2024. május 20., hétfő

Bővíteni kellene a BGH keretösszegét

A nemrégiben meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) forgóeszközhitelekre fordítható keretösszege már el is fogyott – derült ki az EXIM Magyarország sajtóközleményéből. Azt is hangsúlyozták, hogy a beruházási hitelkeret is kimerülőben van. Erre reagált a Magyar Bankszövetség közleményében, amelyben azt javasolta, hogy a program keretösszegét szükséges lenne megemelni a jelentős keresletre való tekintettel.

A vállalatoknak életmentő lehet a program

Az aktuális gazdasági helyzetben a hazai vállalatok bővüléséhez, vagy akár csak fennmaradásához létszükséglet lehet a program támogatása. A Magyar Bankszövetség közleményében azt is megfogalmazta, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében elérhető termékek mankóként szolgálnak a vállalati szektor szereplőinek, ugyanakkor a források elkopása problémákhoz is vezethet. A szövetség javaslatként fogalmazta meg, hogy a három programra elkülönített, egyenként 700 milliárd forintos keretet bővítsék, hogy még több vállalat részesülhessen a segítségből.

A magyar vállalatok többsége a szolgáltatások, kereskedelem és az ipar területén tevékenykedik, így együttvéve ezek a szereplők adják a versenyképes nemzetgazdaság alapját. A hazai vállalati szektort az EXIM és az MFB mellett körülbelül 20 kereskedelmi bank finanszírozza, amely éves szinten 12 ezermilliárd forintot tesz ki.

A gazdasági helyzet ellehetetleníti a vállalatok működését

Először a járványhelyzet, ezt követően az orosz-ukrán háború pénzügyi-gazdasági hatásai rengették meg a vállalati szektort. A tartósan magas infláció mindenkinek nehézséget okoz, viszont a gazdasági működés tekintetében a legrosszabb hatása a vállalati hitelek felvételének ellehetetlenítése volt, ugyanis a kamat már magasabb, mint a beruházási és kereskedelmi tranzakciók nyeresége.

Ebből kifolyólag olyan újszerű kormányzati támogatások válnak szükségessé, mint a kamattámogatás, a hitelezésiforrás-biztosítás, illetve a kettő összekapcsolása a közvetítő bankok számára. Az év elején meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a kitűzött célokban és módszerében is aktuális, így akár hosszú távon is segítheti a vállalatokat a versenyképes és fenntartható tevékenység folytatásában.

Mindenkinek segítség a program

A 700 milliárd forintos keretösszeggel ellátott programok a vállalati hiteltípusok sokaságát lefedik, ezzel megfizethető forrást biztosítva a vállalati szereplőknek. A bankpiacon zajló erős versenyt és a vállalatok forrásigényét szemlélteti az is, hogy a vállalatok rettentő gyorsan, mindössze két hét alatt készültek fel az igénylésre.

A BGH éppen időben érkezett, a bankok már a forrás elérhetőségét követő napokon belül a keretnél magasabb összegű igényről nyilatkoztak.

“A fenti szempontok mellett a vállalati hiteligények mértéke és a források allokációs folyamata, valamint az elindított hitelfelvétel kiszámíthatósága és a gazdasági hatások optimalizálása érdekében a Magyar Bankszövetség arra kéri a Kormányt és a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, hogy növelje meg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét. A Bankszövetség emellett olyan allokációs módszertan kialakítását szorgalmazza, amely a jelenlegi és a megnövelt keret esetén egyaránt biztosítja a bankok és a vállalkozások számára a forráselosztás előretervezhetőségét, valamint a nemzetgazdaság számára időben hatékony kihasználását.”

írja a Bankszövetség közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük