2024. június 13., csütörtök

A babaváró hitel és a CSOK is marad 2023-ban

A Kormány egy facebook posztban jelentette be, hogy ezen két támogatási formával 2023-ban is számolhatnak a családok. Ezen támogatások mellett hosszabbításra került az otthonteremtési támogatás, az első házasok adókedvezménye és a diplomás gyermekgondozási díj is.

Eddig történt

A babaváró hitel egyelőre 2022.12.31-ig van érvényben, A CSOK pedig a nyáron járt le, azonban a Kormány úgy döntött, hogy 2023-as költségvetésben is biztosítják az elérhetőségét. 

Az utóbbi néhány évben megtapasztalhattuk, hogy a hitelezések kapcsán a babaváró hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) erős időszakot hagyott maga mögött.

  1. ábra: Új háztartási hitelszerződések 2019.01-11-ig (milliárd ft.)
Új háztartási hitelszerződések 2019.01-11-ig (milliárd ft.)

forrás: KSH, Portfolio

Jól látható az ábrán, hogy 2019-ben, amikor a babaváró hitel megjelent, akkor a háztartások nem helyettesítőként vették azt igénybe – azaz nem más hitel helyett választották nagyrészt – hanem a többi hitelkonstrukció mellett, ugyanis látszik, hogy az addigi hitelszerződések értéke nem változott lényegesen.

Jövőben fontos lehet

A babaváró és a CSOK is a bevezetésekor igen népszerű támogatási formának számítottak, -hiszen az akkori gazdasági és piaci környezet között jó választásnak tűnt a jogosultaknak. Viszont azóta az ország átesett néhány covid hullámon és az orosz-ukrán háború mellett teljesen más világgazdasági környezet alakult ki, amelynek egyik legjelentősebb tényezője az infláció és a vele együtt járó emelkedő kamatkörnyezet. Ezért a családalapítás és a háztartások jövőbeli tervezése során a támogatások paraméterei (pl. feltételek, összeg, futamidő, kamat) rendkívüli fontossággal bírnak, hiszen a 2019 nyarán bevezetett babaváró hitel konstrukciója változtatásra szorulna, hogy úgy illeszkedjen a jelenlegi gazdasági környezethez, mint ahogyan az a bevezetéskor passzolt az akkori piaci viszonyokhoz. Ezen megfogalmazás egyértelműen igaz a CSOK-ra is, ugyanis az még inkább „elavult” támogatási rendszer, hiszen még régebben került bevezetésre, mint a babaváró hitel. 

Összesítve

Mindezek tükrében a jövőben fontos lehet, hogy a babaváró hitel és a CSOK támogatási formát mennyiben változtatják meg a 2023-as vére vonatkozóan, ugyanis ezen támogatások elsősorban ingatlannal kapcsolatosak (babaváró szabadfelhasználású, de sokan ingatlanra fordítják), így a támogatás értéke a bevezetéséhez csökkent, hiszen azóta az ingatlan árak több 10%-os mértékben növekedtek, viszont a babaváró maximálisan igényelhető összege ugyanúgy 10 millió forint, mint a 2019-es bevezetésekor. Az sem kizárt, hogy a bevezetésük idején aktuális kamatkörnyezett megváltozása miatt a támogatások a kamatra vonatkozó szabályok megváltoztatásával kerülnek meghosszabbításra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük