2024. július 21., vasárnap

Az infláció hatása: 20%-kal többet költünk nyaralásra

Az idei évben utazni tervező magyarok átlagosan 20 százalékkal emelték meg az utazás keretét a tavalyihoz képest – derült ki a K&H Bank friss felmérésből. Az elmúlt időszakban huzamosan jelenlévő bizonytalanság és a tartósan magas infláció (ami habár csökkent, még mindig 20 százalék felett van) nagyban visszaveti a magyarok utazási kedvét. Visszaesett azok aránya is, akik hosszabb, minimum ötnapos külföldi vagy belföldi nyaralást terveznek idén.

Az infláció a nyaralást is megdrágította

Az idén vakációzni tervező hazai lakosok átlagosan 296 ezer forintot fordítanak a nyaralásra. Ez tavaly még csak 247 ezer forint volt – tudható meg a K&H első negyedéves felmérésének eredményeiből. A különbözet igencsak magas, mintegy 20 százalékos. Emögött feltehetőleg az áll, hogy az elmúlt egy évben hatalmas árdrágulás ment végbe. A tartósan magas infláció természetesen nemcsak az élelmiszereknél, hanem a nyaralásnál is érezteti hatását.

A K&H Bank a 30 és 59 év közöttiek utazási terveit mérte fel, közülük 52 százalék számolt be valamilyen külföldi vagy belföldi utazásról. Az eredményekből látszik, hogy 10-ből 4 válaszadó 100 és 300 ezer forint közötti összeget szán a nyári vakációra. Az utazással kapcsolatos keretben ugyanakkor lényeges szórás látszik: a válaszadók 8 százaléka 50 ezer forinttal kevesebből tervez, valamint 5 százalék pedig 1 millió forintot is meghaladó összegben költ a nyaralásra.

2023 nyaralásokra vonatkozó adatok

Belföldön sem megyünk hosszabb időre nyaralni

A K&H szerint a napjainkat körülövező bizonytalanság és a magas infláció visszaveti az utazási kedvünket. Hosszabb, minimum ötnapos nyaralást

  • belföldön a megkérdezettek 24 százaléka,
  • külföldön pedig 16 százalékuk tervez idén. 

A tavalyi eredményekhez viszonyítva ez lényeges csökkenés, hiszen 2022-ben 42 és 26 százalékos volt a válaszadási arány. Ugyanez 2021-ben 36 és 16 százalék volt. A két évvel ezelőtti szolid eredmények egyértelműen a pandémia miatti korlátozásokkal, idén pedig a hatalmas árdrágulással indokolható

A felmérés eredményeiből az is kiderült, hogy az utazók miből finanszírozzák az idei nyaralást. A válaszadók kétharmada (pontosan 67 százaléka) nagyrészt vagy teljes egészében, míg 24 százalékuk jelentős mértékben saját jövedelemből vagy megtakarításból fizeti az utazást. 16 százalékuknál pedig a család hozzájárulásával lesz meg a keret. A megkérdezettek 11 százaléka teljes mértékben a Széchenyi Pihenő Kártyán (SZÉP) lévő összegből finanszírozza nyaralását, míg további 39 százalékuk pedig valamelyest ebből is fizeti utazását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük