2024. július 20., szombat

Nem számítanak fizetésemelésre a versenyszférában dolgozók – a Trenkwalder felmérése

A vállalkozások alkalmazottainak 55%-a kapott fizetésemelést az év elején, de közel fele nem kapott 10%-os vagy annál nagyobb emelést, míg a munkavállalók 17%-a egyáltalán nem számít emelésre az idén.

Egy munkaerő-kölcsönző és munkaközvetítő ügynökség 500 munkavállalót kérdezett meg jelenlegi fizetésükről és állásukról. A válaszadók 43%-a elégedetlen volt jelenlegi fizetésével. Az elégedetlenek 35%-a megelégedne egy 20%-os fizetésemeléssel, további 24% pedig 20% és 30% közötti többletfizetéssel. A tavalyi évhez képest 55%-uk arra számít, hogy anyagi helyzetük idén romlani fog.

Nő a biztonság iránti igény

A hat hónappal ezelőttihez képest a fizetésemeléssel kapcsolatos várakozások csökkentek, a válaszadók 38%-a tervez munkahelyet váltani, és 68%-uk a munkahely biztonságát helyezte előtérbe a tényleges fizetésemeléssel szemben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 8%-a nyilatkozott úgy, hogy 10%-os fizetésemelésért munkahelyet váltana, míg 57%-uk azt mondta, hogy 30%-os fizetésemelésért elhagyná jelenlegi munkahelyét egy jobb alternatív állásért. A felmérés azt is kimutatta, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az óvatosság, mivel az előbbi adat ősszel ősszel még elérte a 68%-ot.

A gazdasági realitás átlépte a háztartások küszöbét, és a munkavállalók elvárásainak kompromisszumai egyre nyilvánvalóbbá válnak. Ezt tükrözi az a tény, hogy a munkavállalók 40%-a azt mondja, hogy biztosan abbahagyja a munkát, ha 2023-ig nem emelkedik a juttatása, szemben a tavaly őszi 68%-kal. A munkáltatók számára ígéretes fejlemény, hogy a válaszadók 64%-a átmenetileg szívesen megkapná a fizetésemelés egy részét nem pénzbeli juttatásként (pl. otthoni munkavégzési lehetőség, képzés, utazási költség) az egy-két éves átmeneti időszakban, ha a munkáltatója nehéz helyzetben van.

A Wyser felmérése

Nemrég írtunk a Wyser felméréséről, amelynek eredményei nagyban hasonlítanak a Trenkwalderéhez. A Wyser felmérése szerint a munkavállalók jobban aggódnak a jövő miatt, mint a vállalkozások. Tízből két munkavállaló úgy véli, hogy idén nem lesz béremelés. Eközben a megkérdezett humánerőforrás-vezetők és döntéshozók válaszai szerint a vállalatok mindössze 7 százaléka nem tervez béremelést. A munkavállalók 44 százaléka elégedett lenne egy 10-20 százalékos béremeléssel, míg 35 százalékuk 20-30 százalékos emelést szeretne. Ilyen bérigényre az elmúlt évtizedekben nem volt példa, legalábbis a vezetők esetében.

A Wyser szerint a következő hónapokban azok a munkavállalók, akik nem elégedettek az idei béremeléssel, elkezdhetnek munkát keresni. Bár a legtöbb vállalat felismerte a jelentős béremelés szükségességét, csak a legjobban teljesítő vállalatok voltak képesek a munkavállalók igényeihez közeli béremelésre. A felmérés szerint a munkavállalók 64%-a jelenleg munkahelyváltást fontolgat, 12%-uk pedig aktívan munkát keres. Ha azonban a munkavállalók kiábrándulnak, vagy ha a megélhetési költségek tovább emelkednek, ez az arány könnyen megváltozhat, és többen kereshetnek aktívan munkát.

A Wyser felmérése szerint a távmunka sok vállalatnál gyökeret vert:

  • A vállalatok és alkalmazottaik többsége elfogadja a heti két-három napos távmunkát.
  • de a vállalatok 20%-a még mindig nem fogadja el az otthoni munkavégzést

A bér fontos tényező

Mivel az infláció jelenleg nagyon negatív hatással van a szakemberekre és a vezetőkre, nem meglepő, hogy a bérek egyértelműen fontos tényezőt jelentenek a munkahelyváltás szempontjából. A munkavállalók nagyobb része hajlandó munkahelyet váltani a magasabb fizetésért, a munka kihívása, a munka és a magánélet egyensúlya és a helyszín kevésbé fontos. Azonban a Trenkwalder felmérése rávilágított arra is hogy a válaszadók 64%-a átmenetileg szívesen megkapná a fizetésemelés egy részét nem pénzbeli juttatásként (pl. otthoni munkavégzési lehetőség, képzés, utazási költség) az egy-két éves átmeneti időszakban, ha a munkáltatója nehéz helyzetben van. Továbbá láthattuk azt is, hogy az utóbbi időben a munkahely biztonsága iránti igény nőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük