2024. május 20., hétfő

Az infláció miatt jelentősen emelkednek a banki díjak

Az infláció természetesen a bankszámlákra is hatást gyakorol. A legtöbb számlatulajdonos hatalmas drágulásra számíthat, sokan már tapasztalják is. Az OTP Bank március elején drágította árait, a K&H és a Raiffeisen Bank ügyfelei pedig április elején számíthatnak ugyanerre, míg az Unicredit és a CIB Bank május 1-től növeli árait.

Az infláció miatt emelkednek jelentősen a bankszámla költségek

Az elmúlt években nem kellett azzal számolnunk, hogy elszállnak a banki díjak, hiszen az alacsony infláció nem tette ezt szükségessé. Most viszont olyan magasra emelkedett az infláció, hogy a bankoknak is lépni kell. A szakértők szerint két év alatt legalább 20 százalékos növekedés történhet a banki díjakban. Míg tavaly még csak 5,1 százalékkal emelkedtek a díjak, addig idén már 14,5 százalékos drágulás következhet be a magas infláció miatt. Az egyes bankok eltérő dátumra tűzték ki az emeléseket.

Ebben is az OTP Bank az élenjáró, aki már március 1-től megemelte díjainak többségét. A Bázis számla legolcsóbb díja 50 forinttal emelkedett, így már 400 forintot kóstál. Ez megfelel a korábban említett 14,5 százalékos emelésnek. Azok az ügyfelek, akik nem részesülnek kedvezményekben, nem teljesítik az akciós előírásokat (pl. aktív számlahasználat és előre meghatározott mértékű minimum jövedelem), illetve postán keresztül kérik havi számlakivonatukat, ők 170 forintos emelést szenvedhetnek el. Ebből látszik az is, hogy az OTP a postai díjak drágításával is élt. A Smart csomag esetében a normál díj – postai kivonat mellett – 950 forintról 1090 forintra emelkedett.  Amennyiben részesülsz kedvezményekben, illetve megelégszel elektronikus kivonattal, akkor a számla ugyanúgy ingyenes marad, mint eddig.

A neheze még hátra van

A K&H Bank április első napjára időzítette a díjak emelését. A bank kalkulációja szerint a drágulás néhány esetben meghaladja a 14,5 százalékot és elérheti a 20 százalékot is. A Minimum plusz nem kedvezményes csomag esetében a 866 forintos havidíj 1036 forint lesz áprilistól. A bankszámla kedvezményes változatánál is hasonló mértékű drágítást eszközölnek. Abban az esetben, ha minimálbérrel megegyező jövedelem érkezik a bankszámlára, valamint minimum félmillió forint összegű megtakarítással rendelkezik, annak az ügyfélnek továbbra is ingyenes a számlavezetés. A magasabb kategóriába tartozó (nagyobb mértékű jóváírás és befektetési állomány) csomag havonta mintegy ötödével lesz drágább.

A banki költségek módosításának dátuma bankok szerint

Most még a lakossági mobilinfo ingyenes, viszont áprilistól ez már 444 forintba fog kerülni. Elküldött üzenetenként (vagyis az sms szolgáltatásért) 45 forintot kell majd fizetni. A mobilbank mostani 131 forintos díja 150 forintra emelkedik, ami ténylegesen az inflációnak megfelelő áremelkedés. Ugyanakkor ezt akciósan elengedik 2023. június legvégéig. Az átutalások díjai is emelkednek, ott jellemzően ez a 14,5 százalékos növekedés lesz majd tapasztalható. Ugyanez igaz a kártyadíjakra is. A választható utasbiztosítás drágulását a „banki egyéb beszerzési költségének emelkedésével” magyarázzák, viszont ez nem jelent lényegesebb drágulást: az éves 6 ezer forintos díj 6200 forintra emelkedik.

Szintén az április eleji emelőkhöz csatlakozik a Raiffeisen Bank. A Díjnyertes bankszámla esetében, ha nem teljesül a minimum jóváírás, illetve nem megfelelő az aktív kártyahasználat – vagyis nem használja havonta minimum 20 alkalommal bankkártyáját -, akkor a havidíj 2160 forintról 2473 forintba fog kerülni. A Mindennapok 2.0 számlacsomagot használó ügyfelek pénztárcáját a havi 708 forint helyett már 810 forint fogja terhelni. Az automatikus sms is drágul: 26 forint helyett 29 forint lesz darabja.

A későbbi emelők:

  • Május elsejétől az Unicredit is végrehajtja inflációs díjemelését. Néhány díjtétellel kapcsolatos akció megszűnik, míg néhány pedig június végéig meghosszabbításra kerül.
  • A CIB Bank is május 1-től emeli díjait. Például a népszerű ECO számlacsomagért havonta majdnem 3 ezer forintot kell majd fizetni az ügyfeleknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük