2024. május 20., hétfő

Az új CSOK: ezeket kell róla tudni

Az elmúlt 8 évben rengetegen kihasználták a CSOK lehetőségét, egész pontosan 233 ezer ilyen család volt. Ők összesen 754 milliárd forintos támogatást vettek igénybe. Az elmúlt időszakban viszont olyan magas szintre értek a hitelek kamatai és az ingatlanárak, hogy a támogatás iránt bezuhant a kereslet. A kormány a problémát felismerve átalakítja a családtámogatási rendszert. Ennek eredményeképpen kerül bevezetésre jövőre az új városi CSOK. Lényeges változás, hogy a CSOK Pluszt nem lehet majd meglévő gyermekre, csupán vállalt gyermekre igényelni. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az igénylés feltételei között szerepel a házastársi viszony is.

2024-től változnak a CSOK játékszabályok

Jövőre új támogatott hitelt vehetnek igénybe az 5 ezer fő feletti települések családjai. Ez a mostani CSOK hitelhez hasonlóan 3%-os kamat mellett lesz elérhető. A piaci hitelekhez viszonyítva ez hatalmas előnyt jelent, ugyanis a bankok most 7-8 százalék mellett nyújtanak hitelt.

Ahogyan a jelenlegi konstrukcióknál már megszokhattuk, a kölcsön összege a vállalt gyermekek számához kötött:

  • egy gyermeknél 15,
  • két gyermeknél 30,
  • három gyermeknél 50 millió forintot igényelhetnek a családok. A futamidő 10-25 év között választható.

Tehát 3 gyermek vállalása esetén a családok már jelentős, 50 milliós összeghez juthatnak kedvezményesen. Ahhoz képest, hogy nemrégiben még a városi CSOK kivezetéséről szóltak a hírek, ez most hatalmas előrelépés.

Ingatlanvásárlás önerő nélkül? Van erre is lehetőség!

Ha a család az első lakás megvásárlása előtt áll, akkor a hitel mellé 10% önerő az előírás. Ez kimondottan kedvező, hiszen másokra 20% az előírás. Tehát ha egy három gyermeket vállaló házaspár az első lakásához igényli az 50 millió forintot, majd a 10 millió forintos Babaváró hitelt is igényli mellé (ami jövőre 11 millióra emelkedik, cserébe feltételei szigorodnak), akkor 60 millió forintos értékhatárig önerő nélkül vásárolhatja meg a család lakását. Alapvetően a 60 millióért megvásárolt ingatlannál a 10%-os önerő 6 millió forintot jelentene. Ugyanakkor a lakáshitel mellé igényelt Babaváró hitelnek 75 százaléka számítandó be önerőnek, ami így több, pontosan 7,5 millió forint.

CSOK Plusz: az igénylés további feltétel 

Milyen életkori előírásokkal kell számolni?

Az mindenképpen előnyös, hogy az igénylő pár nő tagja 41 éves koráig igényelheti a CSOK hitelt. Ugyanakkor a 2 éves átmeneti időszakban az ennél idősebb nők számára is elérhető a támogatás.

Mekkora lehet az ingatlan értéke?

A hitelből való ingatlanvásárlásnál az ingatlan értékének felső határát is megszabták. Ez az első lakásvásárlás esetében 80 millió forintot jelent. Azoknak, akik nem első otthonukat vásárolják meg, valamint nem meglévő ingatlanjukat bővítik, legfeljebb 150 millió forinttal kell számolni.

A CSOK Plusz hatalmas előnyt jelenthet a családoknak, nemcsak a kedvező feltételei miatt, hanem azért is, mert az első évben csak a kamatot szükséges törleszteni, a tőkét nem. A gyermek születésével az igénylők 1 évre felfüggeszthetik a törlesztést. Ezzel viszont kitolódik a futamidő. Ez elsőre kedvezőnek tűnhet, viszont érdemes tudni, hogy feltehetőleg így a visszafizetendő összeg is emelkedni fog. Most ez még csak feltételezés, ugyanis a pontosabb információk novemberre várhatóak.

A második gyermektől kezdve pedig minden gyermekkel 10-10 millió forint levonódik a tőkéből.

Mekkora az igényléshez elvárt jövedelem?

Ha a maximum 25 éves futamidővel számolunk, akkor

  • 15 millió forintnak 71 500,
  • 30 millió forintnak 143 000,
  • 50 millió forintnak pedig 237 500 forint a havi törlesztője.

Az 50%-os JTM-mel kalkulálva az igényléshez minimum 475 ezer forintos nettó jövedelemmel kell rendelkezni. Ha ennél magasabb az igazolt nettó összeg, az csak jó, hiszen a bankok a számításaik során a nettó jövedelmet először a megélhetési költséggel mérséklik, majd csak erre számolják ki a JTM-et.

Ha a pár a Babavárót is igényli 20 éves futamidőre, akkor ez 46 ezres törlesztőt jelent. A kettő hitel havi törlesztője együttesen tehát 283 500 forintot tesz ki. Ehhez a minimum nettó jövedelem 567 000 forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük