2024. május 20., hétfő

Ismét új lakossági állampapír jelent meg

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. honlapján található közlemény szerint ismét egy újabb lakossági állampapírral lehetünk gazdagabbak: ez egy új, hosszabb futamidejű inflációkövető állampapír. Az új papír forgalmazása már megkezdődött, a lakossági befektetők 2023. március 27-étől vásárolhatnak belőle. Ugyanakkor a korábbi prémium állampapír vásárlására már nincs lehetőségünk, habár a két konstrukció majdnem hogy megegyezik.

Mit lehet tudni az új állampapírról?

Az új Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) és a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) itt a legújabb lakossági állampapír. A korábban forgalmazott, 2030/I PMÁP sorozatszámú 7 éves futamidejű inflációkövető állampapír értékesítése lezárult. A vásárlási megbízás megadására 2023. március 24-én volt lehetősége a lakossági befektetőknek utoljára a március 27-ei értéknapra.

Közel ugyanebben az időben, mindössze néhány napos eltéréssel, március 27-én indult meg az új állampapír forgalmazása. Az új konstrukció hosszabb futamidejű, prémium inflációkövető állampapír, sorozatszáma 2030/J PMÁP. Tehát a korábbi hosszú futamidejű inflációkövető állampapír kivezetésével nem szűnik meg ez a lehetőség, csupán kissé átalakul.

Szintén fontos tudni, hogy rövidebb futamidejű 2027/K PMÁP állampapír ugyanúgy elérhető a lakossági befektetőknek, mint korábban.

lakossági állampapírok összehasonlítása

Miben más az új konstrukció?

Természetesen sokakban felmerült a kérdés, hogy miért volt szükség a cserére, azaz miben más az új állampapír-sorozat. Összességében nem sok változtatás eszközöltek az új sorozatnál, így a befektetők pozíciója lényegében nem igazán változik.

Érdemes viszont összehasonlítani a két sorozatot:

  • Futamidő: Mindkét sorozat lejárata 2030-ra tehető, azonban míg a korábbi sorozat futamideje 2030. február 20-ával ért véget, addig az új állampapír 2030. március 20-án fog lejárni. Látható, hogy a futamidőnél mindössze egy hónap különbség van. (A 2030/I sorozat fennálló futamideje 6 év 11 hónap, a 2030/J sorozatnál pedig ez nagyjából 7 év.)
  • Kamatozás: A két állampapír abban is megegyezik, hogy mindkettő változó kamatozású. Ekkor a befektetők által elérhető kamat a kamatbázisból és egy előre fixált kamatprémiumból tevődik össze. Mindkét konstrukció évente fizet kamatot – leszámítva az első periódust -, akkor a kamat mértéke is változhat.
  • Kamatbázis: A két lehetőségnél a kamatbázist az infláció alakulása határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a kamatperiódus kezdő időpontja előtti esztendő áremelkedése az irányadó a következő időperiódusra. Ez jelen esetben a tavalyi átlagos áremelkedésnek felel meg, ami 14,5 százalék volt. Mindkét állampapír első periódusa 2024-ben fog lejárni.
  • Kamatprémium: Mindkét állampapírnál előre meghatározott a kamatprémium mértéke, ami 1,5 százalék. Az induló éves kamatszint tehát 16 százalék.
  • Időarányos kamat: A két sorozat kibocsátási dátuma és első kamatfizetési időpontja eltér, így az első periódusban a megszerezhető kamat is eltérő. Az első időszakra érvény időarányos kamat 15,65 százalék az új prémium állampapírnál, míg a korábbi sorozatnál ez 17,36 százalék. Az ez eltérés nem számottevő, hiszen a korábbi sorozat forgalomba hozatala óta eltelt időszakra a befektetőknek a vásárláskor meg kell fizetnie a kamatot.
  • Kamatfizetés időpontja: A két konstrukciónál a kamatfizetés időpontja 1 hónap különbséggel van: a korábbi állampapír február 20-án fizetett kamatot, míg az új sorozat minden évben március 20-án. Mindez azt is magába foglalja, hogy a korábbi prémium papír gyorsabban lekövette az infláció alakulását. Alapvetően a lassabb lekövetés az erősödő inflációnál lehet előnytelen, a lassuló inflációnál pedig előnyt kovácsolna. Mindazonáltal ilyen időperiódusok esetén ennek lényegi hatása várhatóan nem fog megjelenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük