2024. június 16., vasárnap

Rugalmas finanszírozás: a lízing típusai és előnyei

Az autópiac és az ingatlanpiac az elmúlt néhány évben hatalmas dráguláson ment keresztül. Nincsenek túl jó helyzetben azok, akik jelenleg lakást vagy autót szeretnének vásárolni, ugyanis igencsak zsebbe kell nyúlni hozzá. Ez esetben felértékelődnek az olyan finanszírozási lehetőségek, mint a hitel és a lízing. A hitelről már sokat beszéltünk, viszont a lízingről jóval kevesebb szó esik. Éppen ezért cikkünkben bemutatjuk a lízingek egyes típusait és azok előnyeit.

Mi az a lízing?

A lízing egy speciális finanszírozási lehetőség. Az ügyleteknek három szereplője van: a lízingbevevő, a lízingbeadó és a szállító. A lízingügyletek egyedisége, hogy a lízingbe adó megvásárolja a lízingbe vevő által kívánt tárgyat, azzal a céllal, hogy azt a lízingbe vevőnek egy meghatározott időre és díjért cserébe használatába adja. Vagyis ügyfélként mi kiválasztjuk például, hogy melyik autót szeretnénk, ezt a lízingcég megvásárolja, majd annak használatát átengedi. 

A lízingszerződés fedezeteként a lízingtárgy szolgál. A tulajdonjogot azonban a lízingbevevő is megszerezheti a futamidő végén, a lízingdíj és a maradványérték megfizetését követően. (Ez alól az operatív lízing kivételt jelent.)

Melyik a jobb választás: a hitel vagy a lízing?

Sokaknál felmerül az a probléma, hogy szükségünk van egy nagyobb értékű dologra, de nincs rá elegendő pénzünk. Ez esetben több olyan lehetőség is a rendelkezésünkre áll, amivel a tárgy már most hozzánk kerülhet, de csak később kell kifizetni. Ilyenkor a legtöbbeknek a hitel jut eszébe, miközben a lízing is jó megoldás lehet. Mindkét finanszírozási forma hitelt nyújt, amelyet részletekben kell visszafizetni, valamint számolni kell kamattal, törlesztőrészlettel, futamidővel, esetleg önrésszel és hitelbírálati díjjal is.

Amennyiben a lízinget választjuk, akkor a lízing tárgya a lízingbeadó tulajdona lesz a teljes lízingdíj megfizetéséig. A lízingcég oldalán ez kisebb kockázatot jelent. Ez azt is jelenti, hogy akár azok az ügyfelek is köthetnek lízingszerződést, akik a banki hitelminősítésen nem mennének át.

Az ügyfél sajátjaként használhatja az eszközt, kihasználhatja előnyeit, de a működtetés költségeinek finanszírozása és a kockázatok vállalása is a lízingbevevőt terheli. Ezen felül a futamidő alatt nem adhatja el a lízingtárgyat.

Ha a lízing tárgya gépjármű, akkor csak a forgalmi engedélyt kapja meg az ügyfél, míg a törzskönyv a lízingcégnél marad. Ingatlan esetében pedig a lízingbeadó úgy biztosítja be magát, hogy az ügyfél tulajdonjogát csak a futamidő végét követően jegyzik be az ingatlannyilvántartásba.

A lízinggel kapcsolatban általános előnyöket is megfogalmazhatunk

A lízing általánosságban is rendelkezik előnyökkel, függetlenül attól, hogy melyik típusát választjuk.

 • Költséghatékonyság: A lízing lehetővé teszi, hogy a lízingbevevő az eszköz használati jogát megfizethető részletekben szerezze meg, ahelyett, hogy egyben egy nagy összeget kellene kifizetnie.
 • Rugalmasság: Az operatív lízing lehetőséget nyújt arra, hogy az adott eszközt a futamidő végén egy újabb, modernebb változatra cseréld.
 • Adóelőnyök: A lízingdíj költségként számolható el.
 • Kisebb kockázat: Az eszköz karbantartása és szervize általában a lízingcég feladata, így ez leveszi a terhet a lízingbevevő válláról.
a lízing előnyei

Ugyanakkor fontos azzal is tisztában lenni, hogy a lízinggel nem minden esetben járunk jobban, mint a hitellel. Például a lízingdíjak összesen magasabbak lehetnek, mint az adott eszköz egyszeri megvásárlási költsége, vagy a hitel törlesztőrészlete.

Az egyes lízingtípusok és azok előnyei

A lízingnek két típusa ismert: ez az operatív és a pénzügyi lízing. Utóbbi tovább bontható két alkategóriára, ami a nyílt végű és a zárt végű pénzügyi lízing.

Az operatív lízing és annak előnyei

Az operatív lízing a finanszírozás helyett inkább a szolgáltatásra fókuszál, aminek keretében az eszközt egy meghatározott időtartamra díj ellenében használhatja az ügyfél. A futamidő lejáratával a lízingbevevő visszaadja a lízingelt tárgyat a lízingbeadónak. Ekkor a lízingcég kezében marad a tárgy tulajdonjoga.

Az operatív konstrukció előnyei közé tartozik, hogy

 • a cégek a bérleti díjakat elszámolhatják költségként,
 • a bérleti díj ÁFA tartalma visszaigényelhető,
 • gyakran olyan többlet szolgáltatások járnak hozzá, mint a szervizelés, javítás.

Milyen előnyei vannak a zárt végű pénzügyi lízingnek?

A pénzügyi lízing esetében a lízingbeadó finanszírozási szereppel bír, ezáltal a futamidő végén a lízingbevevő érvényesítheti vételi jogát. Ezzel a szerződés lejáratakor saját tulajdonába kerülhet a korábban lízingelt tárgy. A zárt végű pénzügyi lízing azzal az egyediséggel rendelkezik, hogy a tulajdonjogszerzés a futamidő végén automatikusan történik.

A konstrukció előnye, hogy

 • a lízingdíjak szerződés szerinti megfizetésével automatikusan tulajdonjog szerezhető a lízingelt tárgy felett,
 • a lízingbevevőnek nincs havi szintű ÁFA fizetési kötelezettsége
 • érvényes rá a Széchenyi Lízing MAX+.

A nyílt végű pénzügyi lízing és előnyei

A nyílt végű pénzügyi lízing esetében a vevőnek ugyanúgy vételi joga van, azonban nem feltétlenül kell vele élnie. Amennyiben érvényesíti, akkor a futamidő végén a maradványérték megfizetésével megszerezheti a tárgyat.

Ennek a típusnak az előnyei közé sorolható, hogy

 • a beszerzés árának ÁFA részét nem egyösszegben, hanem a futamidő alatt a lízingdíjakkal együttesen kell megfizetni,
 • mérlegelheti a lízingbevevő, hogy szeretné-e megvásárolni a lízingtárgyat,
 • az elővásárlási jog elutasításával érvényesítheti a vevőkijelölési jogát,
 • érvényes rá a Széchenyi Lízing MAX+.

Mielőtt a lízing mellett döntenél, fontos alaposan áttekinteni a szerződési feltételeket és összehasonlítani azokat az egyösszegű vásárlás és a hitel alternatíváival. Ebben érdemes lehet segítséget kérni egy pénzügyi tanácsadótól is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük