2024. június 16., vasárnap

Csak úgy menekül a pénz egy állampapír típusból

A lakosság körében az állampapír még mindig az egyik legkedveltebb megtakarítási forma, viszont az egyes típusok iránt eltérő a lelkesedés. Miközben a Prémium Magyar Állampapír nagyban felborzolta a kedélyeket, addig a MÁP Pluszból egyenesen menekítik kifele az emberek a pénzüket. Nézzük meg, hogyan alakultak a befektetések júliusban!

Továbbra is a Prémium Magyar Állampapír viszi a prímet

A múlt hónapban összesen 182 milliárd forintos növekedés ment végbe a lakossági állampapírok állományában – derült ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb adataiból. Ebben az évben július végéig tehát 700 milliárd forinttal, 9319,3 milliárd forintra bővült az állampapír állomány. A kereslet legnagyobb részét a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) tette ki. Az inflációkövető prémium papír állomány július 31-re 1881,8 milliárd forinttal 6203,4 milliárd forintra gyarapodott.

Mindez a július utolsó napjaiban elindult rohamnak köszönhető. Ekkor ugyanis akkora összeget fektettek be a magyar lakosok a PMÁP-ba, mint máskor több hónap alatt. A prémium állampapír iránti megugró kereslet alapvetően két tényezővel magyarázható:

Az augusztus elejétől elérhető 2033/I sorozatú Prémium Magyar Állampapír kondícióit kissé átalakították. A papír futamideje 10 évre emelkedett, így majd csak 2033-ban fog lejárni. Ezen felül pedig a kamatprémiumot is visszafogták, ez 0,25 százalékra csökkent. Ebből kifolyólag sokan gondolkoztak úgy, hogy gyorsan beszerzik még az 5 éves, 2028-ban lejáró 2028/L sorozatot és a 2031-ben kifutó 2031/I sorozatoz. Az utóbbi kamatprémiuma még 1 százalék volt.

Sokan menekítették pénzüket ebből a papírból

Miközben a prémium állampapír letarolta a piacot, addig a korábban szuperállampapírként emlegetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) a földbe lett tiporva. A MÁP+ állománya idén olyan mértékben megcsappant, hogy akár mondhatnánk azt is, hogy a befektetők menekítették belőle a pénzüket. Ez július végéig az 1185,8 milliárd forintos csökkenés eredményeképpen 998,2 milliárd forintra zuhant. A nyomdai úton előállított papír állománya tavaly decembere óta 114,7 milliárd forinttal, 135,8 milliárd forintra csökkent július utolsó napjára.

az állampapírok állománya

Ez valószínűleg senkit sem lepett meg. A Magyar Állampapír Plusz öt év futamideje alatt az éves hozam csupán 4,95 százalék, miközben a PMÁP korábban 16 százalékos, jelenleg pedig 15,5 százalékos kamatot biztosít. Sőt, a most kapható legújabb sorozat is 14,75 százalékos kamatot kínál. ugyan a prémium papír hosszabb futamidővel rendelkezik, és az infláció mérséklődése miatt hosszú távú hozamai nem ismertek, de jövőre még mindenképpen kiemelkedő lesz a valószínűsíthető 18-20 százalékos hozama. Ráadásul amennyiben nem szeretnénk a papírt lejáratig megtartani, akkor 1-2 százalékos költséggel ki lehet belőle szállni.

Hogyan alakult a többi állampapír típus?

A 9 százalékos kamatot kínáló Egyéves Magyar Állampapírnak sem a július volt a legjobb hónapja: tavaly év vége óta 341,2 milliárd forinttal, 466,6 milliárd forintra csökkent az állománya. A diszkontkincstárjegyek hozamától függő Bónusz Magyar Állampapír állománya növekedést könyvelhetett el. Idén július végéig 352,5 milliárd forinttal 867,2 milliárd forintra nőtt az állománya. A gyermekek számára létrejött, szintén inflációkövető Babakötvény állománya idén 30,8 milliárd forinttal bővült. Múlt hónap végére ezzel 229,6 milliárd forintra gyarapodott.

Ugyanakkor az ÁKK heti értékesítési adataiból az is látható, hogy a lakossági állampapírok állománybővülése megtorpant. Habár augusztus elején a PMÁP eladások fellendültek – további 130 milliárd forinttal bővült az állomány –, augusztus második és harmadik hetében az értékesített mennyiség már csak 20-20 milliárdot tett ki. Ez normál esetben 40-50 milliárd forint között szokott alakulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük