2024. április 22., hétfő

Minden, amit a vállalkozói bankszámláról tudnod kell

Definíció szerint az vállalkozói bankszámla összetettebb, mint a lakossági bankszámla, mivel egy vállalkozás pénzügyei során több szempontot kell figyelembe venni, mint a magánszemélyek esetén.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük az összes fontos információt, amit az vállalkozói bankszámlával kapcsolatban tudni kell, például hogy mikor van szükség vállalkozói bankszámlára, vagy hogy mire kell figyelni a legjobb a megfelelő számlacsomag keresésekor.

A lakossági és a pénzforgalmi számla közti különbség

Pénzforgalmi számla nyitásakor a szerződésben egyértelműen rögzíteni kell, hogy a számla pénzforgalmi számla, ennek hiányában a számla lakossági számlának tekinthető.

Az egyik legnagyobb különbség a két számlatípus között a számlanyitáshoz kapcsolódó adminisztráció. Pénzforgalmi számla nyitása esetén több hitelesítő adatot kell bemutatni, mint egy lakossági bankszámlánál.

Mikor kell vállalati bankszámlát nyitni?

Attól, hogy valaki vállalkozóként dolgozik, nem feltétlenül kell külön vállalkozói számla – például áfamentes egyéni vállalkozóként ez nem kötelező.

A pénzforgalmi számla azonban kötelező a következő esetekben:

 • közkereseti társaság
 • részvénytársaság
 • korlátolt felelősségű társaság
 • betéti társaság

Emellett minden általános forgalmi adó (áfa) fizetésére kötelezett személynek, beleértve az egyéni vállalkozókat és a magánszemélyeket is, rendelkeznie kell vállalkozói számlával.

vállalkozói bankszámla

Forrás: Pixabay

A legjobb vállalkozói számla kiválasztása

A bankok különböző konstrukciókat ajánlanak az ügyfeleknek, amit számos tényező befolyásolhat, például az éves nettó árbevétel, a vállalkozás mérete, vagy a számlaforgalom. Továbbá, a jogászok vagy gyógyszerészek, akár konkrét foglalkozásokra is kérhetnek árajánlatot.

Milyen dokumentumok szükségesek a céges számla nyitásához?

Mivel különféle típusú szervezetek is nyithatnak pénzforgalmi számlát, a szükséges dokumentumok listája ennek megfelelően változik. Az alábbiakban látható, hogy milyen dokumentumok szükségesek a pénzforgalmi számla nyitásához, illetve hogy milyen további igazolásokat kell bemutatnia az egyes üzlettípusok esetében.

Általános dokumentumok, amelyek feltétlenül szükségesek a számlanyitáshoz:

 • a szervezet jogi képviselőjének, a tényleges tulajdonosának, a banki aláíróinak személyazonosító okmányai
 • a cég által aláírt tulajdonosi viszonyt bemutató diagram: ebben benne kell legyen a tulajdonos neve, a tulajdoni viszony (ez utóbbi egyéni vállalkozóknál, őstermelőknél, családi gazdálkodóknál és egyéni cégeknél nem szükséges), a bejegyzés országa
 • természetes személyeknek személyi igazolványt és lakcímkártyát kell bemutatniuk.
útlevelek

Forrás: Pixabay

Gazdálkodó szervezeteknek pénzforgalmi számlát nyitásakor az alábbi dokumentumokat kell bemutatnia:

 • cégkivonat/végzés
 • aláírási címpéldány közjegyző által hitelesített másolata
 • társasági szerződés.

Ügyvédi irodának be kell mutatni:

 • alapító okirat
 • ügyvédi névjegyzékben való szereplés igazolása
 • ügyvédi igazolvány.

A bankszámla nyitásával egyidejűleg létrehozott szervezetekre további feltételek vonatkoznak:

 • társasági szerződés
 • aláírási címpéldány
 • nevet, székhelyet, adószámot, cégjegyzékszámot, statisztikai számjelet tartalmazó igazolás
 • elektronikus regisztrációs kérelem.
 1. A vállalkozó számla költségei?

Az vállalkozói számlák drágábbak, mint a lakossági bankszámlák, a csomagok közötti teljes különbség pedig több tízezer forint is lehet.

pénzérmék és bankjegyek

Forrás: Pixabay

Havi számlavezetési díj: A vállalkozói bankszámla havi számlavezetési díja néhány száz forinttól több tízezer forintig terjedhet a választott számlacsomag típusától és a kezelt számlaforgalomtól függően. Az alapdíj általában olyan szolgáltatásokat tartalmaz, mint az internetbank, telebank, számlához kapcsolt kártya.

Pénzfelvétel ATM-ből: Banktól függ, hogy mennyit kell fizetni ezért a szolgáltatásért, de az ingyenes tranzakciókon túl 200-300 Ft-ot még felszámol a bank.

Alszámla számlavezetési díj: Ha a fizetési számla alszámlát is tartalmaz, a bank továbbra is számlavezetési díjat számít fel.

Váltás a számlacsomagok között: Ezért a bankok esetenként 2-3 ezer Ft-os díjat számítanak fel.

Átutalás: kevesebbet kell fizetni a bankon belüli átutalásokért, és többet a bankon kívüli átutalásokért. Az átutalási díjak néhány száz forinttól néhány ezer forintig változnak, de minden esetben van olyan összeg, amely nem léphető túl. A már kezdeményezett forintátutalás lemondásához, módosításához, visszahívásához plusz díjat kell fizetni.

Láthatjuk, hogy a pénzforgalmi számlavezetés költsége aktív használat mellett jóval magasabb, mint például a lakossági bankszámláé, ezért érdemes a bankszámla díját is figyelembe venni az vállalkozás költségeinél. A bankok a rendszeres akciók keretében akár többet is elengedhetnek ezekből a díjakból, így érdemes utánanézni tájékozódni a számlacsomag kiválasztása előtt.

Vállalkozói számla tudnivalói
creditline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük