2024. július 19., péntek

Duplájára emelkedik a Széchenyi hitel összege

Jó hír érkezett a vállalkozásoknak: kétszeresére emelkedik a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleinek felső korlátja, illetve a lízingkonstrukció összege is. Ennek köszönhetően például a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ igénylői akár 1 milliárd forintos hitelösszeghez is hozzájuthatnak. Ráadásul a Széchenyi Lízing MAX+ keretében pedig 400 millió forintnyi forrást is igényelhetnek a vállalkozások augusztus 1-jétől. A döntést a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének javításával magyarázta a kormány, hiszen a program több százmilliárd forintos többlet forrást biztosít a szektornak.

Kimondottan jól járhatnak a Széchenyi hitel igénylői

Augusztus első napjától már akár 1 milliárd forintot is igényelhetnek a vállalkozások a Széchenyi Kártya Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ konstrukciókban – tudható meg a Kavosz Írt közleményéből. “A KAVOSZ Zrt. a vállalkozói visszajelzések alapján kezdeményezte a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnál a beruházási hiteltípusok korábbi 500 millió forintos maximális hitelösszegének megduplázását annak érdekében, hogy a kkv-k még szélesebb köre élhessen a Széchenyi Kártya Program rendkívül kedvezményes lehetőségeivel.” – áll a Kavosz közleményében.

A vállalkozások beruházásainak fellendítése érdekében hozta meg a kormány azt a döntést, miszerint 

  • a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Beruházási Hitel MAX+ konstrukciók felső korlátja 500 millió forintról 1 milliárd forintra,
  • a Széchenyi Lízing MAX+ maximálisan igényelhető összeg szintúgy a duplájára, azaz a korábbi  200 millió forintról 400 millió forintra emelkedik.

Mindhárom konstrukció a korábbiaknak megfelelően a legalacsonyabb, évi nettó fix 5 százalékos kamat mellett igényelhető.

A Széchenyi hitel jelentős szereppel bír a gazdasági növekedésben

Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a megduplázott felső korlát újabb, a versenyképességet fokozó beruházásokat tesz lehetővé, valamint hozzájárul a zöldgazdaságra való átálláshoz. Az államtitkár kiemelte, hogy a Széchenyi-kártya program – a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal együttvéve – erősen, mintegy 1,2 százalékponttal  támogatja a magyar gazdaság növekedését. 

Széchenyi-kártya program Max+ 2023-as eredményei

A 2023 elején bevezetett Széchenyi-kártya program MAX+ keretében július 31-ig mintegy 30 ezer kérelem került befogadásra, körülbelül 1200 milliárd forintos összértékben. Ezen belül 600 milliárd forintos nagyságrendet jelent a leszerződött ügyfelek állománya. 

A Széchenyi-kártya program MAX+ konstrukciói közül a legnagyobb keresletet az azonnali likviditást nyújtó termékekkel szemben jelent meg. Ezek a konstrukciók a hitelállomány mintegy háromnegyedét adják. A kis- és középvállalatok előszeretettel igénylik továbbá a Széchenyi Lízingkonstrukciót, ami az állomány kétötödét foglalja magába. A hosszabb időtávon finanszírozást nyújtó konstrukciók – mint a Széchenyi Beruházási Hitel és az agrárcélú Széchenyi Beruházási Hitel – a befogadott állomány mintegy 5 százalékát adják.

A kkv-k és a vidékiek is részesülnek a jóból

A Széchenyi hitel termékeinek több mint fele, egészen pontosan 51 százaléka a legsérülékenyebbnek mondható mikrovállalkozások kezében összpontosul. Ezen felül a kis- és középvállalatok is viszonylag magas aránnyal veszik igénybe ezeket a konstrukciókat: előbbi 39, utóbbi 10 százalékos aránnyal veszi ki részét az igénylésekből.

A fővároson és Pest vármegyén kívüli területeken is kimondottan népszerű a Széchenyi hitel. Lóga Máté visszaemlékezett, hogy a Széchenyi-kártya program már 2002 óta, azaz több mint két évtizede került bevezetésre. Célja a magyar kkv-szektor aktuális finanszírozásai igényeik teljesítése. A program befogadott ügyleteinek száma már a 600 ezres nagyságrendet is túlszárnyalta. Ráadásul a szerződött ügyfelek száma pedig túllépte a 460 ezret is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük