2024. április 25., csütörtök

Állampapír – több dolog is változik

A múlt hónap utolsó hetében fontos hozamváltozások mentek végbe a diszkont kincstárjegyek piacán. Ez értelemszerűen befolyásolja a többi állampapír jövedelmezőségét is. Amennyiben Neked is van állampapírod, esetleg most tervezel befektetni, akkor cikkünkből megtudhatod, hogy milyen változások történtek, milyen információkat kell most szem előtt tartani.

Miért pont DKJ?

A 2022-és év közepe fele kezdett felívelni a lakossági megtakarítók körében a diszkont kincstárjegy (DKJ). Az államkötvény ezen típusa kimondottan a rövid távú befektetési célt szolgálja, miközben hozama leköveti a piacon végbemenő általános tendenciákat. A tavalyi évben a jegybanki kamat többszöri emelésével párhuzamosan a diszkont kincstárjegy hozamok is meglódultak. Ezzel hatalmas előnyre tettek szert, hiszen a többi rövid távra szóló befektetési lehetőséghez – például a bankbetétekhez – képest kiemelkedő a hozamuk.

Állampapír – milyen trendekre számíthatunk?

2023 második fele valószínűleg a jövedelmezőség, vagyis a hozamok csökkenését fogja magával hozni. Ez a trend már el is kezdődött: a jegybank szépen lassan, immáron 100-100 bázisponttal elkezdte mérsékelni az irányadó kamatot. A lépéssel párhuzamosan az államkötvények hozamai is elkezdtek lefele mozogni. Nem is olyan régen, még május végén a 3 és a 6 havi időtávon is 13% felett stabilizálódtak a referenciahozamok. Ezek most jócskán bezuhantak, épphogy 10% felett állnak.

A hozamok mérséklődését azonban többnyire nem egy tényező idézi elő. Ez most sem így történt. Annak az intézkedésnek is szerepe volt benne, hogy a befektetési alapok egy részének kötelező lesz kibővíteni az állampapír kitettséget. Az ennek köszönhetően fellépő többletkereslet feljebb tolta a kötvények árfolyamait, miközben a hozamokat lefelé nyomta.

Hogy alakul most a Diszkont Kincstárjegy hozama?

Azoknak a lakossági befektetőknek, akik csak rövid időre szeretnék biztonságos és jövedelmező helyre helyezni megtakarításukat, azoknak  kiváló megoldás lehet valamelyik diszkont kincstárjegy. A táblázatban látható, hogy jelenleg milyen kötvények vannak, ezek megvásárlása milyen árfolyamon lehetséges, illetve mekkora hozamot biztosítanak a befektetőknek.

Diszkont Kincstárjegy információk

Gyorsan kiderül, hogy a kétszámjegyű hozamok szépen eltűnnek: 10% feletti hozam már csak az 5 hónapos, a 10 hónapos és a 12 hónapos lejáratú DKJ-nél érhető el. Ugyanezek a papírok egy hónappal ezelőtt még kedvezőbb kondíciókat kínáltak, gyakran 13%-ot is meghaladó hozamot biztosítottak.

Mi várható a Bónusz Magyar Állampapír kamatánál?

A tavaly szeptemberben bevezetett Bónusz Magyar Állampapír 2025/N sorozatának legutóbbi kamatfizetése június 30-a volt. A hónap végével lezáruló egynegyed éves időszakban 15,81%-os kamatot biztosított a papír a befektetőknek. A mostani 3 havi kamatperiódusban viszont már ennél alacsonyabb kamatra tehetünk csak szert. Ez szintén a DKJ-hozamok mérséklődésével magyarázható.

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) egy változó kamatozású konstrukció. A kamata két tényezőből tevődik össze: a kamatbázisból és a kamatprémiumból. Előbbi meghatározása a kamat megállapítását megelőző utolsó négy, háromhavi DKJ-aukción kialakult, elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozam szerint történik. A kamatprémium pedig 1%. Az már ismert, hogy a következő periódus kamatának meghatározásakor vizsgált aukciókon 12,92%-os súlyozott átlaghozam alakult ki. Ehhez meg hozzájön a kamatprémium, vagyis évi 13,92%-os hozamot kaphatnak a befektetők a mostani negyedéves időszakban.

Az említett 2025/N sorozatot jelenleg már nem lehet megvásárolni, csak az újabb, 2026/O nevű sorozat érhető el. Ez most évi 15,90%-os kamatot nyújt, amelynek kifizetése július 21-én fog megtörténni. A kifizetés után valószínűleg már egyszámjegyű kamatbázissal számolhatnak a befektetők. Természetesen ez a papír teljes kamatában is meg fog jelenni. Mostmár tehát feltehetőleg véglegesen megkapjuk majd a választ arra a fontos kérdésre, hogy melyik a jobb konstrukció: a BMÁP vagy a PMÁP. A várakozások szerint a Prémium Magyar Állampapír még minimum másfél éven keresztül lekörözhetetlen kamatelőnyt fog biztosítani a befektetőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük