2024. október 18., péntek

5 tipp a megfelelő albérlet megtalálásához

Nyáron minden évben felpezsdül az ingatlanpiac: mind az albérletek, mind pedig az eladó lakások iránti kereskedet megugrik. Nem véletlen ez, hiszen ekkor derül ki, hogy kit melyik felsőoktatási intézménybe vették fel, így megindul a roham a lakhatás biztosításáért. Az albérlet keresés bár egyszerű feladatnak tűnhet, nagyon nem az, hiszen számos tényezőt figyelembe kell venni és több kérdést is tisztázni kell. A lehető legjobb albérlet megtalálásához adunk most 5 fontos pénzügyi tippet!

1. tipp: Készítsünk költségvetést!

Minden nagyobb pénzügyi döntésnek, így az albérlet keresésnek is egy költségvetés nyújtja az alapot. Ez nemcsak akkor jöhet jól, ha mi magunk fizetjük az albérletet, hanem akkor is, ha a szülők vagy a család segít be. A költségvetésből ugyanis látni fognak minden anyagi részletet. Például nem szabad csakis a bérleti díjjal számolni, hiszen ehhez még hozzáadódik a rezsi és a közös költség is, ami több tízezer forint lehet. Sőt, a legtöbb albérlet esetében 2 havi kauciót is kérnek, így ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Amennyiben mi magunk finanszírozzuk a lakhatást, akkor pedig érdemes tételesen felsorolni, hogy mire és nagyjából mennyit költünk egy hónap alatt. Ekkor figyelembe kell venni az utazás, tömegközlekedés, étkezés, sport- és szabadidős tevékenység költségeit is.

2. tipp: Nézzünk meg több lehetőséget!

Bár az albérlet keresés egyszerűnek tűnhet, jó pár órát kell az interneten bogarászni, mire találunk néhány olyat, ami megfelelő lehet. Természetesen a bérleti díjon felül az is fontos, hogy mennyi a közös költség, a rezsi, a kaució, hol helyezkedik el, milyen lehetőségek vannak a környékben.

Ebből kifolyólag érdemes lehet több albérletet is megnézni, mielőtt döntést hozunk. A legjobb esetben ezeket rövid időn belül célszerű letudni, hogy össze tudjuk hasonlítani. Általában fotózni is van lehetőség, de jegyzetelhetünk is, hogy az adott lakásnál mi az, ami tetszett és mi az, ami nem. Ezzel a módszerrel könnyebben összehasonlíthatjuk az egyes lehetőségeket.

3. tipp: Vizsgáljuk meg alaposan az ingatlant!

Az albérlet keresés nem ér azzal véget, hogy találtunk egy szép és megfizethető lakást. Az ingatlant érdemes alaposabban is megvizsgálni, hiszen olyan helyeken is jelentkezhet probléma, amire nem is gondolnánk. A fontosabb szempontokról érdemes előzetesen egy listát készíteni és azon minden lehetséges albérlet esetében végigmenni.

Már a lakásba belépve érhetnek minket ingerek, például információval szolgálhat, hogy milyen szag/illat van a lakásban. Többek között a dohos szag már gyanúra adhat okot. Ennek részeként célszerű lehet megvizsgálni a falat és a plafont, kiváltképpen a foltokat és kizárni a penész lehetőségét. Érdemes kipróbálni a csapokat, a vécét, a villanykapcsolókat, sőt a lakás mellé járó háztartási gépeket is. 

4. tipp: Győződjünk meg a tulajdonos megbízhatóságáról!

A kedvező áron elérhető, jó elhelyezkedésű kiadó ingatlanok rendszerint gyorsan gazdára találnak. Ebből kifolyólag a leendő albérlőnek már az elején jó benyomást kell magáról festenie, hogy képes megfelelően gondoskodni a lakásról, nincsenek rossz szokásai, nem okoz károkat, nem zavarja a szomszédokat. Az is jó pont lehet, ha a leendő bérlőként közöljük, hogy ki finanszírozza az albérletet, dolgozunk-e iskola mellett, esetleg rákérdezünk a lakhatással kapcsolatos szabályokra.

Ugyanakkor legalább annyira fontos, hogy az albérlőt is meggyőzze a tulajdonos. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a lakástulajdonosok valójában csalók: megállapodnak az albérlővel, átveszik az első havi bérleti díj és a kaució összegét, majd eltűnnek. Ezt elkerülhetjük azzal, hogy online lekérjük az ingatlan tulajdoni lapját, majd kérünk a tulajdonostól egy igazolást, hogy a megbízott jogosan jár el a bérbeadás során. Érdemes lehet korábbi számlákat is kérni, hogy pontosan lássuk mennyibe fog kerülni a rezsi.

5. tipp: Alaposan foglaljunk mindent bele a szerződésbe!

Amennyiben az albérlet keresés lement és megtaláltuk leendő otthonunkat, akkor a szerződés megkötése következik. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen ebben mindkét fél a saját érdekeit kívánja érvényesíteni. Éppen ezért minden esetben a lehető legnagyobb részletességgel foglaljunk bele mindent a szerződésbe! 

A szerződésben érdemes néhány problémára, vitás kérdésre és azok megoldásaira is kitérni, amely a későbbiekben útmutatóként szolgálhat. Ami a szerződésben rögzítésre kerül, az a biztos, így nem érhetnek meglepetések.

Az albérlet keresés kapcsán gyakran merül fel az az aggály, hogy a tulajdonos bármikor eladhatja a lakást a bérlők feje fölül, esetleg saját maga költözne be. A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében célszerű lehet hosszabb felmondási időt a szerződésbe foglalni. Azt is fontos tudni, hogyha a tulajdonos a határozott idejű szerződést hamarabb felmondja, mint ameddig az szól, akkor a kaució dupláját kell megfizetnie a bérlőknek.

A szerződésben érdemes lehet azt is rögzíteni, hogy a tulajdonos évente hány alkalommal ellenőrzi személyesen az ingatlan állapotát. Hiába övé a lakás, nem mehet oda bármikor. Többek között a bérlő távollétében és tudta nélkül a tulajdonos nem mehet be a lakásba. Természetesen ez alól kivételt jelentenek a vészhelyzetek és káresemények.

Albérlet keresés: erre mindig figyelj!

Összességében véve az albérlet keresés nem egyszerű feladat. Különösen igaz ez a mai világban, ahol kimondottan magasra emelkedtek a bérleti díjak. A megfelelő lakás megtalálása nemcsak időigényes feladat, hanem egyben fontos pénzügyi döntés is. A bérleti díj mellett ugyanis számos más tényezőre is figyelnünk kell a választás során. Amennyiben alkalmazzuk a cikkben szereplő tippeket, máris közelebb kerülünk a megfelelő albérlet megtalálásához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük