2024. június 13., csütörtök

Bezuhantak a Babaváró hitel igénylések

A 60 százalékos mértéket is meghaladta az a zuhanás, ami a Babaváró hitelek igényléseiben ment végbe. Ez összességében 90 milliárd forinttal alacsonyabb kihelyezést jelent. De mi okozhatta ezt a jelentős visszaesést?

Hatalmas a visszaesés a Babaváró igényléseknél

A bankoknál a 60 százalékot is meghaladta az a visszaesés, ami a Babaváró hiteleknél volt tapasztalható. “Elbátortalanodtak a fiatal családok és a jelenlegi magas inflációs környezetben még úgy sem igazán mernek komoly beruházásba fogni, hogy az állam – gyermekvállalásért cserébe – ingyen ad számukra 10 millió forintot” – kommentálta a Babaváróval kapcsolatos legfrissebb adatokat Gergely Péter pénzügyi szakértő.

A piac lényegében harmadára zsugorodott. A megfelelő szemléltetésképp ez azt jelenti, hogy volt olyan hónap is, amikor ennél több szerződést kötöttek az ügyfelek. A szakember felhívta arra a figyelmet, hogy az idei év január eleje és április vége közötti időszak kedvezőtlen adatait már nem indokolja az, hogy a 2022 végén felreppent hírek szerint megszűnik a Babaváró, így a szülők előrehozták az igénylést. Tavaly decemberben a valaha volt 4 legjelentősebb adatát eredményező hónapban is csak kissé haladta meg a 70 milliárd forintot az igénylések mértéke.

Ehhez viszonyítva az idei év első négy hónapjában összesen 53,9 milliárd forint Babaváró folyósítása ment végbe. Ez mintegy 90 milliárd forinttal, vagyis bő 62 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly január és április között gyermeket vállaló családoknak biztosított összeg. A Babaváró 2019 július havi bevezetése óta 12 olyan hónap volt, amikor egy hónap alatt több szerződést kötöttek az igénylők, mint az idei évben áprilisig. A 4 hónap alatt ez 5491 szerződést jelent, míg tavaly decemberben, mindössze egy hónap alatt 7165 darab szerződés köttetett.

A rekord zuhanásba váltott át

Gergely Péter hangsúlyozta, hogy az első néhány hónap hatalmas érdeklődését követően – amikor számos, a feltételeket teljesítő házaspár visszamenőlegesen lépett be a rendszerbe – a Babaváró konstrukciója egyre jobban a közös életüket elindító fiatalok termékévé vált.

babaváró hitel visszaesése

Fontos azt is látni, hogy a Babaváró a magyar kormány egyértelműen legkedvezőbb családtámogatási módszere, ugyanis a harmadik gyermek megszületésével a hitel fennálló része vissza nem térítendő támogatássá alakul. Ugyanakkor hiába a kedvező konstrukció, ha fokozatosan mérséklődő folyósításokat mutat: a 2022 év végi rekordot figyelmen kívül hagyva 29 és 44 milliárd forint közötti havi folyósítás volt.

Ehhez viszonyítva az idei évben március hónapra tehető eddig a rekord, amikor 18,3 milliárd forint volt a kifizetés mértéke. A tavasz azonban nem hozta a várakozásokat: áprilisban 10 százalékkal 16,5 milliárd forintra esett vissza a folyósított összeg márciushoz képest.

Nem feltétlenül jelent rosszat a visszaesés

A pénzügyi szakértő kiemelte, hogy a Babaváró folyósítás visszaesése nem vonja magával a demográfiai katasztrófát. A csökkenés inkább a fiatalok pénzügyi tudatosságát tükrözi. Mivel a konstrukció a jövő év végéig igényelhető, többen a kivárás mellett döntöttek.

Gergely Péter úgy gondolja, hogy ez azzal magyarázható, hogy a jogosultak nagyobb része a Babavárót lakáshitel igénylésekor veszi igénybe, mint önerő. A jelenlegi kamatkörnyezet miatt  azonban bezuhant a lakáshitelezés is: a kihelyezések csupán 26,8 százalékát, vagyis 38,8 milliárd forintot kaptak az ügyfelek lakáshitel formájában. Értelemszerűen ezzel párhuzamosan a Babaváró iránti kereslet is lecsökkent. Az érintettek feltehetőleg úgy gondolják, hogy a piaci lakáshitel-kamatok és az ingatlanárak csökkenésével ráérnek később is igényelni a Babavárót.

Valószínűleg ezt igazolja az is, hogy 2022-höz viszonyítva félmillió forinttal zsugorodott idén április végéig az átlagösszeg. Ez azt jelenti, hogy a konstrukciót igénylők között növekedett azok aránya, akik nem használják ki a maximális 10 milliós limitet. Ezek a családok gyaníthatóan nem (csak) lakásvásárlás finanszírozásához használják fel a hitelösszeget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük