2024. április 25., csütörtök

Akár 1 millió felett is spórolhatunk a CSOK igénylésével

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2015-ben került bevezetésre a Kormány részéről, azonban a napjainkban elérhető támogatások, kedvezmények már nemcsak a bevezetéskori jellemzőkkel bír, hanem azóta számos változtatás, bővítés került bevezetésre, 2023-ban ilyen feltételekkel érhető el.

Mi is a csok, milyen támogatások, kedvezmények vehetők igénybe rajta keresztül?

A CSOK elsősorban a gyermekvállalási hajlandóságot és ezen keresztül a gyermekek számát hivatott ösztönözni és növelni, valamint a már gyermekekkel rendelkező családokat szeretné támogatni a lakhatás biztosításában. Erre tekintettel azok is jogosultak, akiknek már meglévő gyermekeik vannak, és akinek nincs, ők nekik pedig a saját szándékuk alapján vállalni kell az általuk vállalt gyermekek számának születését meghatározott időn belül.

A CSOK eléggé komplex összetételű konstrukció. Egyrészt a gyermekek számától, az ingatlan új vagy használt állapotától és annak méretétől függően eltérő támogatási összegek jöhetnek szóba.

  1. ábra: CSOK állami támogatás összegek 2023-ban
CSOK 2023 állami támogatás összegek

forrás: saját szerkesztés

Ahogy az ábrán is látható, 1 gyermek esetén új ingatlanra 600.000 ft-ot ad az állam, azonban ennek ház esetén min. 70nm-nek kell lennie. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi magas ingatlanárak mellett az 1 és 2 gyermek után járó támogatás összege nem sok mindenre elegendő, így amely számottevő az otthonteremtés esetében az a 3 gyermek után járó támogatás. Viszont ahogy említettük a CSOK nemcsak a támogatásokról szól, hanem a vele kapcsolatban lévő különböző kedvezményekről is, így a 2 gyermek után új ingatlanra igényelhető és a használt lakásra igényelhető alacsonyabb összegű támogatásokkal akkor lehet érdemes élni, hogyha a támogatás mellé kínált államilag támogatott fix kedvező kamatozású lakáshitelt is választják a szülők. Ugyanis az egy-két milliós támogatás mellét 10.000.000 és 15.000.000 ft-os 3%-os fix. kamatozású lakáshitel vehető igénybe.

Vagyonszerzési illetékmentesség

A CSOK az államilag támogatott hitelen kívül azzal a kedvezménnyel is bír, hogy 2021.01.01-től illetékkedvezményt garantál azon ingatlan adásvételek esetében, amelyek megvalósulásához CSOK-ot vettek igénybe a vevők. A visszterhes ingatlan átruházáskor felmerülő vagyonszerzési illeték 1 milliárd forintig 4%. Azaz, hogyha a vevő CSOK-ot vesz igénybe (akár államilag támogatott hitellel együtt) az ingatlan megvásárlásához, akkor mentesül ezen 4%-os vagyonszerzési illeték alól. Ezen kedvezmény a CSOK támogatás összegétől függetlenül igénybe vehető, vagyis hogyha a vevő egy 60.000.000 ft. értékű ingatlan vásárol, amely kifizetéséhez valamilyen összegű CSOK-ot igénybe vett, akkor a 2.400.000 ft. értékű vagyonszerzési illeték alól mentesül, így egyrészt megspórolta a 2.400.000. ft illetéket, valamint hogyha csak 1 gyermek után járó 600.000 ft-ot vett igénybe, akkor még ez is hozzájön, így összesen 3.000.000 ft-ot spórolt úgy, hogy amúgy csak 600.000 ft értékű CSOK támogatást igényelt.

Összefoglalva

A CSOK-ot az állami támogatási összegen kívül több minden miatt érdemes lehet felhasználni. Az egyik ilyen – a jelenlegi kamatkörnyezetben kedvezőnek mondható – a fix. kamatozású államilag támogatott lakáshitel, valamint a vagyonszerzési illeték alóli mentesség is. Elsőre hiába tűnik kevés összegnek a 600.000 ft támogatási összeg, a végén ennek az összegnek a többszörösét is megspórolhatjuk a vagyonszerzési illeték alóli mentesüléssel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük