2024. április 23., kedd

Változik a babaváró hitel jövőre

Az egyik változás a babaváró hitel maximális hitelösszegének 10 millió forintról 11 millió forintra történő emelése.

A kormány változtatott a kamattámogatáson is, valamint az igénylő életkorán és a hitel összegén is. Csökken az az összeg, amit a bankok a kormánytól kapnak, és kiszámíthatatlanok lesznek a nem fizetőkre kiszabható büntetések. A változtatási rendelet módosítása kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az új törvény 2024. január 1-jén lép hatályba, és több ponton is átírja a jelenlegi szabályokat.

VáltozásLeírás
Maximális hitelösszeg10 millió forintról 11 millió forintra történő emelés
TörlesztőrészletMaximális törlesztőrészlet emelkedése 50 ezer forintról 51 ezer forintra
Törlesztési időszak20 év
Gyermek születésekor2 gyermek esetén a fennálló törlesztőrészletek 30% -a, 3 gyermek esetén teljes elengedés
Igénylő életkora18 és 30 év közötti házas nők jogosultak a támogatásra, 30-41 év között csak terhesség esetén
Hatályba lépés dátuma2024. január 1.

A babaváró hitel összege, felfüggesztése

Az egyik változás, hogy a maximálisan felvehető hitelösszeg 10 millióról 11 millió forintra emelkedik. A maximális törlesztőrészlet is 50 ezerről 51 ezer forintra emelkedik. Maga a törlesztési időszak 20 év lesz, a felfüggesztési szabályok pedig változatlanok maradnak. Ha a házastársak igazolni tudják a várandóssáot, akkor legfeljebb három évre felfüggeszthetik a babaváró hitel törlesztését. Ha két gyermek születik, akkor a fennálló törlesztőrészletek 30 százalékát, ha pedig három gyermek születik, akkor a teljes fennálló törlesztőrészletet törlik.

Egy másik fontos változás a kérelmező életkorát érinti. Az év végéig azok a fiatal párok voltak jogosultak a támogatásra, akiknek házastársa életkora nem haladta meg a 41 évet. Jövő évtől már csak a 18 és 30 év közötti házas nők lesznek jogosultak a támogatásra, 2024. január 1-jétől pedig a 30-41 éves nők csak akkor igényelhetik a támogatást, ha igazolni tudják, hogy legalább 12 hetes terhesek.

E változás miatt 2024-től a babaváró hitel kamatperiódusa már nem öt év lesz, a kamatot az első, második és harmadik év végén változtathatják, majd 3 éves kamatperiódusra lehet számítani.

Mi az, amiben nem változik a babaváró hitel?

A referenciakamat változatlan marad, és továbbra is az ötéves államkötvény aukciós átlaghozamához lesz kötve. Ez az átlaghozam 110 százalék plusz egy százalékpont lesz. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi 130 százalék plusz egy százalékpontos átlaghozam.

A „rossz adós” házaspárok azonban kíváncsian várják majd, hogy az új törvény értelmében mekkora lesz a büntetés. Ha a gyermek nem születik meg időben, elválnak vagy külföldre költöznek, az állami támogatást 120 napon belül vissza kell fizetni, ezúttal a jegybanki alapkamat plusz 3 százalékpontos kamatlábon, azaz egy 11 millió forintos hitel esetén 1,76 millió forint évente, de ez az érték folyamatosan változhat, és nem lehet előre kiszámítani, mint a jelenlegi rendszerben.

Természetesen a kormány azt is figyelembe veszi, hogy mi történne, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő öt évben gyorsan csökkentené az alapkamatot. Ebben az esetben a büntetéseket nem az alapkamatra, hanem az állam által fizetett kamattámogatásra számolnák. Ami biztos, hogy jövőre, amikor egy házaspár felveszi a babaváró hitelt, már nem tudja kiszámolni előre a büntetést.

A rendeletben nem változott az sem, hogy a kamattámogatás eltörlése után hogyan változik a törlesztés összege, az változatlanul az ötéves államkötvények átlagos hozamának 130 százaléka marad, növelve négy százalékponttal.

Forrás: Pixabay

Jelenleg hogyan igényelheted a babaváró hitelt?

A babaváró hitel igényléséhez szükséges dokumentumok bankonként eltérőek, de jellemzően a következőket tartalmazzák. személyi igazolvány, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, NAV jövedelemigazolás, TB jogviszony igazolás (három év), bankszámlakivonat.

Továbbá:

  • Munkavállalói jövedelem igazolása: Munkáltatói igazolás, legfeljebb 30 napos. A munkáltatói igazolás mellett a NAV online keresetkimutatása is alkalmas.
  • 2 hónapnál nem régebbi bankszámlakivonat összes oldalának másolata.
  • Nyugdíjasként: 1 éves időtartamú elszámoló lap másolata. Rokkantsági ellátások esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság határozatának másolata is szükséges.
  • Egyéni vállalkozók: Az előző évi NAV jövedelemigazolás.
  • A gyermek után családi pótlékra jogosultak részére: a Magyar Államkinc stár által kiállított igazolás másolata, vagy a saját névre szóló bankszámla kivonata, amelyre az államkincstárból a családi pótlékot utalták.
  • Egyéb bevétel igazolása (például: ingóság bérbeadás, cafeteria): Az egyéb bevétel fajtája szerint mellékelni kell a NAV által kiállított jövedelemigazolás másolatát

A gyermeknek öt éven belül kell megszületnie

A babaváró hitel kamatmentes, ha a szerződés aláírásától számított öt éven belül legalább egy gyermek születik. Ellenkező esetben számos következménye van, többek között az addig kapott állami támogatást teljes egészében vissza kell fizetni, és a hitelre piaci kamatlábak vonatkoznak. A legtöbb támogatás három gyermek után jár. Az első gyermek születése után a kölcsön kamatmentessé válik, és az ügyfél kérésére az állam három évre felfüggesztheti a törlesztést; a harmadik gyermek születésekor pedig nem kell további törlesztést fizetni, és minden fennálló tőkekötelezettséget elengednek.

Érdemes megigényelni a babaváró hitelt?

A babaváró hitelnek vannak kockázatai. Mint látható, a hitelfelvevőre pénzügyi terhet ró a kölcsön azonnali visszafizetése és a törlesztőrészletek emelése, ha a szerződésben foglalt feltételek nem teljesülnek. Lehetnek olyan okok, amelyek miatt a hitelfelvevőnek nem lehet gyermeke, ezért célszerű ezt figyelembe venni a hitel igénylésekor.

A babaváró hitel felvétele kockázatos vállalkozás, de ne feledkezzünk meg az előnyökről sem. Lehetőség van arra, hogy több évre több tízmillió forintos kamatmentes és határozatlan idejű kölcsönt kapjunk. A gyermeket tervező fiatal párok számára ez az összeg jelentős segítséget jelenthet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük