2024. május 20., hétfő

300 milliárd forinttal bővítik a BGH keretösszegét

Jó hírrel szolgálhatunk azoknak a cégeknek, akik nem tudták igénybevenni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) olcsó hiteleit. A program annyira népszerű volt, hogy egy hónap sem kellett a keretösszeg kimerítéséhez. A Magyar Bankszövetség korábban javasolta, hogy a kormány emelje meg a hitelkeretet, hiszen a BGH olyan fontos célokat szolgál, mint a hitelkínálati oldal megerősítése a vállalatok számára, a recesszió elkerülése, illetve hosszú távon hozzájárul a gazdasági növekedéshez.

300 milliárd forinttal bővül a korábbi 700 milliárdos BGH keret

A március 9-én tartott Kormányinfón jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) keretét bővítik, így plusz 300 milliárd forinthoz juthat a hazai vállalati szektor. A program 700 milliárd forintos kerettel indult el, ahol a forrásokat az Exim nyújtotta. A vállalatok az olcsó kamatozású hiteleket a kereskedelmi bankoknál igényelhetik.

A program három pillérrel rendelkezik:

  • egy forgóeszközhitel,
  • egy beruházási hitel és
  • zöld beruházási hitel pillér.

Már a program bevezetése előtt lehetett számítani a jelentős keresletre. A február 1-jei bevezetést követően ez már biztossá vált, hiszen egy hónap sem kellett, mindössze három hét alatt kimerült a forgóeszközhitel-keret, ezért a bankok a igények befogadását beszüntették. Ezt követően néhány nap múlva már a beruházási hitelekre szánt forrás is kimerült.

A hitelkereteket újratöltötték, de mi lesz a másik két programmal?

Gulyás Gergely nyilatkozata szerint a 300 milliárd forintos többletforrás a két kimerült hitelkeretet tölti újra, ennek keretében euró és forint hitelek is igényelhetőek lesznek – természetesen mind kedvező kamatok mellett.

  • A forinthitelek kamata 6 százalék,
  • a zöld beruházási hitel kamata pedig 5 százalék lesz,
  • az euróhiteleké 3,5 százalék, illetve
  • a zöld beruházási hiteleknél pedig 3 százalék lesz a kamat.

Az Exim honlapja alapján csak a zöld beruházási hitel igényelhető. Ugyanakkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról nem nyilatkozott, hogy a keretbővítés következtében ismét megnyitják-e a BGH másik két programját a vállalatok között. Elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy a többletforrás csakis a túligénylés miatt elutasított hitelkérelmek kielégítését fedezi majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük