2024. május 20., hétfő

Változik a CSOK és az árstop, szigorodik a Babaváró

A héten már másodjára volt kormányinfó Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részvételével. A szerdai kormányülésen meghozott döntéseket ismertette ma Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón több dologról is beszélt: szóba került a CSOK, a Babaváró, az árstop és számos más téma is. Augusztus első napjától kezdődően jelentős változásokra számíthatunk.

Megszűnik a városi CSOK

Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, hogy a kormány megvizsgálta a családtámogatási rendszert és több változtatás mellett döntöttek. Az egyik éppen a CSOK átalakítására vonatkozik.

A mai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a 2024. január első napjával a városi családok nem igényelhetik a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, azaz jövőre megszűnik a CSOK. A falvakban ugyanakkor a családalapítást tervezők továbbra is igényelhetik a támogatást. Szintén fontos információ, hogy a falvakban megemelik a CSOK összegét:

  • 1 gyermek esetén 1 millió forint,
  • 2 gyermek esetén 4 millió forint,
  • 3 gyermek esetén pedig 15 millió forint jár majd.

Kivezetik az árstopot

Augusztus elejével megszűnik az árstop is, viszont nem felejti el a kormány az ársapkát. A kereskedőknek továbbra is tartani kell magukat ahhoz, hogy a beszerzési árnál alacsonyabban áruljanak most árstopos termékeket. Ez azt jelenti, hogy az árstopos termékek átkerülnek a júniustól kötelezően alkalmazandó akciózásokba. Változik a kötelező akciók mértéke is, ami a kezdeti 10-ről 15 százalékra emelkedik.

A CSOK mellett átalakul a Babaváró is

A Babaváró támogatás a bevezetésétől kezdődően 10 millió forint volt, viszont a kormány ezt most 11 millió forintra emelte. A kormány a gyermekvállalási kedv fokozására alapozta az elérhető összeg megemelését. A konstrukció feltételein is szigorítottak: 2024. január elsejétől mostmár a házaspár csak akkor igényelheti a hitelt, ha a női tag 30 év alatti. Ugyanakkor lesz egy átmeneti  egy éves időszak is, ami 2025 első napjáig fog tartani. Ekkor a 30 és 40 év közötti nők is igényelhetik a Babavárót.

Erről volt még szó

Az említett változtatásokon felül sok minden más is szóba került a mai kormányinfón:

  • A lakásfelújítási támogatás keretösszegei is módosulnak, viszont a kedvezményes 5 százalékos áfa továbbra is velünk marad.
  • Elképzelhetőek módosítások a státusztörvény átirányításra vonatkozó passzusaiban. Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, hogy nem cél az átirányítás, viszont ha mégis kelleni fog, akkor meglesznek a maga korlátai.
  • A miniszerelnökséget vezető miniszter sajnálatosnak tartja a magyar menekültügyi szabályozással kapcsolatos Európai Bírság általi döntést.
  • Nemsokára nyilvánosságra kerül a külföldi pártfinanszírozásról szóló nemzetbiztonsági jelentést.   Gulyás hozzátette, hogy ez tartalmazza, hogy ki, milyen formában és mekkora összeget fogadott el.
  • Gulyás Gergely elnézést kért Maruzsa Zoltánék felszínre hozott levelezése miatt, úgy gondolja, hogy ez csupán egy „szellemesnek szánt megjegyzés” volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük