2024. június 15., szombat

Spórolj a biztosítási díjakon éves díjfizetéssel

Az éves biztosítási díjfizetés mértéke függ a biztosítási típusától, a biztosítási fedezet mértékétől, valamint a biztosított személy korától, egészségi állapotától és életmódjától. 

A díjakat lehet fizetni:

  • havonta
  • félévente
  • évente

Az éves biztosítási díjfizetést kedvezmények, illetve bónuszok is befolyásolhatják. Javasolt a biztosítási lehetőségek összehasonlítása, és a személyes igényeknek megfelelő biztosítás kiválasztása.

Ma már a kötelező és lakásbiztosítások több mint felét éves díjjal, 15-20 százalékos kedvezménnyel kötik a magyar ügyfelek, ami jelentős, akár több tízezer forintos megtakarítást eredményez.

Más ágazatokkal ellentétben a biztosítótársaságok már több mint egy évtizede kínálnak kedvezményeket ügyfeleiknek, olyan megoldásokat alkalmazva, mint például a díjak elektronikus fizetése vagy a több hónapra vagy egy évre előre történő fizetés. Ez akár 5-20%-os díjmegtakarítást is eredményezhet. A múltban a kedvezmények nem voltak túl vonzóak a fogyasztók számára, de az emelkedő árak vonzóbbá teszik ezeket a potenciális megtakarításokat.

biztosítási díjak fizetése

Forrás: creditline.hu

A kedvezmények maximalizálása

Egyre többen választják az éves díjfizetési megoldásokat, amelyek a legnagyobb díjkedvezményt és jelentős költségmegtakarítást kínálnak. A biztosítások között jelentős különbségek lehetnek. Az életbiztosítások átlagos díja lényegesen magasabb, így a magasabb díjú szerződések nagyobb hányadát a havi díjak teszik ki.

A legtöbb autó- és lakásbiztosítás évente fizetendő. Az AEGON-nál az élet- és nyugdíjbiztosításoknál az NN-hez hasonlóan magas, 85%-ot meghaladó a havi díjfizetési gyakoriság, míg az új gépjármű-biztosítások 50%-át már éves díjfizetéssel kötik. Ez minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy bár a kötelező biztosítási díjak terhei nőttek, a közelmúltbeli béremelkedésnek köszönhetően az átlagos éves díj mára 45.000 forint körül alakul, így a jövedelemre gyakorolt hatás már nem túl nagy.  Különösen igaz ez, ha egyösszegű befizetéssel akár 15%-ot vagy 50.000-100.000 Ft-ot is megspórolhatunk.

Az Allianz Hungária a gépjármű-biztosítások terén is jelentős előnnyel rendelkezik: a kgfb-ügyfelek több mint 60%-a, a casco-ügyfelek közel fele évente egyszer fizeti be a díjat a társaságnak. Ezzel szemben a kötelező biztosítással rendelkezők kevesebb mint 1%-a választja a havi díjfizetést. Meg kell jegyezni, hogy számos nem-életbiztosítási termék esetében a havi díjfizetés már nem lehetséges, a negyedéves díjfizetés az előnyben részesített lehetőség.

Az Allianz szerint a legnagyobb változás a lakásbiztosítások esetében következett be, ahol az elmúlt három évben az éves díj volt a fő mozgatórugó, az ügyfelek mintegy 40%-a választotta ezt a lehetőséget. Ezenkívül az éves díjakban a legjelentősebb változások az elmúlt három évben a gépjármű- és a lakásbiztosítások esetében következtek be, a Casco esetében 8%-os, a lakásbiztosítások esetében pedig 6,4%-os növekedéssel.

Díjfizetés változtatása

Talán nem meglepő, hogy a két részletben történő díjfizetés gyakorlata nem tűnik népszerűnek. A K&H szerint például a féléves díjcsomagok egyáltalán nem nőttek, és százalékos arányukat tekintve egyértelműen a legkevésbé kedvelt díjfizetési gyakoriságot jelentik, a társaságok a díjak 3-10%-át fordítják féléves díjfizetésre.

A legnagyobb részesedéssel az Union rendelkezik, a lakásbiztosítások 14%-a félévesnek számít. 

Az Uniqa azt is megállapította, hogy az elmúlt hónapokban megnőtt a többéves biztosítási szerződés során díjváltások aránya, és hogy az ügyfelek által a szerződéskötéskor választott díj egyre inkább eltér a tényleges díjtól.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az éves díjfizetési lehetőség jelentős kedvezménnyel járhat, akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk. Az éves díjfizetéssel elérhető díjkedvezmények maximálhatók összehasonlítással, és a személyes igényeknek megfelelő biztosítás kiválasztásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük