2024. június 16., vasárnap

Továbbra is változatlanul elérhető a CSOK

A lakástámogatásokkal kapcsolatban jelentős bizonytalanságot érezhettünk az év utolsó hónapjában. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény azonban nem hasonlítható a többi konstrukcióhoz, ugyanis a konstrukcióval kapcsolatban nem határoztak meg igénylési határidőt. A CSOK megszűnésére tehát nem kellett számítani, viszont többen a feltételek módosítását várták.

A CSOK-kal kapcsolatban nem született annyi találgatás, mint a Babaváró hitellel és az Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Ez nem meglepő, ugyanis a támogatás igénylésének nincs előre meghatározott határideje, így feltételezhető volt, hogy az igénylés továbbra is lehetséges lesz.

A támogatás könnyedén megszüntethető lett volna a jogszabály módosításával, de az is elképzelhető lett volna, hogy a feltételek módosításával a jogosultak köre is lényegesen megváltozott volna. A konstrukcióval kapcsolatos találgatások azonban bőven gyarapodtak, hiszen az adó-visszatérítési támogatás és az illetékmentesség is a családi otthonteremtési kedvezmény igényléséhez van kötve.

A Falusi CSOK-ot nem érintik a változások

A miniszterelnök már karácsony előtt jelezte, hogy az otthonteremtési támogatások területén számíthatunk módosításokra, viszont ez biztosan nem fog kiterjedni a Falusi CSOK-ra. A Falusi CSOK az otthonteremtési támogatások egyedi formája, ami a tanyák, illetve a kistelepülések egy meghatározott körében épített házak és lakások vásárlásához, felújításához, illetve korszerűsítéséhez járul hozzá vissza nem térítendő támogatások formájában. Amennyiben gondolkozol a Falusi CSOK igénylésében, fontos tudnod, hogy a támogatás összegének 50%-ából finanszírozható a megvásárolni kívánt ingatlan, az összeg másik fele korszerűsítésre és/vagy bővítésre fordítandó. A CSOK-hoz képest lényegi eltérés, hogy olyan ingatlanra is igényelhető, amely alapvetően lakhatatlan, viszont a támogatás felhasználásának fontos kritériuma, hogy a korszerűsítés és/vagy bővítés eredményeképpen lakhatóvá, komfortossá kell alakítani az ingatlant.

A Falusi CSOK népszerűsége mögött az húzódik, hogy a támogatás összege pontosan annyi, mintha újépítésű ingatlanra igényelnek a CSOK-ot, viszont a falusi konstrukció esetében a támogatás vidéki, kistelepüléseken lévő ingatlanra kerül felhasználásra, így annak értéke számottevően magasabb.

A Falusi CSOK támogatásának összege vásárlásra + bővítésre/korszerűsítésre

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint,
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint,
  • 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint.

Abban az esetben, ha a támogatással már meglévő lakást szeretnénk bővíteni vagy korszerűsíteni, akkor 

  • 1 gyermek esetében 300 ezer forintot,
  • 2 gyermek esetében 1,3 millió forintot,
  • 3 vagy több gyermek esetében pedig 5 millió forintot igényelhetünk.

A Falusi CSOK igénylését a kormány 2024. december 31-ig hosszabbította meg.

A falusi CSOK összege

Mi várható a CSOK esetében? 

A CSOK igényléssel kapcsolatban számos félinformációnak és találgatásnak lehettünk tanúi, azonban az év végével a Babaváróhoz és az áfa-visszaigénylési támogatáshoz hasonlóan ennek a konstrukciónak a helyzete is tisztázódott: a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint a CSOK 2023-ban is elérhető lesz a családok és a családot tervezők számára. Sőt, a CSOK igénylési feltételei sem fognak változni.

2023. első félévében lényegében semmilyen változás nem lesz a CSOK konstrukciójának tekintetében. Feltehetőleg ez idővel változni fog, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint a második félévben módosulhat a támogatás. A konstrukció átalakítása azt a célt szolgálja, hogy a változó környezethez és az igénylők elvárásaihoz minél jobban igazodjon a támogatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük