2024. április 21., vasárnap

Hogy fog kinézni a kötelező élelmiszerakció?

A kormány úgy határozott, hogy a nagyobb élelmiszerüzletekben akciókat tesz kötelezővé. A részletszabályok kidolgozása a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium feladatát képezi. Mit lehet már tudni a kötelező élelmiszerakció bevezetéséről?

A kötelező élelmiszerakció 20 termékre fog vonatkozni

„Az aktuális kedvezményezett árú termékek listáját az üzletek bejáratánál és az akciós újságokban jól látható módon fel kell tüntetni. Ez alapján minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amit az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg” – tájékoztatták az MTI-t.

Az már az intézkedés bejelentésekor kiderült, hogy a boltoknak minden héten meg kell hirdetni az akciókat. Az új lépés ismertetésekor azt is közzétették, hogy az alapvető élelmiszerek 20 kategóriába lesznek sorolva (például baromfihús, sajt, zöldség-gyümölcs, kenyér stb.)

Ezekben a kategóriákban minden héten meg kell jelölni egy terméket, amely azon az egy héten akciós lesz. Az akciós árat a megelőző 30 nap átlagos áránál minimum 10 százalékos csökkentése alapján kell számolni. Az akciós termékek heti váltásban cserélődnek. Azt is kikötötték, hogy az árstoppos termékek árát nem lehet tovább csökkenteni, azaz a kristálycukor, a búzafinomliszt, a 2,8 százalékos UHT tehéntej, a csirke, a sertéscomb, az étolaj, a tojás és a burgonya ára nem fog változni.

kötelező élelmiszerakció

A kötelező élelmiszerakció leginkább a nagyobb árbevétellel rendelkező üzleteket terheli, a kisebb boltokban nem kötelező az előírásokat teljesíteni. Az új rendszer elindulásának határidejét július 1-jére tűzték ki.

Nem saját az ötlet

A kormány a kötelező élelmiszerakció bejelentésekor Görögországot és Franciaországot említette példaként, ugyanis ebben a két országban ez a lépést már korábban megtették. A francia kormány már a februári 14,5 százalékos élelmiszer inflációt látva megállapodott a nagyobb üzletekkel. Az élelmiszerek árkorlátozása önkéntes alapon történik. A boltok maguk dönthetik el, hogy az árcsökkentést melyik termékeknél alkalmazzák.

A francia kormány azt is kijelentette, hogy az előírásoknak való megfelelést szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni. Ugyanakkor a nagyobb kereskedők beszállítókkal való tárgyalása nehézkes, hiszen az átvételi áraknak is alacsonyabbnak kellene lennie ahhoz, hogy a fogyasztóknak is alacsony árakat biztosítsanak.

A francia kormány viszont állítja, hogy a lépés hatásos, ugyanis a boltokban ténylegesen találhatóak akciós termékek, amik többnyire az adott üzletlánc saját márkás termékeit tartalmazzák. A miniszterelnök nyilatkozata szerint a meghatározott termékeknél már 5 százalékos árcsökkenés tapasztalható az előző hónaphoz képest.

Görögországban a kötelező élelmiszerakció már 2022 őszén bevezetésre került. A görög előírások szerint az összes kiskereskedelmi láncnak egy úgynevezett háztartási kosarat kell összeállítani olcsóbban. Ebben 51 olyan alapvető élelmiszer és termék található, mint például kenyér, liszt, tészta, hús, hal, tejtermékek, tisztítószerek, állateledelek stb. A hazai tervekhez hasonlóan az akciós árak minden héten változnak, azonban Görögországban nincs arra vonatkozó szabály, hogy a kijelölt termékek árát mennyivel kell csökkenteni. A boltokban külön jelzik, hogy mely termékeket tartalmazza a háztartási kosár.

Mi a cél?

A kormány egyértelműen azt a célt tűzte ki, hogy decemberre az infláció egyszámjegyűre csökkenjen. A cél eléréséhez több intézkedést is bevezettek már:

  • az árstop fenntartása június 30-ig,
  • az árstoppos élelmiszerek készletének biztosítása,
  • a mezőgazdasági öntözés költségeinek kormány általi átvállalása,
  • az online árfigyelő rendszer bevezetése.

Az, hogy a kötelező élelmiszerakció mikor és milyen mértékben fogja éreztetni hatását az inflációban egyelőre kérdéses, azonban az legalább jó hír, hogy ezentúl minden héten vásárolhatunk majd különféle akciós élelmiszereket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük