2024. június 13., csütörtök

Csúcson a magyarok hitelkártya tartozása

A hitelkártyák a mindennapi pénzügyeink során meghatározó szerepet játszanak, sőt, számos háztartás nélkülözhetetlen pénzügyi eszközévé váltak. A megfelelő használatukkal ,,ingyen” kölcsönhöz juthatunk, ami nagy könnyebbséget jelenthet az anyagilag nehezebb időszakokban. Ugyanakkor felelőtlen használatuk komoly pénzügyi kihívásokat is okozhat. A hitelkártya olyannyira elterjedt, hogy a 2023-ban rekordot döntött a magyar kártyatulajdonosok adóssága.

Rekord szinten a hazai hitelkártya tartozás

Gergely Péter pénzügyi szakértő úgy nyilatkozott, hogy a hazai lakosok hitelkártya tartozása bár hét hónapos mélypontot ért el, mégis éves szinten több mint 5 százalékkal bővült. Ezzel 2023 november hónapjára már 151,7 milliárd forintos hitelkártya tartozást halmoztak fel a magyarok.

A több hónapon át tartó, ekkora mértékű kártyatartozásra utoljára közel 10 évvel ezelőtt, 2014-ben volt példa. Akkor viszont jóval több hitelkártya volt még forgalomban, számuk 1,41 millió darab körül alakult. Ahhoz képest mára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint ez 400 ezres nagyságrenddel csökkent, így a forgalomban lévő kártyák száma nem éri el az 1,11 millió darabot sem.

Hitelkártya tartozások mértékének változása 2023 októberétől novemberéig

Az egy hitelkártyára vetített tartozás az elmúlt évben a 130 ezer forintot is meghaladta. Mindezekből adódik az is, hogy az egy kártyára jutó tartozás bővülése meghaladta a teljes tartozás növekedését, ami így 2023-ban végig 10 százalék feletti volt.

Az infláció miatt halmozzák fel sokan az adósságot

A pénzügyi szakértő szerint az elmúlt időszakban tapasztalt hitelkártya tartozás növekedése arra utal, hogy a magas infláció kezelésére sok család az egyes hitellehetőségeket aktívabban veszi igénybe.

A tavalyi évben hónapról-hónapra csökkent az infláció, így a háztartások pénzügyi helyzete kissé javult. Mindazonáltal a novemberi hitelkártya tartozásban látott kedvezőbb adat nem feltétlenül csapódik le a statisztikában. A szakértő úgy nyilatkozott, hogy nem újszerű jelenség, hogy a karácsony előtti hónapban a kártyatulajdonosok csökkentik tartozásaikat. Ez egyféle felkészülés az ünnepek kiadásaira, ami az elmúlt tíz évből már nyolcszor előfordult. 

Utoljára viszont 2016 decemberében volt rá példa, hogy az adósok kevesebb pénzzel tartozzanak a pénzintézeteknek, mint a megelőző hónapban. Ez azt is sugallja, hogy a hitelkártya tartozás mértéke a 2023-ban is a csúcson lehetett. A megkönnyebbülés viszont csak akkor jöhet, ha a csökkenő tendencia több hónapon át kitart.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük