2024. május 20., hétfő

Babaváró hitel: mi változott szeptembertől?

Az eddig megszokott feltételek mellet a Babaváró hitel már csak az év végéig igényelhető. A változtatásoknak következtében jövőre már sokkal kevesebben lehetnek jogosultak a támogatásra. Ugyanakkor nemcsak 2024-től kezdődően, hanem idén szeptembertől is jelentős változások léptek érvénybe, amivel érdemes tisztában lenni. A cikkben összefoglaltuk azokat a változásokat, amelyek az év utolsó néhány hónapjának igényléseit érintik.

A Babaváró hitel még mindig az egyik legkedvezőbb lehetőség

Az elmúlt időszakban már többször módosultak az állami családtámogatások feltételei, így alapos utánajárást igényel, ha most szeretnéd igénybe venni valamelyik lehetőséget. A jövő évtől kezdődően lényegesen szigorúbb feltételek lesznek érvényben a Babaváró hitel esetében. Ez egyben azt is magával vonja, hogy sokan már nem lesznek jogosultak az igénylésre. Ez azonban nemcsak a Babaváróra érvényes, hanem a CSOK-ra is.

A Babaváró hitel még mindig az egyik legkedvezőbb lehetőségként szolgál a fiatalok számára. A kölcsön kamatmentessége és szabad felhasználhatósága mellett akár 10 millió forintig is igénybe vehető. A vállalt gyermekek után a hitel törlesztése akár három évig szüneteltethető, több gyermek esetében pedig a hitel vissza nem térítendő támogatásba fordulhat át. Ez azt jelenti, hogy

  • a második gyermek megszületésével a tartozás 30 százalékát engedi el az állam,
  • a harmadik gyermeknél pedig 100 százalékát. 

A kamatmentesség a futamidő végéig van érvényben, azonban ennek egy nagyon lényeges feltétele van: az első gyermeknek öt éven belül meg kell születni. (Az is elfogadható, ha a pár tudja igazolni, hogy a baba már úton van.)

Már szeptemberben is módosult a Babaváró hitel

Augusztus végével a kormány több ponton is módosította a családtámogatásokat. Ezek pedig szeptember első napjától léptek érvénybe. A módosítások nem kerülték el a Babavárót sem. Nézzük meg, hogy mivel kell most számolni!

Babaváró hitel változások

Egyebek mellett enyhítették a társadalombiztosítási jogviszonnyal kapcsolatos feltételt, ami eddig a Babaváró hitel esetén volt a legszigorúbb. Amennyiben szünetel a jogviszony, viszont nem szűnik meg, akkor a jogviszony abban az esetben sem szakad meg, ha ez az időszak hosszabb, mint 30 nap.  Ezzel a módosítással a három éves tb-jogviszony is könnyebben igazolható.

A módosítások egyik fontos pontja, hogy a várandósság igazolásához nem elég a várandósgondozási kiskönyvet benyújtani, hanem a banknak orvosi igazolást is kell mutatni. A leendő anyuka és az orvos adatain felül ennek tartalmaznia kell, hogy mikor volt a várandósság 12. hete, mikorra várható a szülés időpontja, valamint várhatóan hány magzat fog születni. Ehhez nagyon hasonlóan arról is igazolást kell benyújtani, ha a magzat elhal. Ezen fel kell tüntetni az elhalás napját. Az igénylőknek a benyújtásra 180 nap adott.

A Babaváró hitel újra igényelhető abban az esetben, ha a kölcsönszerződés megköttetett, de a bank mégsem folyósította az összeget. Abban az esetben is van erre lehetőség, ha a házaspár elvált, teljesen visszatörlesztette a kölcsön összegét és a kamattámogatást is, majd ismét megházasodott.

Szeptember elején lépett hatályba az a változás is, miszerint hosszabb idő, pontosan 180 nap áll rendelkezésre akkor, ha a pár egyik tagja, esetleg mindkét fél elhalálozna.

Jövőre szűkülhet az igénylők köre

2024 elejétől kezdődően lényegesen szűkülhet azoknak a házaspároknak a köre, akik igényelhetik a konstrukciót. A feltételek módosításának eredményeképpen csakis azok a párok nyújthatnak be igénylést, ahol a feleség nem töltötte be a 30. életévét. Jövőre egy átmeneti időszak lesz érvényben: a 30-40 év közöttiek igényelhetik a kölcsönt. Ez csak akkor lehetséges, ha tudják igazolni a feleség legalább 12 hetes várandósságát. 2025-től pedig még inkább szigorodnak a szabályok: a Babaváró hitel igénylése már csak a 30 év alattiak számára lesz lehetőség.

Ugyanakkor jó hír, hogy jövőre magasabb lesz a kölcsön összege: 10-ről 11 millió forintra fog emelkedni. Ennek következtében a havi legmagasabb törlesztőrészlet is 50-ről 51 ezer forintra növekszik.

Szintén változni fog a kamattámogatás összege és a büntetőkamat is. A kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat a referenciakamat korábbi 130 + 1 százalékpontos értéke helyett 110 százalék 1 százalékponttal növelt értékére csökken. A módosítások szerint a kamattámogatás elvesztésekor a büntetőkamat a jegybanki alapkamathoz lesz kapcsolva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük