2024. június 15., szombat

Magánnyugdíjpénztár: csalódottak a nyugdíjba vonulók

A nyugdíjba vonuló magán-nyugdíjpénztári tagok igencsak kellemetlen helyzetbe kerültek, hiszen nulla körüli vagy tényleg csak minimális reálhozamhoz jutnak. Ez esetben két lehetőségük van: vagy a 100 százalékos nyugdíjat kérik és lemondanak a pluszpénzről, vagy pedig kivárhatnak, hátha bekövetkezik a fordulat és a kasszák újra infláció feletti hozamot termelnek. Utóbbi esetben a reálhozamon felül visszamenőlegesen is kiigazítja a magánnyugdíjpénztár a nyugdíjat.

Nehéz helyzetbe kerültek a nyugdíjasok

A magánnyugdíjpénztár, mint nyugdíj kiegészítési lehetőség valamelyest biztonságot nyújthat a leendő nyugdíjasoknak. Ugyanakkor jelenleg inkább csalódottságot érezhetnek a most nyugdíjba vonuló tagok, akik a reálhozamhoz szeretnének hozzájutni. A jelenlegi helyzetben nagyon úgy tűnik, hogy szinte semmi reálhozam nem jár, esetleg csak pár tízezer forinthoz juthatnak. Ráadásul a fennmaradó részt át kell utalni a tb-be, ha a 100 százalékos állami nyugdíjat választják.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magánnyugdíjpénztár tagjai a számítások szerint többnyire az állami nyugdíj mindössze 80-85 százalékra jogosultak. Ugyanakkor a pénztárak nem képesek akkora mértékű járadékot biztosítani, hogy az kiegészítse a nyugdíjat. Ebből kifolyólag sokan inkább visszalépnek. A nyugdíjpénztárakra rájár a rúd, hiszen azoknál, akik a negatív hozamok miatt rossz helyzetbe kerültek, az államnak közbe kellett lépni.

A magánnyugdíjpénztár hozamát elviszi az infláció

A magánnyugdíjpénztárak portfóliói alapvetően nem teljesetlenek rosszul: június közepén körülbelül 7-11 százalék körüli pluszt termeltek. Ez viszont még mindig kevés, hiszen a tartósan magas inflációt és a tavalyi gyenge hozamokat nem képes ellensúlyozni. Nem is olyan régen, mintegy 2-3 éve még milliós összegeket kaphattak vissza azok a pénztári tagok, akik visszaléptek a tb-be. Erre azért volt lehetőség, mert 2021-ig az infláció elenyésző volt, néhány évben még negatív is volt, így a magánnyugdíjpénztárak még reálhozamot is termeltek. A tagok pedig az infláció feletti hozamhoz juthatnak hozzá.

Az elmúlt időszakban azonban hatalmas változások mentek végbe a világban. Ennek részeként az infláció is csúcsokat döntögetett, azonban májusban már láthatóan csökkent. Szintén nem kedvezett a pénztáraknak az orosz-ukrán háború és az amerikai bankválság. Ezek az erőtlen tőzsdéken és a nem túl jól teljesítő, régebben vásárolt, jelenleg alacsony kamatúnak minősülő állampapírokon többnyire negatív hozamot értek el.

A magánnyugdíjpénztárak 2022-es átlagos nettó hozama -7,51 százalékon állt (a záró vagyonnal súlyozva). A negatív hozam és a magas infláció együttesen oda vezetett, hogy a korábbi időszakban összegyűjtött reálhozam eltűnt. A szegmens 12 portfóliójából csupán 3 ért el pozitív eredményt a tavalyi évben. 10 éves távlatban pedig összesen 4 magasabb kockázatú növekedési portfólió zárt pozitív reálhozammal. Ugyanakkor azok a tagok, akik most vonulnak nyugdíjba általában a legalacsonyabb kockázati besorolású klasszikus alapokat választották.

Milyen lehetőségei vannak a tagoknak?

Azon magán-nyugdíjpénztári tagok előtt, akik most terveznek nyugdíjba menni, több lehetőség áll. Egyrészt dönthetnek úgy, hogy visszalépnek az állami tb-be és megkapják a teljes állami nyugdíjat. Emellé felvehetik a reálhozamot is, amennyiben rendelkeznek vele.

Másrészt arra is van lehetőségük, hogy elfogadják a csökkentett mértékű nyugdíjat és továbbra is pénztári tagok maradjanak. Ugyanakkor abban az esetben, ha a pénztár megkezdte a járadékok kifizetését, akkor már a nyugdíjas nem léphet vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Harmadrészt pedig választhatják azt is, hogy ugyanúgy tagok maradnak a pénztárban, viszont kifizetést nem kérnek. Ez esetben az állam a mérsékelt nyugdíjat biztosítja, viszont megmarad a megtakarításuk a magánnyugdíjpénztárban. Ezt követően bármikor visszaléphetnek a tb-be. Ekkor viszont visszamenőlegesen is hozzájuthatnak a teljes állami nyugdíjhoz és a reálhozamhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük