén 1 430 000 forint,
 • három gyermek esetén 2 200 000 forint,
 • négy gyermek esetén pedig 2 750 000 forint igényelhető.

Elképzelhető olyan helyzet is, amikor a már meglévő házon belül egy különálló lakást hozunk létre tetőtér beépítésével. Ekkor az új lakásra igényelt támogatási összegek a mérvadóak.

Mekkora a CSOK hitel maximális összege?

A CSOK nemcsak vissza nem térítendő támogatást biztosít, hanem igényelhető mellé az ún. CSOK hitel is. Ez egy olyan kamattámogatott lakáshitel, amelynek feltétele minimum két gyermek vállalása. A lakáshitel kamata – gyermekszámtól függetlenül – 3 százalék, azonban összege eltérő. Két gyermek esetében legfeljebb 10 millió forint, három gyermek esetében pedig maximum 15 millió forint igényelhető.

Milyen összefüggés van a lakás mérete és a CSOK között?

A megvásárolt lakás elvárt nettó alapterülete annak függvénye, hogy a család hány gyermekével együttesen fog benne élni. 

CSOK állami támogatás összege 2023-ban

Jár mellé más kedvezmény is?

A válasz egy hatalmas igen! A támogatás felhasználásával vásárolt ingatlan esetében az igénylőnek nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnie. Ez már önmagában is hatalmas segítség lehet, ugyanis ez az ingatlan árának 4 százaléka. Ezen felül újépítésű ingatlan vásárlásakor a kedvezményes, 5 százalékos áfát is vissza lehet igényelni. Amennyiben építkezünk, akkor a 27 százalékos áfát is visszaigényelhetjük 5 millió forintos összeghatárig.

Melyek az igénylés legfontosabb feltételei?

Az állami támogatásokhoz mindig szigorú feltételek társulnak. A CSOK esetében is több előírásnak kell megfelelni, azonban nagyobb részéről elégséges az igénylésnél nyilatkozni. Ezek a legfontosabbak:

 • büntetlen előélet,
 • legfeljebb 5000 forintos köztartozás,
 • házastársi kapcsolat,
 • közös háztartásban élés,
 • tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállása,
 • megváltozott munkaképességűvé válás,
 • igazolás, miszerint a megvásárolni kívánt ingatlan nem családtagé.

Milyen életkori megkötések vannak?

Amennyiben már megszületett gyermekre szeretnénk igényelni a támogatást, akkor életkori megkötés nincs. Ugyanakkor az fontos előírás, hogy a gyermek az igénylő családdal együtt éljen, ne legyen önfenntartó, illetve ne haladja meg a 25 éves korhatárt.

Abban az esetben, ha a baba még csak tervben vagy úton van, akkor mindössze annyi az életkori megkötés, hogy a pár legalább egyik tagja 40 év alatti legyen.

Mi váltja fel a városi CSOK támogatást?

Egyelőre annyi információval rendelkezünk, hogy 2024-től a CSOK megszűnik. A kormány azt az ígéretet tette, hogy azokon a településeken, amire a falusi CSOK nem vonatkozik, egy új támogatást vezet be. Ennek részleteit az év végéig ígérték kidolgozni. Ennél pontosabb információk még nem láttak napvilágot, így érdemes még most rákapcsolni, ha szeretnénk a CSOK-ot igényelni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük