2024. április 25., csütörtök

Életbiztosítás, avagy nem mindegy, hogy mit választunk 

Ahogyan megválogatjuk, hogy milyen tejet, húst, ruhát vagy éppen virágot veszünk, így az sem mindegy, hogy a biztosítási ajánlatok sokaságából melyiket választjuk. Ha eldöntöttük, hogy már pedig mi életbiztosítást szeretnénk kötni, akkor megtörtént az első lépés, megszületett az elhatározás. Itt viszont nem ér véget a gondolkodás folyamata, hiszen nem mindegy, hogy mire szeretnénk az életbiztosítást kötni. Az életbiztosítás témájával viszonylag keveset foglalkozunk, úgyhogy járjuk most kicsit körbe!

Az életbiztosítás nem összekeverendő a balesetbiztosítással

A halál gyakorlatilag két felől érkezhet: betegségből vagy balesetből kifolyólag. A balesetbiztosítás hasznos, viszont önmagában nem elegendő, hiszen nem véd teljeskörűen. Ez esetben tehát a biztosító csakis akkor fizet, ha a halál valamilyen balesetből ered. Az ilyen esetek sokkal kevesebbszer fordulnak elő, mint a betegségből eredő eltávozás. Erre az életbiztosítás jelenthet megoldást. Ha éppen a mélytengeri búvárkodás vagy a cirkuszi mutatványok a hobbid, akkor persze kiváló megoldás lehet számodra a balesetbiztosítás is. Ekkor viszont több mint valószínű, hogy a biztosító nem vállalja fel a veled és a hobbiddal járó kockázatot.

Az egyes balesetek – mint például az otthoni, munkahelyi, tűz általi – mindössze 1,6%-os arányt képviseltek az összes 2021-es haláleseten belül. Ebből is látszik, hogy tényleg nem gyakori a baleset általi halálozás, így a balesetet fedező biztosítások díja többnyire alacsony, sőt életkortól is független. A biztosítási ajánlatok között olyan csomagtermékek is találhatóak, amelyeknél a baleseti halál áll a lista élén tetemes biztosítási összeggel. Ez azért van, mert a biztosító számára ez jelenti a legalacsonyabb vállalt kockázatot. A biztosító kockázatának növekedésével a biztosítási összegek csökkennek. A komolyabb betegségekre – amelyek a leggyakrabban vezetnek halálhoz – szóló fedezet általában alacsonyabb, mint a baleseti védelem egytizede. Nem véletlen találták ezt így ki, hiszen csakis ilyen módon tudnak alacsony árú csomagokat kínálni.

Milyen alkategóriák vannak?

életbiztosítás jellemzői

Gondolj magadra és köss életbenléti szolgáltatást nyújtó biztosítást!

Amennyiben már a családod életbiztosítása elintézve, akkor gondolj magadra is! Az úgynevezett életbenléti szolgáltatást nyújtó biztosítások, esetleg kiegészítő fedezetek kimondottan rád vonatkoznak. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy rokkant leszel, hosszú ideig betegeskedsz, így nem tudsz dolgozni, akkor a biztosító által fizetett pénz kihúzhat az átmeneti bajból. Sőt, erre az esetre akár hitelfedezeti életbiztosítást is érdemes lehet kötni.

Ekkor sem szabad megfeledkezni arról, hogy a biztosító milyen esetben fizet: csak baleset esetén vagy bármi más miatt is. Ezeknek a biztosításoknak az árképzése nagyon hasonló, mint az életbiztosítás esetén, vagyis a baleseti olcsóbb, miközben a többi okú térítés drágább. Emögött is ugyanaz az elv húzódik: ritkább a baleset, mint a betegség általi halál.

Kritikus betegségekkel szemben is biztosíthatjuk magunkat

Az életet veszélyeztető betegségek már az éves halálesetek 60%-áért felelősek. Ennek tükrében a baleset bekövetkezésére vonatkozó biztosítási védelem drága mulatság, ugyanis a biztosító itt már magasabb kockázatot vállal. A konstrukció legnagyobb előnye, hogy már a diagnosztizálást követően is fizet a biztosító, vagyis ezt a pénzt már befektetheted a meggyógyulásodba.

Az egészségbiztosítás is jó megoldás lehet 

Az egészségbiztosítás szintén kifejezetten hasznos lehet, ugyanis a magánegészségügyi ellátásokat teszi finanszírozhatóbbá. Ezzel a biztosítással a magánklinikák és egyéb egészségügyi intézmények szolgáltatásait nem neked kell teljes mértékben kifizetni. Az ajánlatok között több egészségbiztosítás közül szemezgethetünk, viszont nem mindegy melyiket választjuk, ugyanis eltérő szolgáltatáscsomagokat tartalmaznak. A szerződés megkötésekor meg kell határoznod, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb. Ez esetben egy 1 éves időszakra van megállapítva egy keretösszeg, amelyet szükség esetén akár teljesen kimeríthetsz.

Amennyiben rendelkezel egészségbiztosítással, akkor először érdemes a biztosító ellátásszervezőjével felvenni a kapcsolatot, hogy milyen szolgáltatásra lenne szükséged, illetve ezt melyik jóváhagyott klinikán tudod igénybe venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük