2024. május 20., hétfő

Az alapkamat nem, de az irányadó kamat csökkent

A mai napon délután három órától tartott sajtótájékoztatót a jegybankelnök a monetáris politika aktuális kérdéseiről. Matolcsy György általában akkor szokott beszélni, amikor a jegybank fontos döntést hoz. Ez felerősítette azt a várakozást, miszerint a Monetáris Tanács a jelenleg 18 százalékos irányadó kamat csökkentése mellett teheti le a voksát. Azok, akik így gondolkodtak nem tévedtek. 

100 bázisponttal csökkent az irányadó kamat

A Magyar Nemzeti bank 2023. május 24-től, azaz a holnapi naptól kezdve 100 bázisponttal mérsékli az irányadó kamat szintjét. Ezzel a lépéssel az egynapos betéti kamat 17%-ra csökken. A Monetáris Tanács értékelése szerint a kockázati környezet javulása biztosítja az alapot, hogy az MNB elkezdjen lépkedni a kamatkörnyezet normalizációja felé.

Ennek tükrében a Monetáris Tanács mai kamatdöntő ülésén 100 bázispontos csökkentés mellett döntött május 24-i hatállyal, ezzel a kötelező tartalék választható részére fizetett kamatot 18%-ról 17%-ra mérsékelte. Ennél kevésbé jelentős, de megemlítendő döntés a kamatfolyosó felső széleként funkcionáló O/N fedezett hiteleszköz kamatának csökkentése. Ennek mértéke szintén 100 bázispont volt, ezzel 19,5%-ra csökkentve. A Tanács döntése alapján az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében a korábbiaknál 100 bázisponttal alacsonyabb kamatszint használatát írja elő.

Nálunk a legmagasabb az infláció

Matolcsy György a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozta, hogy hazánkban a régiónál 10%-kal magasabb az infláció. Azt is elmondta, hogy a tavaly év végi és az idei év eleji inflációs adat 3-4%-kal magasabb a térséghez képest, ami az ársapkákkal magyarázható. Matolcsy hangsúlyozta, hogy az árstopokat minél hamarabb ki kell vezetni, helyette pedig bevezetni a figyelő rendszereket, valamint szükséges a versenyhivatal és fogyasztóvédelem vizsgálatainak szigorú lefolytatása.

Ugyanakkor a szigorú és következetes monetáris politika egyre erőteljesebben kelti életre dezinflációs hatását. A következő időszakban valószínűleg egyre nagyobb mértékben fog csökkenni a fogyasztóiár-index, amelyet az év közepétől a bázishatások alapoznak meg.A fogyasztóiár-index a jegybanki toleranciasávot 2024-ben fogja elérni. Az infláció

  • 2023-ban 15,0-19,5 %,
  • 2024-ben 3,0-5,0 %,
  • 2025-ben pedig 2,5-3,5 % között fog alakulni.
az irányadó kamat csökkenése

Idén szintén folytatódik a költségvetési hiány csökkentése is. Az idei évben a költségvetési előirányzat 3,9%. A jegybankelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hazai 2021-es költségvetési deficit messze a legmagasabb volt, pontosan 3,5-szerese a lengyel hiánynak. A tavalyi 6,2%-os hiány szintén jelentős volt, ami még mindig kétszer magasabb volt, mint a lengyel deficit. Az államadósság-ráta csökkentése is tovább folytatódik, amely 2023-ban 69%-ra, 2025 végére pedig már 65% körüli értékre mérséklődhet.

Ugyanakkor a külső egyensúlyi folyamatok továbbra is javuló tendenciát mutatnak. A folyó fizetési mérleg egyenlege két éven keresztül mínuszos volt, azonban idén márciusban ismét pozitívba fordult át. A külső egyensúly trendszerű javulása

  • a mérséklődő energiaegyenleggel,
  • a cserearányok javulásával,
  • a belföldi kereslet alkalmazkodásával, illetve
  • az export ugrásszerű bővülésével magyarázható. 

A várakozások szerint idén 3-4 százalék körüli szintre mérséklődik a folyó fizetési mérleg deficit. 

Továbbra is szükségesek a szigorú monetáris kondíciók

A Monetáris Tanács továbbra is úgy véli, hogy az infláció leszorításához szükség van a szigorú monetáris kondíciók fenntartására. Ebből kifolyólag habár az irányadó kamat csökkent, az alapkamat még mindig 13%-os szinten áll, amely optimális a fundamentális inflációs kockázatok kezeléséhez.

„A monetáris tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és az inflációs kilátások alakulását, és a kockázatok fokozódása esetén kész megtenni a megfelelő lépéseket. A piaci stabilitás fenntartása és a monetáris transzmisszió erősítése előretekintve is kulcsfontosságú az árstabilitás eléréséhez. Az MNB továbbra is a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulásaira fókuszál, és az október közepén bevezetett eszközeinek jelenlegi kondícióit a kockázati megítélés trendszerű javulásáig tartja fenn. A szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését” – közölte a Monetáris Tanács.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük