2024. június 16., vasárnap

Újabb eurós állampapír a láthatáron – az EMÁP

Nemsokára érkezik az új eurós lakossági állampapír, az Euró Magyar Állampapír, vagyis az EMÁP. Az új lakossági befektetés március 17-től elérhető, viszont egyúttal kivezetésre kerül a jelenlegi inflációkövető Prémium Euró Magyar Állampapírt (PEMÁP). De milyen jellemzőkkel rendelkezik az új állampapír? Cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz!

Itt az új lakossági állampapír, az EMÁP

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. közleménye szerint az új eurós állampapír 2026/U néven fut, aminek értékesítése 2023. március 17-től lehetséges. Az EMÁP egy 3,5 éves futamidővel rendelkező konstrukció, így a futamidő vége 2026. szeptember 23-ára tehető. Amennyiben gondolkozol az új állampapír megvásárlásán, akkor fontos tudnod, hogy ezt csakis a Magyar Államkincstár fiókhálózatán, illetve a WebKincstár, MobilKincstár felületein keresztül teheted meg.

Szintén fontos információ, hogy az EMÁP nem biztosít minden hónapban előre meghatározott kamatot, azaz változó kamatozású papír. A kamat nagyságát a 3 havi EURIBOR értékéhez kapcsolták, így pontosan ezzel megegyező kamatot biztosít a befektetőknek. (A 3 hónapos futamidejű EURIBOR azt szemlélteti, hogy az Európában található bankok mekkora kamat mellett adnának kölcsön egymásnak eurót három hónapos futamidő esetén.)

Az Euró Magyar Állampapír - EMÁP

A kamatmeghatározás módja

Az állampapír negyedévente fizet kamatot, az éves induló kamat 2,944 százalék, ami a március 8-án – vagyis az állampapír meghirdetését megelőző napon – érvényes EURIBOR-ral megegyező mértékű. Ez időarányos három havonta 0,77 százalékos kamatot jelent. A kamatfizetés először 2023. június 23-án esedékes.

A kamat meghatározása az állampapír nyilvános ajánlattételi tájékoztatója szerint: A kamat – az első kamatperiódus kivételével – a kamatperiódus fordulónapját megelőző 5. (ötödik) munkanapra vonatkozóan, a kamatperiódus fordulónapját megelőző 3. (harmadik) munkanapon 12.00 órakor (közép-európai idő szerint), a European Money Market Institute (EMMI) által (jelenleg a https://www.emmi-benchmarks.eu/benchmarks/euribor/rate/) közzétett 3 (három) havi EURIBOR százalékos mértékével egyenlő. Amennyiben a 3 (három) havi EURIBOR értéke nulla vagy negatív, úgy a 2013. évi CLXXVII. törvény 52/A. §-ának rendelkezése alapján a kamatláb értéke 0,001%-kal, azaz nulla egész egy ezred százalékkal egyenlő.

A közleményből látható, hogy az adott időszakra érvényes kamatot minden esetben a kamatforduló előtt kerül meghatározásra. Emellett az sem lehetséges, hogy az állampapír nem biztosít kamatot az adott időszakra, vagy esetleg kamata negatív. A kamatfizetés tehát három havonta történik, ennek dátumai

  • március 23.,
  • június 23.,
  • szeptember 23. és
  • december 23.

Az EMÁP-ba csakis természetesen személyek fektethetnek be – tehát belföldi és külföldi magánszemélyek -, viszont ennek mértéke korlátozott: személyenként maximum 500 ezer darab, vagyis 500 ezer eurós névértékű papír vásárolható meg. Az ÁKK közleményéből kiderül, hogy összesen 250 millió euró névértéken értékesíthetik az új állampapírt. Az EMÁP bevezetésével közel ugyanabban az időben befejeződik az inflációkövető eurós állampapír (PEMÁP) értékesítése, így a papír utoljára március 16-án vásárolható meg.

“Az elmúlt időszakban a lakosság megtakarítása egy részét PEMÁP-ba fektette, így ennek eredményeként, a meghirdetett 2028/Y sorozat 400 millió eurós keretösszege hamarosan elfogy, új sorozat pedig nem kerül már kibocsátásra ugyanezen kondíciókkal. A 2028/Y PEMÁP sorozatból 2023. március 16-án lehet utoljára vásárolni.”

olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük