2024. június 16., vasárnap

Letörték a PMÁP kedvezőségét – mibe fektessünk helyette?

Letörték a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 16 százalékos kamatát, viszont elképzelhető, hogy a június elsejével bevezetett sorozat még mindig a legkedvezőbb alacsony kockázatú befektetés. Számos állampapír és egyéb lehetőség közül válogathatunk, de mibe érdemes pénzüket fektetni, ha alacsony kockázat mellett infláció feletti hozamot szeretnénk elérni?

Ha még mindig a PMÁP a legszimpatikusabb…

Mi is írtunk arról, hogy június eső napjával megjöttek az új PMÁP sorozatok. A múlt hónapban befejeződött

  • a 0,75 százalék kamatprémiumot nyújtó, négyéves futamidejű 2027/K sorozat, illetve
  • a 1,5 százalékos kamatprémium mellett elérhető, hétéves 2030/J sorozatszámú állampapír értékesítése.

Június 1-jével pedig az új, ehhez nagyon hasonló hasonló konstrukciók kerültek bevezetésre, azonban egy nagyon fontos különbséggel: az újsorozatok éves kamatprémiuma 0,50 százalékkal alacsonyabb lett. Ezen felül a futamidő is változik:

  • a 2028/L sorozat perdiósa ötéves lesz 14,75 százalékos kamat mellett,
  • a 2031/I nyolcéves futamideje 15,50 százalékos kamat mellett érhető el az első évben.

Habár a kamatvágás mértéke csupán 0,5 százalék, attól még jogosan merül fel a kérdés, hogy megéri még PMÁP-ba fektetni? Érdemes inkább más állampapírt választani? Ráadásképp a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) már ennél magasabb, 15,9 százalékos kamatot biztosít.

Mibe érdemes most fektetni?

Attól függetlenül, hogy a PMÁP kamatprémiuma csökkent, még mindig kiemelkedő lehetőségnek számít a Magyar Államkincstárnál. Számos lehetőség közül választhatunk: BMÁP, MÁP+, EMÁP, Kincstári Takarékjegy, Egyéves Állampapír, Diszkont Kincstárjegy, azonban egyik sem érhet fel a Prémium Magyar Állampapírhoz. Sőt, ha esetleg rendelkezünk még MÁP+-szal, akkor minél előbb érdemes helyette PMÁP-ot venni.

Mibe fektessünk?

A felsorolt befektetési lehetőségek közül egyedül a BMÁP szállhat versenybe a prémium papírral. Noha a Bónusz Magyar Állampapír induló kamata kiemelkedő, ez rövid időben belül valószínűleg lényegesen csökkeni fog. Ezt az indokolja, hogy a konstrukció háromhavi kamatperiódusa sokkal gyorsabban reagál az infláció mérséklődésére, mint a prémium papír egyéves időszaka.

Első ránézésre tehát jó választás lehet a BMÁP az első periódus magasabb nyeresége miatt, azonban a rövidebb kamatperiódusok miatt gyorsabban igazodik az inflációhoz, mint a PMÁP. Most még nem is olyan szembeötlő különbség, hanem inkább 2024-ben lesz feltűnő: jövőre a prémium konstrukció a 2023-as infláció és a kamatprémium összegét biztosítja a lakossági befektetőknek, ami még a kamatvágás mellett is akár 19 százalékos hozamot nyújthat. Az idén tapasztalható pénzromlás mellett valóban nem sokat ér a 16 százalékos kamat, viszont a sejthető inflációs csökkenést követően viszonylag jó reálhozamot eredményezhet a 2024-es évre.

Állampapíron kívüli befektetési lehetőségek

Az állampapírok számos előnnyel rendelkeznek, viszont természetesen más befektetési alternatívákkal is jól járhatunk. Ha a Kincstár által nyújtott lehetőségeken túllépünk, akkor is látható, hogy más minimális kockázattal rendelkező befektetési lehetőség sem közelíti meg a PMÁP-ot. A jelenleg elérhető bankbetétek és banki kötvényajánlatok is alulmúlják az állampapír hozamát.

A jelenlegi gazdasági helyzetben és inflációs környezetben mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, hogy mibe fektetjük pénzünket. Pénzünk folyamatosan veszít értékéből, így ennek kompenzálására célszerű valamibe befektetni. Ha Te is ebben gondolkozol, csak nem tudod mibe helyezd a pénzedet, akkor a minimális kockázatú eszközkategóriából még mindig a PMÁP a legjobb ajánlat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük