2024. június 13., csütörtök

Itt az új PMÁP – a változás nem mindig jó

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapjára feltett tájékoztató szerint a korábbi Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) forgalmazása véget ér. Ennek köszönhetően a mai naptól, azaz augusztus 1-től egy új, 10 éves futamidejű prémium, ugyanúgy inflációkövető papír kerül bevezetésre. Ezzel viszont lényeges változások lépnek életbe: talán a legfontosabb, hogy jóval alacsonyabb kamatprémium mellett tehetünk szert hozamra.

A forgalomban lévő két PMÁP sorozat forgalmazása lezárul

A lakossági állampapírpiacon egy olyan fordulat jön, amire talán sokan nem is számítottak: a legnagyobb népszerűségnek örvendő inflációkövető PMÁP forgalmazása lezárul. A két forgalomban lévő sorozat utoljára július 31-én hétfőn volt megvásárolható. Ez a két sorozat

  • az 5 éves futamidejű 2028/L és
  • a 8 éves futamidő mellett megvásárolható 2031/I.

Az ÁKK közleménye szerint a “…2028/L sorozatszámú és 2031/I sorozatszámú Prémium Magyar Állampapír megvásárlására irányulóan utoljára 2023. július 31. napjáig bezárólag, a 2023. augusztus 1-i értéknapra a Forgalmazók részére leadott és a Forgalmazók által 2023. augusztus 1. napján 9.30-ig az ÁKK Zrt. részére összesítetten benyújtott, 2023. augusztus 1-i értéknapra szóló vételi nyilatkozatok kerülnek a Kibocsátó által a forgalomba hozatali eljárás keretében elfogadásra.”

Ugyanakkor nem maradtál le semmiről, ha tegnap nem rohantál állampapírt venni, ugyanis augusztus első napjától, vagyis a mai naptól elérhető az új PMÁP. Ez a 2033/I sorozatszámú papír lesz, aminek már az elnevezéséből is gyanítható, hogy ez egy hosszabb konstrukció. Az új prémium papír futamideje 10 év, azonban ennél fontosabb, hogy a kamatprémium jelenősen csökken.

Milyen jellemzőkkel kerül bevezetésre az új papír?

Az új PMÁP sorozat több ponton is változik, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy a korábbi konstrukciókhoz képest milyen különbségek várhatóak. Feltehetőleg a befektetők nem igazán fognak örülni az újításoknak.

Hosszabb lesz a futamidő

Az új prémium konstrukció futamideje mindenképpen változni fog, megközelítőleg 10 év múlva fog lejárni. A futamideje egészen pontosan 9 év 6 hónap lesz, szemben a korábbi 5 és 8 éves futamidejű konstrukciókkal. Ez tehát azt is jelenti, hogy az állam hosszabb ideig fogja használni pénzünket.

A futamidő miatt elpártolni az inflációkövető állampapírtól nem releváns döntés, hiszen a befektetés kimondottan rugalmasnak mondható a futamidő alatti kiszállási lehetőség révén. A Magyar Államkincstár (MÁK) 99%-os árfolyamon veszi vissza az állampapírt a futamidő lejárata előtt, így a kiszállás mindössze 1%-os költséget von maga után. Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy ez változni fog-e az új PMÁP esetén. Azt viszont nem szabad szem elől téveszteni, hogy a visszavásárlás kondícióit a MÁK bármikor átalakíthatja. (Természetesen ez igaz a többi papírra is.)

új PMÁP

Változik a kamatozás

Az újonnan bevezetett konstrukció is változó kamatozású, azaz eltérő kamatot biztosíthat minden évben. Az adott évi kamat ugyanúgy az előző évi inflációtól függ, tehát ez jelenti a kamatbázist. Az első periódusra vonatkozó kamat a 2022-es inflációhoz van kötve, ami 14,5% volt. E tekintetben nincs semmi újítás.

A kamatbázisra jön a fix mértékű kamatprémium, a kettőnek az összege adja az adott évre a fizetendő éves kamatot. Az új PMÁP sorozatnál a kamatprémiumot 0,25%-ban határoztak meg. Ez megegyezik a most kivont 5 éves papír kamatfelárával. Mindazonáltal a lezárt forgalmazású 8 éves prémium papír kamatprémiuma 1% volt. Ez tehát azt is magával vonja, hogy az új inflációkövető állampapír induló kamata 14,75% lesz, miközben a korábbi 8 éves konstrukció induló kamatszintje évi 15,50% volt.

Módosul az első kamatfizetés időpontja

Szintén változni fog az első kamatfizetés időpontja. A most kivezetett két papír

  • 2028/L sorozatánál 2024. júliusában,
  • a 2031/I sorozatánál 2024. májusában volt az első kamatfizetés.
  • A mai naptól induló 2033/I sorozat pedig 2024. januárjában fog először kamatot fizetni.

Az utolsó fontos változtatás, hogy az egy szolgáltatónál vagy forgalmazónál vásárolható mennyiség is jelentősen lecsökkent. A korábbi PMÁP sorozatoknál legfeljebb 100 millió forintos összegben vásárolhattunk, ami most 25 millió forintra mérséklődik. A közlemény szerint “Az alacsonyabb értékesítési korláttal az ÁKK célja a lakossági program keretében a kisebb megtakarításokat kezelő állampapír-befektetők széleskörű kiszolgálása.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük