2024. június 13., csütörtök

A biztosításokat is elérte a válság szele

Csökkenő profitabilitás, mérséklődő díjbevételek és a biztosításokon is takarékoskodó ügyfelek – ezek a trendek jellemzik idén a biztosítási szektort. Mindössze az egészségbiztosítás és az utasbiztosítás területén ment végbe jelentősebb növekedés. Az utasbiztosítás területén ez olyan mértékű volt, hogy a szerződésszám megközelítette a pandémiát megelőző rekordévet is. Ugyanakkor az életbiztosítás, a casco és a lakásbiztosítás lejtmenetben van az egy évvel előtti szinthez képest.

A biztosítás összegét is inkább megspórolják az emberek

A 2023-as esztendő az eddigiekben nem alakult valami jól a biztosítási szektor számára. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból az látható, hogy az év első felében a biztosítások eredményessége a tavalyi értéket sem éri el. Ráadásul a nyári viharkárok sem könnyítik meg a helyzetet: ez alapján a harmadik negyedévben sem várható nagyobb javulás. Idén június végéig a biztosítási piac szereplői 19,3 milliárd forint adózott eredményre tettek szert, ami a tavalyi összeg kétharmadát is alig közelíti meg. 

Az életbiztosítás lehetőségéről láthatóan lemondtak az ügyfelek, ugyanis a szerződésszám 33 ezerrel lett kevesebb, mint egy évvel ezelőtt az MNB adatai szerint. Ezen belül is a második negyedévre tehető néhány ezer új szerződéskötés. A statisztikákból kiderült, hogy a vegyes életbiztosítások nem túl népszerűek most az ügyfelek körében. Ugyanakkor az egyszeri díjasok közül is sok olyan volt, amelyeket a biztosítottak nem újítottak meg. Ezt bizonyítja, hogy a második negyedévben 10 ezres csökkenés ment végbe. Feltehetőleg erre hatást gyakorolt az is, hogy az egyszeri díjas életbiztosításokat is terheli a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) július elejétől. 

Az életbiztosítás most nem élvez prioritást

Az életbiztosítás területén a legnagyobb hajtóerővel a nyugdíjbiztosítás bír, amely személyi jövedelemadó kedvezményt is élvez. Az idei évben a 31 ezret is meghaladta az új szerződések száma. Ennek eredményeképpen már 467 ezer fő rendelkezik nyugdíjbiztosítással, ebből háromnegyedük unit-linked biztosítást kötött.

A szerződésszám visszaesése mellett a díjbevételek sem alakultak túl jól az életbiztosításoknál. Éves viszonylatban a visszaesés 17 százalék volt, azaz mintegy 295 milliárd forint bevételt generáltak az első félévben. Habár a nyugdíjbiztosítás területén 16,7 százalékos bővülést tapasztalt a jegybank, az új szerződésszám tekintetbe vételével ez épphogy felveszi a versenyt az infláció mértékével.

A szerződésszám változása 2022-ben

Néhány szolgáltatásnál azonban drasztikus romlást mért az MNB. Ilyen például a vegyes életbiztosítás területe, ahol a 2022-es díjbevételeknek csupán 42 százaléka folyt be eddig. A nem nyugdíjcélú unit-linked biztosítások díjbevételénél is 10 százalékos visszaesés tapasztalható. Ezek az adatok azt sejtetik, hogy sok olyan ügyfél volt, aki inkább visszavásárolta vagy nem újította meg kötvényét. Emellett az is elképzelhető, hogy sokan szüneteltették, esetleg mérsékelték befizetéseiket.

Mindazonáltal van olyan terület is, ami a válság ellenére jól teljesít, ez pedig az egészségbiztosítás. Erre a területre 5,4 milliárd forint érkezett az év első felében, ami 44 százalékkal haladja meg a tavalyi összeget.

Az utasbiztosítás is kiemelkedően teljesített

A nem életbiztosítás típusú biztosításoknál csupán kismértékű, 77 ezer darabos emelkedés volt tapasztalható az új szerződések tükrében. Ez pedig egyértelműen az utasbiztosítások növekvő számával magyarázható. A második negyedévben ebből 254 ezer eseti díjas szerződés született. Ez pedig 75 ezerrel több, mint 2022-ben. Az első fél év tekintetében pedig a 469 ezer darabhoz közelítetett az eseti díjas szerződésszám, ami épphogy 1000 darabbal alacsonyabb, mint a járványhelyzeti előtti csúcs.

A vagyonbiztosítás területén több helyen csökkenés ment végbe. Ez arra enged következtetni, hogy a családok ennek az összegét is igyekeztek megspórolni. A tavalyi év második félévéhez képest a casco-szerződések száma is csökkent 12 ezerrel. Az adatok szerint körülbelül minden hatodik autóra kötnek cascót.

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest a lakásbiztosítások is mérséklődtek. 2024-től kezdődően viszont minden márciusban egy hónapos felmondási lehetőséget kapnak az ügyfelek, ami nagy változást hozhat a piacon. Többek között az is elképzelhető, hogy az olcsóbb szerződéseket kereső ügyfélszám megemelkedik, így többen fognak biztosítót váltani, mint korábban. Az is lehetséges, hogy a rendeletnek köszönhetően többen fognak lakásbiztosítást kötni. Olyan forgatókönyv is megvalósulhat, hogy sokan ebben az időszakban azért fogják felmondani a szerződést, hogy a biztosítás díját megspórolják. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük