2024. július 22., hétfő

Érdemes kétszer is meggondolni, hogy igényeljünk-e hitelkártyát

A THM-plafon bevezetésétől számolva sosem kellett még ilyen magas kamatokat fizetni a hitelkártyákhoz kapcsolódó kölcsönök igénylésekor. Vannak olyan bankok, akik kihasználják a kamatplafon megemelkedését, így a teljes hiteldíjat a maximumig, vagyis 52 százalékig emelik, viszont több olyan bank is lesz, akinél 50 százalék körüli kamattal kell számolni.

2023. első félévében érvényes kamatplafon

A jegybanki alapkamatot tavaly többször emelték, ennek mértéke összességében 7 százalék volt. Ezzel azonban idén jelentősen magasabb lett a kamatplafon is. 2023. január 1-jétől a teljes hiteldíjmutató (THM) felső korlátja 52 százalék lehet a hitelkártyák esetében. A THM-korlát 2012 április hónapjában került bevezetésre, ekkor a plasztikpénz díját a jegybanki alapkamat 39 százalékkal növelt értékéhez kötötték. Ekkor ez 46 százalékos korlátot írt elő.

A bankok jelentős része már megemelte a hitelkártyáinak költségeit, ráadásul a bankok eltérő időpontokban módosították díjszabásukat. Az OTP Bank már január 15-én felemelte a hitelkártyáknál felszámított költségeket, ráadásul nem is kis emelésről van szó:

  • a Bonusz és az Otthon hitelkártya THM-je 50 százalékra emelkedett,
  • a Bonusz Gold teljes hiteldíj mutatója pedig a 44,7 százalékos szintről 51,8 százalékra emelkedett.

Az Unicredit február első napján növelte díjait:

  • a kék hitelkártya THM-je jelenleg 50,19 százalék,
  • a platina hitelkártyáé 51,97 százalék,
  • az arany hitelkártyáé 51,84 százalék.

A bank láthatóan kihasználja a törvényi maximumot, ugyanis a platina hitelkártya esetében a lehető legmagasabb THM-et határozták meg.

Az Erste Bank ennél kedvezőbb árakat határozott meg: a 2023. 02. 01. – 2023. 07. 31. között újonnan igényelt Erste Max Hitelkártya és a Wizz Air Hitelkártya esetében is 44,16 százalék a THM, míg az Erste Platinum Hitelkártya 36,28 és 41,49 százalék közötti költséggel kell számolni.

A hitelkártyák díjai

A Raiffeisen Banknál igényelhető OneCard Standard Hitelkártya esetében a Teljes Hiteldíj Mutató 43,3 százalékban lett megállapítva, míg a OneCard Gold Hitelkártyánál kissé magasabb, 44,9 százalékos THM-et kell fizetni új kártya igénylésekor.

Az MKB Bank Go! elnevezésű hitelkártya konstrukciójában az ügyfeleknek 47,01 százalékos THM-mel kell számolni, amely a Go! Platinum csomagnál 49,98 százalékot jelent.

Miért előnyösek a hitelkártyák?

Számos bank kínál olyan hitelkártyákat, amelyek az első évben ingyenesek, így hirtelen fellépő pénzügyi zavarok esetén nem kell még azon is aggódni, hogy hogyan kezded el visszatörleszteni a tartozást. Utána viszont a korábban szemléltetett THM-ekkel kell számolni, így érdemes kétszer is meggondolni, hogy ténylegesen szükségünk van-e a hitelkártyára. Amennyiben így is bevállalnánk, célszerű lehet a szabad felhasználású hitelek között is nézelődni, hátha van kedvezőbb konstrukció. Szintén fontos tudni, hogy a hitelkártyával való fizetések után és a csoportos beszedési megbízásokra visszatérítés kapható a banktól, ami általában az összeg 1-3 százalékának felel meg, viszont néhány bank 6-10 százalékos is visszatérítést is lehetővé tesz.

Talán a legfontosabb előnye, hogy a bank pénzét ingyen használhatjuk, viszont ehhez nem szabad elfelejteni, hogy megfelelően kell használni a hitelkártyát. Azt is szem előtt kell tartani, hogy csakis annyit szabad költeni, amekkora összegnek a visszafizetése még nem okoz gondot. A határidő előtti visszafizetéssel a kártyahasználat díj- és kamatmentes. A költési szakaszt egy 2-3 hetes visszafizetési időszak követi, amikor törleszthetjük a korábbi költéseinket, vagyis a tartozásunkat. Ebből látható, hogy a kamatmentes időszak körülbelül 45-50 nap lehet. Azt viszont fontos tudni, hogy a visszafizetési szakasz már beleszámít az 1 hónapos költési szakaszba! Mutatunk még néhány tippet, hogy mire kell figyelni a hitelkártya használatakor!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük