2024. június 16., vasárnap

Néhány pénzügyi tipp életkezdéshez

Meg kell hoznia az első fontos pénzügyi lépését? Kezdje el a tervezést még ma! Olvassa el ezt a cikket, hogy fontos tippeket tudjon meg a jó pénzügyi tervezéshez. Az első pénzügyi lépései megalapozhatják jövőbeli pénzügyi helyzetét, ezért fontos, hogy időt szánjon az előre tervezésre.

Pénzügyi tipp témaPénzügyi tipp összefoglaló
MegtakarításKezdjen korán megtakarítani, mert ez segíthet váratlan helyzetekben és olcsóbb, mint a hitelfelvétel.
Megtakarítási módszer kiválasztásaHatározza meg a célokat, az időtartamot és az összeget. Figyeljen a kockázatokra és kérjen szakértői tanácsot.
KöltségvetésKészítsen költségvetést, kövesse nyomon és csökkentse felesleges kiadásait.
Fizetési Számla KiválasztásaVálassza ki az igényeinek megfelelő fizetési számlát, vizsgálja meg a csomagokat, kérjen több ajánlatot.
EgészségpénztárTervezze meg az egészségügyi költségeket, kérjen adó-visszatérítést és vizsgálja meg az önsegélyező szolgáltatásokat.
BiztosításA biztosítások pénzügyi védelmet nyújtanak (utazás, élet, egészség, vagyon).
Lakásvásárlásra készülésKezdjen el megtakarítani lakásra, tájékozódjon és fontolja meg céljait.
NyugdíjTakarítson meg nyugdíjra, válassza a megfelelő formát, és ismerje meg a visszatérítési lehetőségeket.

Forrás: creditline.hu

Miért fontos a megtakarítás?

Ha van jövedelme, akkor minél korábban el kell kezdenie gondolkodni a megtakarításokon. A megtakarítások segíthetnek megbirkózni a hirtelen fellépő pénzügyi problémákkal vagy jövedelemcsökkenéssel, és elkerülheti, hogy egy nagyobb kiadás vagy vásárlás miatt hitelt vegyen fel. A rendszeres megtakarításokkal lassabban érheti el céljait, de általában sokkal olcsóbbak, mint a hitelfelvétel.

Mielőtt kiválasztja az Önnek megfelelő megtakarítási módszert,

 • Gondolja át, hogy mikor szeretne hozzáférni a megtakarításaihoz;
 • Fontolja meg, hogy mennyit és mennyi ideig tud megtakarítani;
 • Határozza meg, hogy mire fog megtakarítani;
 • Egyes konstrukciók magasabb hozamot ígérnek, de ezek a konstrukciók általában magasabb kockázattal is járnak.
 • Mindig gondosan ellenőrizze a termékek és szolgáltatások részleteit és feltételeit.

A megfelelő megtakarítási termék kiválasztásához hasonlítsa össze a különböző pénzügyi intézmények termékeit, vagy kérjen tanácsot pénzügyi szakembertől.

Pénzügyi tipp: Miért érdemes költségvetést készítenie?

Ha már rendelkezik önálló jövedelemmel, készítsen költségvetést (pl. havi és éves), hogy nyomon követhesse bevételeit és kiadásait. A költségvetés segít nyomon követni és kategorizálni a kiadásait, ami jól jöhet, ha váratlan pénzügyi nehézségekbe ütközik. A felesleges kiadások lefaragásával megtakaríthatja rendszeres jövedelmének egy részét.

Mielőtt elkezdené a tervezést:

 • Gondolja át rövid és hosszú távú pénzügyi céljait;
 • Gondolja át, hogy mennyi jövedelemre számít;
 • Válasszon egy formátumot, amelyben háztartási költségvetést vezet (használhat papírt és tollat, számítógépes programot vagy mobilalkalmazást);
 • Elemezze, hogy mennyit költött az elmúlt hónapokban, és gondolja át, hogy melyek az igazán fontos kiadások.

Hogyan válasszon fizetési számlát?

Ha már dolgozik, vagyis rendszeres jövedelemmel rendelkezik, új számlatervet kell választania a régi diákszámla helyett. Az Ön számára legmegfelelőbb számla kiválasztásához kérdezze meg több szolgáltató ajánlatát. Ha bármilyen kérdése van, ne habozzon kérdezni. A legmegfelelőbb számla kiválasztásával a banki díjakon is spórolhat.

A fizetési számla kiválasztása előtt

 • Gondolja át, hogyan változtak a fizetési szokásai az utóbbi időben;
 • Vizsgálja meg a számlacsomag által kínált egyéb lehetőségeket.
 • Vegye figyelembe, hogy hol bankol – fiókban vagy online, készpénzzel vagy bankkártyával;
 • Vegye figyelembe, hogy történnek-e átutalások és milyen gyakran;

Mérlegelje, hogy melyik számlacsomag az ideális az Ön pénzügyi céljai szempontjából. A számlaszolgáltató kiválasztásának számos módja van.

Pénzügyi tipp: Miért érdemes egészségpénztárhoz csatlakoznia?

Az egészégpénztári megtakarítás célja, hogy időben gondoskodjon a váratlan egészségügyi kiadásokról, és segítsen kifizetni az egészségének megőrzéséhez szükséges szolgáltatásokat. Fiatal kora ellenére bizonyos egészségügyi kiadásokat az egészségügyi megtakarításaiból fedezhet. Például a fogászati ellátás, a gyógyszerek és az orvosi eszközök fedezhetők az egészségügyi megtakarításokból. A befizetések után adóvisszatérítés igényelhető, és visszakerülnek az egészségügyi megtakarítási számlára. 2016. január 1-jétől az egészségpénztár önsegélyező szolgáltatásokat is nyújthat. Példák:

 • anyasági ellátások
 • tűz és természeti katasztrófák esetén járó segélyek
 • betegség és egészségi állapot miatti juttatások
 • munkanélküli ellátások
 • jelzáloghitel-törlesztési támogatás
 • idősek gondozásának támogatása
 • gyermekgondozási és iskolai (óvodai) ellátások;
 • gyógyszerek és orvosi ellátás támogatása; közüzemi számlák támogatása

Hogyan segíthet a biztosítás?

A biztosítás pénzügyi segítséget nyújthat előre nem látható körülmények között, vagy segíthet előre látható célok elérésében (például nyugdíjkiegészítésben). Íme néhány helyzet, amikor a biztosítás hasznos lehet.

Utazás előtt kössön utasbiztosítást! Ez segít csökkenteni a pénzügyi terheket baleset, váratlan betegség vagy utazás közbeni poggyász- vagy úti okmányvesztés esetén. A biztosítással nem fedezett balesetek egész életre szóló pénzügyi következményekkel járhatnak. Bizonyos esetekben az utasbiztosítás az utazás lemondására vagy törlésére is kiterjedhet.

A baleset- és egészségbiztosítás anyagi segítséget nyújthat az elmaradt munkabér fedezésére, illetve ha baleset vagy betegség következtében műtétre vagy kórházi kezelésre van szüksége.

Egy másik biztosítási típus az életbiztosítás, amelynek több típusa létezik. Az alacsony díjú kockázati életbiztosítások (néha balesetbiztosítással kiegészítve) segíthetnek a szeretteinkről való gondoskodásban. Az elérési életbiztosítás lényegében egy megtakarítási szerződés, amely lehetővé teszi, hogy a biztosítási futamidő végén pénzt kapjon. Választhatja e biztosítási típusok kombinációját is, amelyet vegyes életbiztosításnak nevezünk. A biztosítási kötvény akkor fizet pénzt, amikor a benne meghatározott esemény bekövetkezik, vagy amikor elér egy bizonyos időtartamot, de fizet a futamidő alatt bekövetkező kockázatokra is.

Ha családja van, nem szabad csak magára gondolnia. Vegye fel a kapcsolatot a biztosítókkal, és független biztosításközvetítőkkel, hogy személyre szabott ajánlatokat kapjon. Ha ingatlan vagy személyes vagyontárgyak tulajdonosa, érdemes vagyonbiztosítást kötnie. Ha lakáshitelt vesz fel, a bank megköveteli, hogy rendelkezzen lakásbiztosítással, és esetleg hitelfedezeti biztosítást is megkövetel. Ha autója van, akkor azt kötelezően biztosítania kell, de nem csak a kötelező biztosítások fontosak. Saját érdeke, hogy megvédje értéktárgyait. Mindig a megfelelő biztosítást válassza. Előre nem látható körülmények esetén a biztosító jelentős segítséget nyújthat, hiszen átvállalja az anyagi terheket. Ha bérelt lakásban él, akkor is köthet biztosítást a vagyontárgyai védelmére. Ezzel kapcsolatban további információkért forduljon a biztosítótársaságához vagy egy független közvetítőhöz vagy alkuszhoz.

papír, toll, pénzérme

Forrás: Pixabay

Pénzügyi tipp: Hogyan készüljön fel a lakásvásárlásra?

Ha lakásvásárlást tervez, minél korábban kezdje el a megtakarítást. Ennek egyik legjobb módja a lakás-takarékpénztár, amelynek előnyei a kiszámítható pénzügyi kifizetések, a megállapodás szerinti összeg különböző lakáscélokra való felhasználhatósága és a kedvező hitelezés. Felhívjuk figyelmét, hogy a 2018. október 17. után kötött megtakarítási szerződések hozamához nem adható hozzá állami támogatás. A naprakész ajánlatokról és feltételekről érdeklődjön pénzügyi szolgáltatójánál.

Mit tehet a magasabb nyugdíjért?

A nyugdíjcélú megtakarításokra már a munkába állás pillanatától kezdve gondolnia kell. Minél korábban kezdi el a megtakarítást, annál kisebb havi összeget kell megtakarítania ahhoz, hogy ugyanolyan szintű nyugdíjat kapjon. A nyugdíjcélú megtakarításoknak különböző típusai vannak (pl. nyugdíjpénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számlák, járadékbiztosítások), amelyek kockázatuk és költségük szerint különböznek egymástól.

Mielőtt kiválasztja az Önnek megfelelő lehetőséget:

 • Tájékozódjon, hogy mely megtakarítási termékek és milyen feltételek mellett téríthetők vissza az adóból.
 • Vegye figyelembe pénzügyi műveltségi szintjét, mivel a különböző termékek különböző pénzügyi ismereteket igényelnek;

Ön rendelkezik a jövedelme felett, így csak Önön múlik, hogyan takarékoskodik és hogyan kezeli aktívan a pénzügyeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük