2024. április 23., kedd

10-ből 6 cégnél lesz idén béremelés

Idén az év első felében a fehérgalléros szektorban a vállalatok háromnegyede emelt a dolgozók fizetésén. A béremelés általánosságban 10 százalékot tett ki. Ugyanakkor az idei második félévre vonatkozó emelés még bizonytalan: sok cég nem tudja, hogy fog-e még idén emelni – derül ki a Profession.hu kutatási eredményeiből.

Tavalyhoz képest csökkent a béremelés hajlandósága

2022-ben tízből nyolc cég nyilatkozott úgy, hogy megemelte a dolgozók béreit. Ezzel szemben az idei évre vonatkozó béremelési hajlandóság láthatóan csökkent: januárban tízből csupán hat cég számolt fizetésemeléssel ebben az évben. Ezek a cégek átlagosan 12,2 százalékos emelést terveztek – tudható meg a Profession június végi felmérésből, amelynek részeként 425 céget kérdeztek meg.

A megkérdezett vállalatok több mint háromnegyede – egészen pontosan 76 százaléka – vitte véghez bérfejlesztési terveit az év első felében. Ez az arány feltehetőleg tovább fog emelkedni, ugyanis a munkaadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy egyelőre nem tudják, hogy idén lesz-e még béremelés. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy nem tartják kizártnak sem.

A megemelkedett költségek miatt szükségszerű a béremelés

A cégek a januári emelésekkel vagy plusz juttatások biztosításával többnyire azt a célt igyekeztek elérni, hogy a tartósan magas infláció következtében megemelkedett költségeit kompenzálják a dolgozók körében. Értelemszerűen ennek végső célja a dolgozók megtartása volt. “Ekkor a munkavállalók több, mint fele számított arra, hogy 2023-ban megemelik a fizetését, rendszeres juttatását, vagy fizetéskiegészítésként, egyösszegű juttatásként kap kompenzációt, de többségük magasabb összeget szeretett volna, mint amit kapott.” – kommentálta a kutatás eredményeit Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

béremelés mértéke 2022-ben és 2023-ban

A kutatásban a nagyvállalatok mellett megkérdezték a mikro-, kis- és középvállalkozások hozzáállását és terveit is. A kutatás eredményei szerint a megkérdezett cégek háromnegyede már végrehajtotta dolgozói körében idén a béremelést. Ebből

  • 67 százalék egy alkalommal,
  • 9 százalék pedig már többször is emelt a fizetéseken.

Ez az eredmény túlszárnyalja az év eleji terveket, ugyanis januárban a vállalkozások 62 százaléka fogalmazta meg idei bérfejlesztési terveit.

A bérfejlesztés legfeljebb 10 százalékos volt

Azok a munkahelyek, ahol megtörtént már idén a béremelés, ott leggyakrabban – vagyis minden második cégnél – az emelés mértéke legfeljebb 10 százalékos volt. A cégek pedig mindössze 3 százalék biztosított 20 százalék feletti emelést dolgozóinak. A Reacty Digital májusban lefolytatott reprezentatív felmérésének hasonló eredményei születtek: a 20 százalékot is meghaladó béremelés csupán a megkérdezettek 3 százalékánál ment végbe. Az eredményekből az is kiderül, hogy minden tizedik cég tervez egy második emelést még az idei évben.

A második körös béremelésre nagyobb részben a fehérgalléros állásokat kínáló cégeknél számíthatnak a munkavállalók, de tervezhetnek ezzel a nehézipari, gépgyártási, adminisztrációs és szolgáltató szektor dolgozói is.

A cégek több mint fele – pontosan 54 százaléka – a felmérés időpontjában még nem tudta biztosra mondani, hogy lesz-e még cégüknél idén fizetésemelés. Ezek a válaszadók egyelőre kivárnak, azonban több mint 25 százalékuk már biztosan tudja, hogy nem lesz idén béremelés.

A vállalkozások 18 százaléka még a tervezés fázisában van: nagyrészük nem menne 10 százalékos béremelés felé. Ugyanakkor 26 százalékuk úgy gondolja, hogy az emelés mértéke elérheti akár a 30 százalékot is. A megkérdezettek csupán 3 százaléka nem emelte idén a fizetéseket, de nem is tervezi ezt a következő fél évben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük