2024. július 23., kedd

Így változtak a CSOK szabályai

Május 12-én éjjel jelent meg az a kormányrendelet, amely a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) szabályozásának megváltoztatására irányul. Habár sokan remélték, hogy a támogatás összegét megnövelik, az nem változott, sőt az igénylés feltételei is ugyanazok maradtak. Mindazonáltal jó pár család számára könnyítést jelenthet a módosítás. A kormányrendeletet bárki elolvashatja a Magyar Közlöny honlapján.

A lazulhat a CSOK bentlakással kapcsolatos szabályozása

Továbbra sem változott az a szabály, miszerint a CSOK igénylőinek és gyermekeiknek az ingatlanban kell élni. A rendelet szerint:

  • a családnak a támogatás folyósításától kezdődő 10 éven keresztül az ingatlanban szükséges élni, illetve
  • a folyósítást követő 90 napon belül szükséges lakcímet létesíteni az ingatlanban.

Az első előírásra vonatkozóan a családok már több könnyítést is kaptak. Ugyanakkor a jövőbeni beköltözésre irányuló szabályt két esetben kerülheti el a család:

  • a gyermeknek abban az esetben nem kell az ingatlanba költöznie, ha a tanulmányai miatt ideiglenesen más lakcímen él,
  • a szülő és gyermekek ideiglenesen akkor lakhatnak másik lakcímen, ha a szülő munkahelye révén díjmentesen szolgálati lakásban lakik.

A rendelet miatt viszont úgy változtak a CSOK szabályai, hogy a fent említett két eset valamelyikének fennállása esetén nem szükséges az érintettek bejelentkeznie az ingatlanba 90 napon belül. Ugyanakkor a helyzet megváltozásakor már meg kell felelni az előírásnak. A módosítás július elejétől él, ráadásul a már folyamatban lévő CSOK igénylésekre is vonatkozik.

Belép a Kincstár az ellenőrzés folyamatába

A CSOK jelenlegi előírásai szerint a családnak 90 napon belül szükséges az adott ingatlanba beköltözni. Az ezt tanúsító lakcímkártyát pedig annak a banknak kell bemutatni, amelytől a támogatást igényelték. Július 1-jétől viszont ezt nem a bank felé kell benyújtani, hanem a Kincstár hivatalból fogja ellenőrizni. Amennyiben a beköltözés nem valósult meg, akkor a kormányhivatalt tájékoztatja az ügyről. Ez enyhe egyszerűsítést jelent a CSOK igénylőinek.

Így változtak a CSOK szabályai

Lehetségessé válik az utólagos vállalkozás bejelentés

A CSOK jelenlegi szabályai szerint az ingatlanba bejelenthetjük egyéni vállalkozásunk vagy többségi tulajdonunkban lévő társaságunk székhelyét (kivéve a részvénytársaság esetét). Ezt a támogatás igénylésével egyidőben tehettük meg – mostanáig.

A módosításnak köszönhetően az összeg folyósítása után is bejelenthetővé válik az ingatlanba a vállalkozás. Ehhez teljes bizonyító erejű magánokirat szükséges. Az újítás már érvényben van, ugyanis már 2023. május 13-án hatályba lépett, ráadásul a korábbi igénylésekre is érvényes.

A bejelentési határidő is kitolódik

A CSOK támogatást igénylő szülőknek eddig 60 napja volt arra, hogy a gyermek születését bejelentse a megfelelő dokumentáció mellett. A kormányrendelettel ez az időszak 90 napra módosult. Az újítás szintén hatályba lépett már 2023. május 13-án, illetve érvényes a korábbi igénylésekre is.

Egyszeri lehetőség a munkálatok módosítására

A CSOK szabályainak átalakításai azt is magukba foglalják, hogy az építési, korszerűsítési, bővítési munkálatok befejezési határidejét megelőzően kérelmezhetjük a költségvetés, valamint a munkálatok módosítását. Ugyanakkor ezt követően is meg kell felelni a CSOK alapvető előírásainak.

Abban az esetben, ha a támogatás lehívásra került, viszont ha módosításnak köszönhetően a fennmaradó munkálatoknak alacsonyabb a költsége, mint a még le nem hívott összeg, akkor csakis a mérsékelt összegre lesz az igénylő jogosult.

Amennyiben egy vállalt munkától visszakozik az igénylő, akkor az arra lehívott támogatást szükséges visszafizetni. A szabály alól kivételt jelent az az eset, ha a többi munkálatból fennmaradó költségek a teljes, még le nem hívott támogatás összegét fedezik. A változás már életbe lépett 2023. május 13-án, illetve alkalmazni kell a már folyamatban lévő igénylések esetén is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük