2024. július 19., péntek

Újabb bankkal gyarapszik az OTP

December közepén köttetett meg a szerződés, miszerint az OTP Bank újabb taggal bővül: az üzbég Ipoteka Bankot vásárolta meg. A bank részvényei az Üzbég Pénzügyminisztérium tulajdonát képezik, amelyeket az OTP Bank 100%-ban megvásárol. Ez két lépésben fog történni: jelenleg a részvények háromnegyedét szerzi meg a bank, a további egynegyedét pedig az első tranzakció pénzügyi zárását követően 3 évvel később. A megvásárolt bank Üzbegisztánban az ötödik legnagyobb bank, bankpiaci részesedése 8,5 százalék, lakossági ügyfélköre 1,6 millió fő.

Hogyan jutott el az OTP Bank a vásárlásig?

Az üzbég kormánnyal való tárgyalások 2020-ban év végén kezdődtek meg, aminek célja a bankrendszer privatizációjához való hozzájárulás volt. A megbeszélések eredményeképp az értékesítésre vonatkozó szándéknyilatkozatot 2021 őszén elfogadták. A vásárlásban a következő lépés a szerződés aláírása volt, ami most decemberben érkezett el. Szintén fontos eredmény, hogy az OTP Bank és az International Financial Corporation (IFC) egyezséget kötött arról, hogy az Ipoteka Bank ügyében a jövőben kooperálnak, ami mindenféleképpen előnyös, hiszen az IFC már néhány éve finanszírozást és átalakítási támogatást biztosít a megvásárolt banknak, így az OTP Bank tulajdonában is megtartja gyakorlatát az IFC.

“Nagy lehetőségnek tartjuk részvételünket az üzbég bankrendszer privatizációjában. Célunk, hogy hosszútávon az OTP Csoport az üzbég bankpiac meghatározó szereplője legyen. Az Üzbegisztánban megkezdett reformok remek alkalmat kínálnak arra, hogy egy új fejezetet nyissunk az OTP Bank történetében.” – jelentette ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Az Ioteka Bank megvásárlása
creditline.hu

Miért előnyös a tranzakció az OTP Banknak?

Az OTP Bank a közelmúltban már több taggal is bővítette a bankcsoportot, amelybe különféle bankokat válogattak össze. Európai szinten az OTP Csoport már 11 országban található meg, viszont a legújabb akvizíció révén tovább folytatódik a terjeszkedés. Az egybeolvadás célja nemcsak az újszerű tapasztalatszerzés, hanem az üzbég gazdaság növekedésének elősegítése az újszerű pénzügyi termékeken és szolgáltatásokon keresztül, miközben a banki részvényesek részére is értéket teremt a tranzakció.

Üzbegisztán lakossága megközelítőleg 36 millió fő, az Ipoteka Bank mérlegfőösszege alapján az ötödik legnagyobb helyi bank 8,5 százalékos piaci részesedéssel, 1,6 millió főt meghaladó lakossági  és jelentős mértékű vállalati ügyféllel, 39 régióközpontként tevékenykedő bankfiókkal, illetve 193 ügyfélkapcsolati ponttal, így számos lehetőséget nyit meg az OTP Bank előtt.

Az Ipoteka Bank két leányvállalattal rendelkezik: az egyik az Ipoteka Leasing – aminek nevéből is látható, hogy a pénzügyi lízingre specializálódott -, a másik pedig az Ikon Sugurta, ami pedig biztosítási tevékenységet folytat. A megvásárlás a két leányvállalatot is magába foglalja.

Az elmúlt három év tekintetében lényegesen bővült az üzbég bankpiac, így az Ipoteka Bank is jelentős növekedést ért el:

  • a hitelállomány éves szinten átlagosan 20%-kal,
  • a betétállomány átlagosan évi 24%-kal növekedett.

„Az OTP Bankkal kötött adás-vételi szerződés aláírása teljes mértékben összhangban van Üzbegisztán stratégiai kezdeményezéseivel, amely alapján a vonatkozó elnöki rendeletnek megfelelően lépésről-lépésre kerül sor a nagy állami bankok stratégiai befektetők általi privatizációjára.” – nyilatkozta az aláírás után Timur Ishmetov, az Üzbég Köztársaság pénzügyminisztere.

Az OTP Bank üzbég piacra történő belépésével a piaci verseny erősödése, a menedzsment minőségi javulása, illetve a bank szolgáltatásportfoliójának minőségi fejlődése várható. Üzbegisztán bankpiaca milliónyi új lehetőséget teremt az OTP Banknak az ügyfélbázis és az ügyfélelvárások változásának tekintetében egy fokozatosan nyíló gazdaságban. A tranzakció első lépése valószínűsíthetően 2023 első felében fog megtörténni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük