2024. július 21., vasárnap

Nyugdíjbiztosítás: típusok, adózás, TKM

Pénzügyi biztonságot szeretne teremteni Önmagának? Ahhoz, hogy idős korában ne okozzon gondot a pénzügyi gondok megoldása, kezdje el a megtakarítást már most! A nyugdíjbiztosítás Önnek is ideális lehet.

Már akkor el kell kezdenie a nyugdíjas évei tervezését, amikor még dolgozik. A korai nyugdíjazásra való megtakarítás három formában történhet:

Fontos tudnivalók a nyugdíjbiztosításról
NyugdíjbiztosításNyugdíjcélú megtakarításokra kötött életbiztosítás halál- és rokkantsági biztosítással. A befizetett összeget a biztosító befekteti.
Típusok– Klasszikus nyugdíjbiztosítás: A biztosító dönti el a befektetés módját és kifizeti a szerződésben meghatározott összeget. – Unit-linked nyugdíjbiztosítás: A biztosított választhat befektetéseket és a lejáratkor a befektetési egységek értékét kapja.
AdózásA nyugdíjkorhatár elérésekor az aktuális biztosítási összeget adómentesen kapja meg az ügyfél. Ez előtti felmondás esetén adóköteles lehet.
TKMA teljes költséghányad (TKM) az életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások költségeinek összehasonlítására szolgál.
Kinek ideálisAzoknak ajánlott, akik nyugdíjcélú megtakarítást szeretnének, rendszeresen vagy egyszeri befizetéseket tesznek, és az adókedvezményeket szeretnék kihasználni.
Forrás: creditline.hu

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás a nyugdíjcélú megtakarításokra kötött életbiztosítás, amelyhez a megtakarítások összegétől elkülönítve halál- és rokkantsági biztosítás is járul. A fogyasztó által befizetett összeget a biztosító a költségek levonásával a biztosítás típusától és az ügyfél választásától függően különböző módon fekteti be.

Kinek ideális a nyugdíjbiztosítás?

Azoknak, akik

  • nyugdíjcélú megtakarítást szeretnének kötni
  • Rendszeres vagy egyszeri befizetéseket szeretnének teljesíteni, és ezeket további befizetésekkel kiegészíteni,
  • a megtakarítás mellett fontosnak tartják a biztosítást is,
  • közép- vagy hosszú távra akarnak megtakarítani és adókedvezményeket akarnak igénybe venni; és
  • garantált összeget és kamatot szeretnének kapni alacsony kockázatú befektetésekből, vagy többféle befektetési lehetőség és magasabb kockázatú befektetés közül is választani szeretnének, hogy magasabb hozamot érjenek el.

A folyamatos díjú biztosítások rendszeres kifizetésekkel járnak. Fontolja meg, hogy ezt hosszú távon megengedheti-e magának. A lejárat előtti visszaváltás jelentős veszteségeket eredményezhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli hozamokra. Nézze meg alaposan a termék költségszerkezetét és a feltételek listáját. Ha a pénzeszközök rendelkezésre állnak, fontolja meg az egyszeri termékek használatát.

Milyen típusok léteznek?

A klasszikus nyugdíjbiztosítási termékek esetében a biztosító dönti el, hogy a biztosított által befizetett díjakat hogyan fekteti be. A biztosítási esemény bekövetkezésekor a biztosító kifizeti a szerződésben megállapított összeget, amelyet a befektetés teljesítményének megfelelően felosztott jövedelemmel növelhet.

A unit-linked termékeknél a biztosított megválaszthatja, hogy a biztosító milyen típusú és kockázatú befektetésbe (eszközalapba) fektet be. Így a befektetési kockázatot a biztosított viseli, aki a lejáratkor a befektetési egységek jelenértékét kapja.

A következő biztosítási díjtípusok közül választhat

Kétféle biztosítási díjtípus létezik: rendszeres és egyszeri biztosítási díj. Az egyszeri biztosítások díját a szerződés megkötésekor azonnal meg kell fizetni, míg a rendszeres biztosítások díját a szerződéstől függően havonta, negyedévente, félévente vagy évente lehet fizetni. A legtöbb biztosítási szerződés a rendszeres vagy egyösszegű díjak mellett lehetővé teszi az eseti befizetéseket is.

A nyugdíjbiztosítás speciális, de miért?

Először is azért, mert ez egy módja a nyugdíjas évekre való felkészülésnek. Erre a célra a biztosított az éves díj 20 százalékát, de legfeljebb évi 130.000 forintot kaphat vissza. A visszatérített összeg hozzáadódik a meglévő egyenleghez. Egyszerre több öngondoskodási termék választására is van lehetőség, ebben az esetben a visszatérítendő összeg legfeljebb évi 280.000 Ft lehet.

Mikor juthat hozzá a nyugdíjbiztosítás összegéhez?

Főszabály szerint akkor, amikor a nyugdíjra vagy a szerződésben meghatározott egyéb biztosítási eseményre való jogosultság keletkezik. Ha az igényt ezen időpont előtt nyújtják be, azt visszavásárlásnak nevezik, és a szolgáltatás összegét a visszavásárlási táblázat határozza meg a lejárattól hátralévő biztosítási idő függvényében, és a biztosító magas díjakat számíthat fel.

Mi az a TKM?

A unit-linked életbiztosítások és egyéb nyugdíjbiztosítások költségszintjének összehasonlítása az úgynevezett teljes költséghányad (TKM) segítségével történik. A TKM azt mutatja meg, hogy a felmerült költségek figyelembevétele után mekkora átlagos hozam szükséges ahhoz, hogy lejáratkor legalább a kötvényre befizetett díjhoz hozzájusson az ügyfél.

A hozam adóköteles

A nyugdíjkorhatár elérésekor az aktuális biztosítási összeg adómentesen kerül kifizetésre. Ha a szerződést a nyugdíjkorhatár elérése előtt mondják fel, az a hatályos adótörvények szerint adóköteles.

A nyugdíjbiztosítások nyugdíjkorhatár elérésére optimalizált termékek, és az idő előtti felmondás jelentős költségekkel járhat, valamint az adókedvezmény 20%-kal növelt összeg visszafizetési kötelezettségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük