2024. október 18., péntek

3 pénzügyi tipp a nyári diákmunka mellé

A diákoknak végre elkezdődött a régen várt nyári szünet, azonban sokan a pihenés mellett pénzt is szeretnének keresni. A diákmunka nemcsak a zsebpénz-kiegészítés, hanem a tapasztalatszerzés miatt is előnyös lehet. A nagyobb városokban számos lehetőség közül válogathatnak a diákok: a vendéglátás, a rendezvényszervezés, a raktározás, a recepciózás vagy éppen a hostesskedés rejtelmeitől kezdve számos területre bepillantást nyerhetnek a fiatalok. Mielőtt azonban belevágnál a nyári munka világába, érdemes pár alapszabályt megismerni.

Nyári diákmunka: pénz- és tapasztalatszerzés egyszerre

Azokra a diákokra, akik nyáron szeretnék magukat kipróbálni a diákmunka világában, ugyanolyan bejelentési és adózási szabályok vonatkoznak, mint a többi munkavállalóra. Kivételt képez ez alól, ha valamilyen diákszövetkezet közreműködésével vállalunk munkát.

A diákmunkásokra ugyanúgy érvényes a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-kedvezménye is. Ez a nyári időszakban vállalt munkák esetében voltaképpen szja-mentességet jelent. Szülői engedéllyel a diákok már a 16. életév betöltését követően munkába állhatnak. A június 21-én lezárt tanévet követő szünidőben viszont a 15 éves nappali tagozatos tanulók is elkezdhetnek dolgozni.

A fiatalok motiválására a Kormány idén is elindította a ,,Nyári diákmunka 2024.” munkaerőpiaci programot. Ebben a 16-25 éves kor közötti nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók vehetnek részt. A program különlegessége a munkáltatóknak adott bértámogatás, ami szakképzettséget igénylő munkakörnél egyénenként244 500 forint, a szakképzettséget nem igénylő munkakörnél pedig 200 100 forint lehet. 

3 pénzügyi tipp a diákmunka vállalásához

A diákmunka nem csupán móka és kacagás, ugyanis van néhány szabály, amit érdemes betartani. Ezek mind a saját érdekünket szolgálják, ráadásul hozzájárulhatnak a pénzügyi tudatosságunk fejlesztéséhez is. Nézzük meg a 3 legfontosabbat!

Mindig nézzünk utána a munkáltatónak!

Ahhoz, hogy bármilyen munkát vállaljunk adóazonosító jel szükséges. Amennyiben nincs ilyenünk vagy éppen elvesztettük adókártyánkat, akkor az igényléssel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell fordulni. Ehhez a 24T34-es nyomtatványt kell kitöltenünk, amit megtehetünk online is az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA).

Emellett viszont az is fontos, hogy tisztában legyünk a leendő munkáltatónkkal. Ehhez szintén a NAV honlapját kell alapul venni. A céget az „Adatbázisok” menüponton belül az ,,Alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatók” kategóriában érdemes leellenőrzi. Amennyiben a cég szerepel a listában, érdemes elkerülni, hiszen a dolgozóit nem a szabályoknak megfelelően foglalkoztatja. Természetesen a diákszövetkezeteken keresztül vállalt munkáknál ez a veszély nem áll fenn. Ekkor a diákokat ugyanis maga a szövetkezet alkalmazza.

Használjuk ki az szja-kedvezményt!

A 25 év alatti fiatalok adókedvezménye ugyanúgy vonatkozik a diákmunkával szerzett jövedelemre is. Ennek megfelelően 576 601 forintos havi jövedelemig mentesülünk a személyi jövedelemadó fizetése alól. Ez ekkora mértékű jövedelem esetében havi 86 490 forintos megtakarítást eredményez. Azt is fontos tudni, hogy ezt nem kell külön kérnünk, automatikusan megillet (kivéve, ha nyilatkozatban kérjük a részleges vagy teljes mellőzést).

A munkaviszony rendszerint együtt jár a munkaszerződés megkötésével is, ami 18 éves kor alatt kizárólag akkor érvényes, ha a törvényes képviselő hozzájárul. A munkaszerzőzés tartalmazza az alapbért és a munkakört, azonban a foglalkoztatónak nem kötelező feltüntetni benne a munkaviszony tartalmát, jellegét és a munkavégzés helyét sem. Amennyiben egyszerűsített foglalkoztatással dolgozunk – például alkalmi- vagy idénymunka keretében –, akkor a munkaszerződés írásba foglalása nem kötelező.

A munkáltató és a munkavállaló megegyezhet havi, heti, napi vagy órabérben vagy teljesítménybérben is. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a diákmunka esetén is legalább a minimálbér összegét meg kell kapni napi 8 órás foglalkoztatás esetén. Ez idén havi bruttó 266 800 forint, ami 25 éves kor alatt a nettó összeg is.

A munkáltatónak a tárgyév összes jövedelméről és a levont közterhekről egy igazolást kell készítenie 2025. január 31-ig. Ez diákmunka esetén is fontos, hiszen ez alapján tudjuk majd ellenőrzi az adóhatóság által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet. Amennyiben csak diákmunkából származó jövedelmünk volt, akkor nem kell az adóbevallást magunknak elkészíteni, csupán ellenőrzi a NAV által készített tervezetet.

Válaszd ki a legjobb diákszámlát!

A diákmunka világa számos pénzügyi kérdés megválaszolásával jár együtt: mekkora lesz a jövedelmünk, mit kezdjünk vele, hol gyűjtögessük vagy éppen mire figyeljünk oda a fizetésünkkel kapcsolatban. 

A diákmunka kifizetése rendszerint ugyanúgy történik, mint más munkáknál. Ehhez pedig érdemes előzetesen egy bankszámlát nyitni. A bankok rendelkeznek kimondottan diákszámlával a fiatalok számára. Szinte mindegyik pénzintézet igyekszik különféle akciókkal megnyerni maguknak a fiatal ügyfeleket, így érdemes utánajárni, hogy hol éri meg a legjobban most diákszámlát nyitni. 

A diákszámla vezetési díját általában elengedik a bankok, illetve alacsonyabb költségek társulnak hozzá. Az új számlát nyitók most különféle ajándékokat és kedvezményeket kaphatnak, sőt, akár pénzt is kereshetnek ezzel a lépéssel. Az utóbbi a legfontosabb: számos bank nyújt jóváírást a számlacsomag mellé, ami akár több tízezer forint is lehet.

A számlát akkor nemcsak a diákmunka ideje alatt érdemes megtartani, hanem később is, hiszen általában ez csak minimális költséggel jár. A diákszámla akár 10 éven keresztül is használható, bár ez attól függ, hogy hány éves korunkban nyitottuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük